Knjige PET PRIJATELJEV SO ŠKODLJIVE za otroke!
Sama sem prebrala skoraj celo zbirko knjig 5 prijateljev najmanj dvakrat, ampak nisem v bistvu niti opazila preveč kaj jedo, ker sem sama lahko jedla praktično vse. Sicer jem malo bolj zdravo hrano, a to ne pomeni da si od časa do časa ne privoščim takoimenovanih “packarij”. Jaz temu pravim, vse v neki zdravi meri. Če gledamo da so ti otroci zelo aktivni in praktično nikoli doma in da živijo v Angliji, potem je čisto logično da tudi potrebujejo tako hrano. Bi rada nekoga videla cel dan delati na kmetiji pa pojesti samo solatke pa korenje. Me zanima kako dolgo…
Sama nisem nikoli pomislila, da bi se dejansko lotiola nečesa kar sem brala v knjigi, ker sem se zavedala realnosti, ampak ker se mi tudi ni bilo trebaželeti, saj sem v bistvu imela vsega v neki normalni meri. Tudi malo drugačni časi so bili, pa se mi ni bilo treba bati da bi me kdo ugrabil če sem bila cele dneve s prijatelji zunaj in hodila domov samo za kosilo, večerjo, in spat. Sploh med poletjem, ko ni bilo šole. Pa sem čisto normalno zrasla in to kljub temu da sem prebrala ogromno knjig in pogledala zelo veliko filmov… se ne kurbam, ne drogiram, nisem nasilna, nisem lezbijka ali trans ampak normalno usmerjena, ne jem samih packarij in podobno…
Če je hčerka želela poskusiti hrano, ki je v knjigi, je to verjetno ker ji doma tega sploh niste dali nikoli poskusiti ali ji dovolili, ko je koga drugega videla. Ponavadi otrok, ki se zapiči v eno stvar, ki jo bere in jo želi poskusiti tudi v realnosti, ali tega še nikoli ni poskusil, ali je pa za to prikrajšan, se pravi sploh ne sme. Počitnice brez nadzora staršev si želijo tisti otroci, ki niso nikoli izkusili kako je biti cel dan zunaj s prijatelji in podobno. Sama sem pri 13 letih sama hodila po svojih izvenšolskih dejavnostih z avtobusi in se učila tudi po poti. Imela sem samo en predpotopen mobilni telefon, prej pa še tega ne. Smo se zmenili ob uri vnaprej in sem bila cel dansvobodna. Med poletjem so me pri 14h že pustili kaka dva dni samo doma, recimo čez vikend. Pa prespala sem vedno lahko pri komu. Tako tega občutka nisem pogrešala. Verjamem pa da eni otroci ga, ker ni prijetno imet skozi mame za ritjo. Vaš trok je zafrustriran glede prehrane. Če bi punčka poskusila tako hrano vsaj parkrat v življenju in bi imela dokaj odprt dostop do tega (se pravi da občasno lahko), se ji ne bi tako cedile sline ob branju teh knjig in ne bi na vsako silo hotela tega poskusiti, ker bi se zavedala, da to vedno lahko poskusi, da pozna tako hrano, da pa ta ni ravno dobra za njo. Niso knjige problem… problem je v prikrajšanosti zaradi staršev takih kot ste vi, avtorica.
pa joj to so naj naj zanimive knjige
Svetujem:
Pregled pri phisiatru.
Skrit knjige Harry P. pred hčero.
Vsak normalen človek dopusti svojemu otroku jest tudi nezdravo hrano (čeprav nobena hrana ni škodljiva v kolikor jo jé v normalnih količinah)
Raje se pobolšaj prej ali pa bo tvoja hčer postala…………
Draga šokirana mama petošolke?
A se ti zavedaš kaj je zdrava prehrana?
A veš če otrok poje na dan košček belega kruha je zdravo, otrok mora jesti vse ! šele ko odraste lahko začneme z zdravo prehrano brez maščob brez og. hidratov in nevem še česa. otroku samo zmanjšate sladkarije, v prehrano mu dajte veliko sadja in zelenjave pa veliko naj se giblje. če bere knjige celi dan mu naredite toliko škode kot pa če bi jedel šunko in beli kruh. Sem zagovornik zdrave prehrane in gibanja.
Berem,pa ne morem verjeti.Moj sin ravno sedaj bere knjigo,ker jo mora do ponedeljka prebrati,kot obvezno domače branje.Ni ravno knjižni molj,upam pa, da ga bo potegnila, kot mnoge opisujete.
Vseeno se bojim, da tu ne gre za provokacijo, ker je žal preveč staršev, ki razmišlja v tej smeri.
Ubogi otroci, ki jim je prepovedano vse kar je nezdravo in dobro, raje se vprašajte kaj smo sami jedli in preživeli.
In za konec skrajno resno…prav vesela bi bila, če bi si sin zaželel šunko z jajci in bel kruh…
Vam pa priporočam psihiatra, ampak dobrega, lp
Pomojem ste vi škodljivi za vašo lastno hčerko. niste normalni. vsako pretiravanje v katerokoli stran je bedno. Puding nebo nič škodil vašemu otroku, če ga poje enkrat na dva tedna.?!! ko bo hčerka odšla od vas(kar slej ko prej bo, če ne prej v srednji šoli) bo pa pretiravala v slabi prehrani, ker ne bo vedela kaj je normalno. Tudi v vsakem filmu ljudje jedo nezdravo hrano(v zmernih količinah(ali pa tudi ne). V glavnem s tem delte otroku samo škodo nič korist. Sama sem imela kot otrok na razpolago vse in sem(po tednu dni v Amerki kjer težko najdeš zdravo hrano in po Burgerjih v Mc Donaldu ugotovila, da so dobri max. enkrat na mesec) ugotovila, da je najoljše raznoliko jesti in da MORAŠ TO UGOTOVITI SAM. Meni je bila Gorge všeč, ker je bila močna(ker v tem krutem svetu se pač moraš boriti za svoj prostor pod soncem) nikakor pa nisem postala homo ali sploh pomislila na to. prebrala sem že res ogromno knjig in vam povem, da boste morali hčeri prepovedti branje, če se vam to zdi neprimerno.
Po vsej verjetnosti neboste spremenili mnenja zaradi mene ampak upam, da boste vsaj malo razmislili.
Namesto, da se zgražate in hčerki prepoveste knjigo, raje malo raziščite in ji povejte zakaj ti liki jedo tako hrano in zakaj je to tako pogosto opisano. V tem primeru gre za knjige napisane med in po drugi svetovni vojni v Angliji, kjer je bilo večno pomanjkanje hrane in so jo strogo delili samo na bone. Zato v veliko romanih tistega časa avtorji opisujejo, kako liki jedo bel kruh (o katerem so lahko Angleži že od 30tih samo sanjali) in ocvrto hrano – takrat je cela družina za cel teden dobila približno 50-100 gramov masla. Dejstvo, da liki v romanih jedo ocvrto hrano, sladkor, bel kruh, naj bi pokazalo, da živijo v bolj veselih časih.
Meni pa se zdi da je vaša hči ena izmed redkih, ki si kaj takega zamislijo, ko preberejo to knjigo.
Tudi sam se prebral te knjige več kot enkrat in nikoli mi na pamet prišlo kaj takega. Konec koncev bere veliko knjig, ki so po vseh možnostih veliko slabše kot pet prijateljev. Vsaka knjiga je lahko škodljiva če si jo nekdo vzame za resnično. To so izmišljene zgodbe in v vsaki izmišljeni zgodbi se pojavi kaj kar staršem ni po godu. Knjige so namenjene da privabijo bralce. Dvomim da bi bila ta serija knjiga tako uspešna če bi otroci jedli le zelenjavo in sadje. Ko avtor omenja okusno hrano omogoči bralcem da se “vživijo” v knjigo, ki jo berejo in si predstavljajo veselje in užitek, ki ju naši namišljeni junaki doživljajo.
Meni pa se zdi da je vaša hči ena izmed redkih, ki si kaj takega zamislijo, ko preberejo to knjigo.
Tudi sam se prebral te knjige več kot enkrat in nikoli mi na pamet prišlo kaj takega. Konec koncev bere veliko knjig, ki so po vseh možnostih veliko slabše kot pet prijateljev. Vsaka knjiga je lahko škodljiva če si jo nekdo vzame za resnično. To so izmišljene zgodbe in v vsaki izmišljeni zgodbi se pojavi kaj kar staršem ni po godu. Knjige so namenjene da privabijo bralce. Dvomim da bi bila ta serija knjiga tako uspešna če bi otroci jedli le zelenjavo in sadje. Ko avtor omenja okusno hrano omogoči bralcem da se “vživijo” v knjigo, ki jo berejo in si predstavljajo veselje in užitek, ki ju naši namišljeni junaki doživljajo.
5 prijateljev je zbirka mojega otrostva, prav vse sem prebrala veckrat. Med branjem se mi je zdelo kot da sem tam, kot da sem del njih. George(ina) sploh ni vplivala name, mene so zanimale njihove pustolovscine. Prav tako zbirka Skrivnosti. Skozi oci otroskega bralca sploh ni opaziti kaksne deviacije, v ospredju je prijateljstvo, kolegialnost in raziskovanje. Malo se skuliraj.
Mislim, da je na tem svetu dosti več drugega, dosti bolj škodljivega od uboge zbirke Pet prijateljev.
Npr. Telebajski oz. vse glupe, v vsakem smislu nekvalitetne risanke, ki jih lahko vidiš dandanes po TV.
Za ‘odrasle’ pa imaš potem še ameriške/Hollywood filme in serije… Ha ha! Pet prijateljev se glede ‘škodljivosti’ lahko samo skrije! 😉
Kakorkoli ze glavna oseba v Mi otroci s postaje ZOO , je po moje vse zivljenje strahotno zeljna casti, naklonjenosti, slave in vseskozi frajari naokoli, ker hoce bit frajerka tudi na stara leta in bi to knjigo morali prepovedati, ker prdstavlja odvisnost od heroina kot nekaj , socutja vrednega in odvisnike z namerno odvisnostjo uboge bolnike, namesto stroge obsodbe taksnega iskanja najstniske samopotrditve! Ja tako mislim, da je ta Cristine tudi v resnici skodljiva zenska, ki zaardi svojega nasilnega otrostva ocitno zavestno skoduje vsem mladim, ki v jeni knjigi vidijo navdih za frajarjenje – frajarjenje s pomocjo eksperimentiranja s smrtno nevarnimi drogami kot je heroin – in to knjigo bi morali prepovedati, saj je z njo itak veliko mladihljudi namerno spravila v odvisnost – tocno je vdela, da bo zelo dobro zasluzila – naklada je bila milijonska – in veliko izpovedi posebno slovenskih uzivalcev drog vsrbuje tudi dejstvo, da so heroin zaceli iskati ravno o tistem, ko so navdih za to izstopanje v druzbi med vrstniki, dobili po branju knjige Mi otroci s postaje Zoo
Enid Blyton, avtorico serije knjig o 5 prijateljev, so ze pred 50 leti obtozili, da so njene knjige za otroke polne rasizma, ksenofobije in seksizma. Tako da se ena obtozba glede hrane ne bo spremenila kaj dosti.
Kdor hoce kritizirati, bo videl slabo v vsaki stvari. Se spomnim nekaj mescev nazaj, ko je ena ameriska sartorialna komentatorka kritizirala Melanijo Trump, ko je imela na sebi belo obleko, ces da s tem daje javno podporo mozevemu rasizmu. Ko je kaksen dan kasneje bila v belo oblecena Hillary Clinton, je bila komentatorka tiho. Spin mojstri vsako stvar zavrtijo v svojo korist.
In 5 prijateljev? Zame to krasne knjige o prijateljstvu.