Knjige, ki jih preberete
Spodaj sem brala temo, ko ene naštevate ogromno romanov, ki ste jih prebrale, pa me zanima, ali imate to kje zapisano ali si naslove in avtorje zapomnite???
Jaz preberem resnično veliko knjig, ker skoraj vsak večer vsaj 1-2 uri berem, vendar, ko knjigo preberem naslov hitro pozabim, avtorja pa tako in tako še takrat, ko berem ponavadi ne poznam.
No, potem se mi pa tudi zgodi, da v knjižnici vzamem knjigo, ki sem jo že brala, vendar se to spomnim šele na sredini knjige, pa ker se ne spomnim, kako se konča, jo potem preberem do konca:)))
A sem res samo jaz tako pozabljiva?
ja, jaz imam seznamček, ko preberem, si pač to zabeležim v en notes, čisto tako za lastno evidenco in da ne bi prihajalo do česa takega, kot pri tebi! 😉 Pa tudi če me kdo vpraša, če mu priporočim kakšno dobro knjigo ali pa knjigo na to in to temo, se dosti lažje spomnim, če preletim seznam, kot pa če bi iz glave iskala neke specialne zadeve…
haha, a ti tudi kumarca?? sem mislila, da sem samo jaz taka, da se nikoli oz. pogosto ne morem spomnit, kako se je film končal!!! Zapomnim si recimo cel kup detajlov z začetka in sredine filma, o koncu pa nimam pojma, čeprav sem ga gledala do konca!! :))) A imava to kakšno diagnozo?? :)))) morda “finalitis”? :)))
Hmmm.. očitno tudi jaz preberem preveč prehitrih in pogrošnih knjig. Večine se spomnim oz. tega da sem jo brala šele, ko jo v knjižnici ponovno vzamem v roke. Zapomnim si jih večinoma ne, razen nekaterih ki so mi ostale v spominu, pa še to navadno samo naslov, redkeje še avtorja. Sem tudi jaz že rekla da bom pisala vse kar preberem, pa mi nekako ne gre.
Zanimivo, zapomnim si tudi knjige, ki jih večkrat vrnem na polico preden si jih izposodim (Lučka v snegu), ali pa tiste, ki so mi nekako blizu po vzdušju (Ekstra deviško ali Prestol morske deklice) ali recimo kakšne, ki mi sploh niso bile všeč pa sem jih vseeno prebrala (taki sta recimo Bralec in Parfum).
daleč od tega, da bi bile pogoršne… ampak če prebereš cel kup recimo ruskih romanov (od Tolstoja, Turgenjeva do pa Dostojevskega, Gončarova…), tudi več na koncu ne veš natanko vse, kaj si prebral, oziroma bi se že še spomnil, če se potrudiš in naprezaš, ampak a ni lažje imeti pred sabo seznamček, in predvsem bolj praktično?
Se pa strinjam, ja, tiste res najboljše knjige ostanejo do detajla v spominu… vendar tudi med dobrimi niso vse enako dobre in enako zapomnljive.
Dobre knjige, tiste, ki so mi všeč in so “večne”, zlasti klasika, sem že in bom še večkrat prebrala. Včasih me iznenada kakšna knjiga zamika, odprem jo točno tam, kjer se mi zljubilo ponovno prebrati kakšno misel ali odlomek, ki ga znam že skoraj na pamet pa me še vedno fascinira..
To so ponavadi knjige iz moje mladosti, ki pa me spremljajo tudi v starejših letih; so moje najboljše prijateljice.
Knjige zadnjih let pa preberem in včasih, ko jo odložim, hitro pozabim nanjo in vsebino. Ne vem ali so morebiti vse dobre knjige že napisane, ker me redkokatera novejša še lahko prevzame:-)) Menda pride tako z leti. Naslovov si ne zapisujem, kar je narobe saj dostikrat domov iz knjižnice prinesem nedavno prebrano knjigo:-)) Naslovi so si pa tako čudno podobni:-)
LP
Zaradi skoraj ekscesnega branja imam celo dva seznama: prvega, v katerega vnesem vse prebrane knjige, in drugega, kamor se uvrstijo samo knjige, ki so me zares pritegnile. Drugi seznam je namenjen predvsem temu, da lahko kakemu frendu, ki ne ve, kaj brati, v hipu najdem kaj primernega, ne pa da brskam po (nezanesljivem) spominu.