Knjige se zvijajo
Že kar nekaj časa imam en čuden problem.
Sem velika ljubiteljica knjig, kar pomeni, da jih tudi kupujem, ne samo izposojam:). Zadnje čase pa se mi praktično pri vsaki novi knjigi, ki jo prinesem domov, zgodi, da se listi v knjigi začnejo zvijati. Če knjigo pogledaš od strani, so listi prav opazno valoviti. Nimam pojma, zakaj se to dogaja.
Imamo v stanovanju presuh ( ali morda prevlažen ??) zrak? Je novi papir knjig zanič? Zanimivo, uvoženi Harry Potter se ni zvil….no tu je morda magija na delu:)))). Pomislila sem tudi, da je krivo to, da imajo knjigarne zdaj večinoma klimo in knjiga doživi “šok”, ko jo odneseš ven? Knjige, ki jih imam doma že dalj časa, ne “delajo problemov”, torej je problem pri novih knjigah….
Nekatere knjige se po nekaj tednih zravnajo, druge pa enostavo ne. Sploh ena z malo bolj bleščečim, tankim papirjem je videli taka, da bi se človek zjokal…
Kakšne ideje?
Jaz pa mislim, da prej kot vlaga škoduje suh zrak.
Sama sem kaj takega opazila, ko sem šla včasih s knjigo v savno. Po obisku savne so se listi v nekaj urah povsem zvili (najbrž so se presušili).
Moram pa pri tem povedati, da imam knjige res rada in si jih kupujem, a jih ne tretiram kot svetinje, zato jih nosim s sabo povsod, kjer lahko berem in se ne sekiram, če se (sploh paperback) mečka, prelomi, itd.