Knjige PET PRIJATELJEV SO ŠKODLJIVE za otroke!
Omg te knjige so res zakon. Najboljša komentarja ki sem jih prebrala je prej skrb da so otroci samosvoji pri 10ih letih, in komentar da vse kupijo pri lokalni kmetiji. Sem na podeželju in je res zakon ko so salame, mleko, meso in jajca veliko bolj okusna kot pa s trgovine – bolj kvalitetne. če te skrbi da tvoja punca ne je zdravo ji kupi pri lokalnemu pridelovalcu salamo, meso, zelenjavo, mleko…Drgač pa spet če se ozremo v zgodovino – ljudje smo od nekdaj jedci mesa in zelenjave…da bi men doma prepovedal jesti salamo? ne hvala…upam da je tvoja doma skuhana hrana narejena brez vseh govejih kock, brez konzerve, da si paradižnikovo mezgo narediš doma, doma spečeš kruh in tako naprej…ker mogoče potem jeste bolj zdravo, drugače pa ne jeste tako zdravo kot praviš. Če pa jeste vsak dan eno in isto in je vse istega okusa… itq morš probat tud druge neznane okuse. Dost popularna je azijska hrana… upam da sestavin ne kupiš v trgovini amapk jih doma narediš kakorkoli pač že. če temu ni tako je salama isto škodljiva kot vsi dodatki k hrani ki ‘izboljšajo okus’.
Folk je res čudn :S
oprostite.. ampak na veliko pretiravate.. punca naj je kar hoče če ji je enkaj dobro naj je če pa ji nekaj ni pa naj ne je. In da bi samo zarad vaše hčerke umaknili svetovno znano knjigo? kaj vi ste bolani? kaj pa naj otroci iz višjih razredou berejo? ko bo pa prinesla knjigo o spolnosti domou pa ji bote kaj rekli? -.- zamislite se
Najprej naj povem, da sem tako šokirana, da sploh ne vem kje naj začnem.
Imam dve vprašanji zate avtorica. Kaj si pa ti jedla oziroma si si želela jesti, ko si bila njenih let? in Ali se drugače počutiš dobro? ker se mi namreč zdi, da je to reakcija mame, ki je ali jedla nore gobe ali pa je preveč zaščitniška.
DRAGA PUNCA, hčerka avtorice, če boš kdaj to brala, vedi, da s tabo ni popolnoma nič narobe. Knjige so super, v OŠ sem jih prebrala tolikokrat, da sem jih znala na pamet in mislim, da je te knjige bralo izjemno veliko ljudi. Polno dogodivščin, prijateljstva, uživanja… Ti samo beri naprej, toliko zanimivih knjig je, ampak poskusi to na skrivaj, verjetno ne želiš da mama dobi napad.
Tako kot so nekateri že napisali glede hrane – to je pretiravanje. Če nekdo poje čokoladico, malo šunke ali salame, to še ni konec sveta. Trendi kaj je zdravo in kaj ni se ves čas spreminjajo, ostaja pravilo “vsega po malem”. Hm, še glede nažiranja..mogoče bi se morala zavedati, da je to knjiga, svet, v katerega si (vsi) želimo odditi, to je pač raj za otroke, vključno s sladkarijami.
DRAGA MAMA, osebno nisem nikol sploh pomislila, da je kaj narobe z Georgem, mogoče raje preberi celotno zbirko in boš videla, da je bila punca dosti osamljena, drugače pa je bila po srcu dobro. In, a ni to tisto, kar šteje?
Ravnatelj in ostali vpleteni pa verjetno že razmišljajo o klicanju na socialno.
Jaz sem šokirana nad tem kaj je napisano v tvojem prispevku!!! Starši preverjajo vsebino knjig ki jih otroci berejo (zato si ne umišljat da si slučajno bolj skrbna mama če svojemu otroku prepoveduješ branje omenjene zbirke). Se pač ostali starši zavedajo tega, da svojih otrok ne bdo mogli vedno”ščititi” pred vplivi zunanjega sveta, ampak da je koristno za otroka, da se nauči kritičnosti. Da zna SAM presoditi, kaj je zanj dobro in česa se mora izogibati. Glede medijev… Se ti ne zdi da malo pretiravaš??? Po tvojih kriterijih je potem za umaknit s knjižnih polic tudi Bilbijo in če ne vem koliko drugih knjig zraven. Kaj bi potem ostalo v knjižnicah? Sorry, ampak take cenzure od srednjega veka naprej ni več.Kaj boš potem naredila ko ti bo iz knjižnice prinesla 50 odteknov sive, pa Mi otroci s poszaje zoo in podobno? Kot sem rekla. Otrok se mora sam naučiti kritičnosti do informacij. Ji boš potem prepovedala tudi branje dnevnih časopisov? Kaj vse notri piše…
Na tvojem mestu bi hčeri omogočila, da poskusi hrano, če jo zanima kakšna je. Bolj jo boš zatirala in ji prepovedovala stvari, bolj bo želela poskusiti ravno tisto, kar boš prepovedovala. Začne se pri hrani, nadaljuje pa se lahko drugače. Zato ne bodi tak komplikator. Kot da ti nikoli nisi bila najstnica! Kaj pa si ti jedla in počela ko si bila v njenih letih?? Sama jem vse od belega kruha, ocvirkov, prekajenega mesa do zelenjave. In nikoli nisem imela kakšnih posebnih zdravstvenih težav.
Malo se umiri… Ok? Tako bosta ti in hčera imeli malo več od življenja 🙂
Ena mojih najboljših knjig vseh časov, ki res ne govori o ničemer slabem. Sem prepričana, da bi moral prej ukinit kakšno drugo knjigo. Zate draga pisateljica sem pa prepričana, da si premalo izobražena v vzgoji svojih otrok in da bodo tvoji otroci res lahko kam zabredli, ker jim vse prepoveduješ. Otroci morjo sami spoznat kaj je prav in kaj narobe. Ne pa da ji prepoveš jest tako in tako hrano…..ti si samo mama, ki stoji otroku ob strani, otrok pa je človek, ki se mora naučiti sam, kaj njemu ustreza in kaj ne. Poznam primere takšnih mam, ki so jim otroci zabredli do konca, ker celo življenje pač ne boš morala preverjati njenega življenja. in ne pozabi kar je prepovedan je še toliko bolj zanimivo.
Pa ne morem verjeti, da obstajajo tako omejeni ljudje kot si ti. Otroka je res treba naučiti, da se zdravo prehranjuje, vendar z raznoliko hrano in ne samo enolično, ker je to lahko še bolj škodljivo. Tudi če se nagibaš k po tvoje “zdravi” hrani, v redu a otroku moraš ponuditi tudi druge zvrsti hrane, če že ne zaradi drugega zato, da si izoblikuje okuse, s tem pa svojo osebnost. Če ji boš ti ponudila vsake toliko kakšno slaščico, meso, salamo, belo žemljico, zato njeno zdravje ne bo nič bolj ogroženo, bo pa veliko manj ogrožena njena psiha. Kaj misliš, da je pa zdravo, da si mora 10 letni otrok na skrivaj kupiti določeno hrano, da vsaj viti kakšega okusa je. Pa ne moreš reči, da si na skrivaj kupuje zaradi knjige, na skrivaj si kupuje zaradi raziskovanja in oblikovanja svoje osebnosti. Razmisli če ti mora prikrivati kaj poje zaradi tvoje omejenosti, kaj vse ti bo prikrivala šele čez par let – pa za to boš kriva izključno in edino ti, ker ne bo imela zaupanja do tebe. Če pa ne želiš da uživa takšno hrano kot ti ne želiš, se pa z njo lepo pogovori in ji razloži zakaj naj je ne je in dobro argumentiraj. Samo verjetno tvojih predsodkov ne boš mogla argumentirati, ker so tudi v mesu, sladkorju in drugi hrani poleg zelenjave in sadja, nujno potrebne snovi za naše zdravje. Malo si zamisli in ne bodi tako omejena, ter pusti otroku živeti svoje življenje, da ti ne bo pozneje žal.
Jaz pa mislim da je naloga mame ta, da otroka nauči kako se odzvati na dražljaje iz okolja, ne pa da gre okolje spreminjat, da se njenemu otroku ne bo nič zgodilo.
Konkretno v tem primeru, bi se lahko pogovorila z otrokom o problematiki, da otrok ve zakaj je kar je.
In se zna sam odločat v teh primerih, ko mame ne bo zraven da bi ga ščitila.
LP G
Normalno, da si bo otrok želel probat. Bolj boš ji hotela to odvzeti, večja bo želja po tem. Beli kruh? Mislim kot da je kokain pa dajte se skulirat ljudje. Je razlika med zdravo prehrano in fobijo. Zdravo se prehranjuješ že takrat, ko omejuješ določene izdelke, ki niso ravno najboljši za nas. Ne pomeni pa, da jih sploh ne smeš jesti. Če boš otroku vse življenje hranila samo blago, zdravo in lahko hrano, se ji obrambni mehanizem sploh ne bo mogel razvit. Zato pa so današnji otroci non stop bolani. Ne bodite taki fanatiki in verjemite vsemu kar kdo napiše.
Stara sem 21 let, v osnovni šoli pa sem brala knjige Pet prijateljev. Zaradi tega sem mlada ženska s prekomerno telesno težo, spolno zavrta in homoseksualka…
Itak!
PA NI ČUDNO, DA JE NAŠA DRŽAVA TOTALNO V RITI, ČE JE PA TAKIM LJUDEM DOVOLJENO SE ŠETAT OKROG.
Od vsega se mi še najbolj smili ta otrok, k ga bo ta psihopatska mama zapirala v en mehurček in jo hotla zaščitt pred svetom pa jo poslat na mehek roza oblaček. No, naj nekaj povem: svet se spreobrača v vse prej, kot to in PRAV JE, da se tut otroc navadijo živet v tem tempu s takšno realnostjo, kot je. Ja, razumljivo – vsak starš bi svojega otroka rad zaščitil pred vsem slabim, ampak to pač ni mogoče in zapiranje v sterilno malo škatlico ne bo pomagalo, lahko prej škodi.
Zdrava prehrana gor-dol: gospa, pol stvari, ki jih pojemo dandanes je umetnih in pravzaprav ne vemo več, kaj damo vase. Vsaka druga stvar je rakotvorna in tut tista glava solate na vašem vrtu ni tako zdrava, kot bi marsikdo mislil. In če je v tem materialističnem svetu, kjer se otroci jokajo ker pri 12 letih dobijo bel iPhone namesto črnega, PREVEČ TO, da vas hčerka prosi za en ****ni puding, je vse skupaj ž a l o s t n o.
Kar se pa gejev tiče.. a hodite v cerkev pa te fore? 🙂 ker Bog itak obsoja geje, ane? Upam, da bosta vaša naslednja soseda dva prijetna zaljubljena geja pa upam, da vam bo šlo faaaaajn v nos.
Živimo v takem svetu, kot je. Vse prepreke ”Bog je ustvaru Adama in Evo, ne Adama in Steva in Eve ter Jessice” so danes že tako zabrisane, da – adijo. Sploh pa, kdo vas pa sili v to? Živi in pusti živeti, naj ma vsak svoje življenje. A ni že dost vseh sort fanatikov?, Res rabmo še, da nekdo dodatno spodbuja svoje otroke v to sovraženje gejev? KER TO JE NAROBE! TO JE BOLEZEN! Ne – če je vaša hčerka straight, je straight in jo tudi za tisto Gregorino po domače – boli K in tega ni tako vzela, kot vi 🙂
Mečete prav slabo luč na t.i. moderne starše s tem svojim zagovednim lajanjem čez vse povprek (sploh pa to, da se čez neko knjižno, že kar klasiko, pritožujete še ravnateljem pa ministrom in se po vrhu vsega še smešite na spletu) in s svojo ozkoglednostjo (da ne rečem kaj hujšega), kar se tiče vsega – od ”zdrave prehrane” pa do homoseksualcev.
Žal mi vas je. Žal mi vas je, ker živite s plašnicami in ne gledate ne levo, ne desno.
In še en posrečen citat za vas, draga homofobna gospa: ”IF YOU DON’T LIKE HOMOSEXUALS, BLAME STRAIGHT PEOPLE. THEY’RE THE ONES, WHO KEEP HAVING GAY BABIES.”
To je z moje strani. Grem zdej jest v McDonalds pa živet dalje z mojo lezbičnostjo.
Draga mlada mamica. Vaš najstnik je lačen, ker ga hranite z nenasitno hrano. Kot starš bi lahko vedeli, da je raznolika hrana zdrava. To da ga silite v vaše veganske fantazije bo slej kot prej v njem vzbudilo upor proti takšni hrani in bo začel na skrivaj jesti drugo:
A) Sladkarije, kar bo privedlo v debelost in smrt zaradi zamašitve žil, srca ali samo depresijo zaradi debelosti.
B) Prekomerne količine hitre hrane ali ekstremno mastne, kar bo imelo podoben učinek.
Otrok ima pravico se prehranjevati po lastni izbiri in če želi poizkusiti dobrote, ki jih svet ponuja ste nepravični, če mu to preprečujete.
Navsezadnje vsak ptič nekega dne odleti iz gnezda in je svoboden.
HHHHAHA, ti resno nisi normalna:D Tudi sam sem predelal vse te knjige v OŠ – večino ne samo 1x- pa mislim, da sem povsem normalen. Domnevam, da hčerkici tudi kaj drugega ne boš pustila brati, ko bo malos tarejša? recimo pri pouku slovenščine v gimnaziji verjetno ne bo smela brati kake preobrazbe od Kaffke (pač transpecies people so še bolj čudni od homoseksualcev ali transgenderjev), al pa kaka zločin in kazen od Dostojevskega tudi ne bo OK, ker potem bo verjetno tvojo mala gimnazijka začela zasledovat stare gospe po mestu? Skratka ti NISI NORAMALNA.
– nikjer ni navedeno, da bi Julian, Dick in Anne imeli starše in že kot 10-letniki sami pohajajo po deželi brez nadzora staršev (otroci tako vidijo, da je to, da jih skušajo starši “paziti” ves čas počitnic (kar spomnite se, kaj ste pisali letos poleti o varstvu otrok) ena velika neumnost in si mnogo prezgodaj želijo popolne samostojnosti – tudi jaz sem si zaradi te knjige kot 10-letnica želela preživeti celotne počitnice stran od staršev, brez starševskega nadzora;
Khm, preberi še 1:X Že v PRVI knjigi takoj na začetku se začne z družinskim zajtrkom pri Julijanu, Dicku in Anne ter njihovih starših, pred odhodom v Kirrin:p OK, pač sem večkrat prebral vse knjige, pa kaj?:D