Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Knjige in filmi o knjigah

Knjige in filmi o knjigah

Že kar nekaj časa nisem gledala nobenega dobrega filma, zato bi rada našla čim več naslovov filmov, pa tudi knjig seveda, kjer je glavna junakinja knjiga.

Trenutno je moj seznam bolj boren. Od knjig se na hitro spomnim samo naslovov Pravilo štirih ( dolgčas ) in Ime rože ( odlično ), od filmov pa filma Romana Polanskega Deveta vrata ( meni osebno zelo všeč, ).

Se spomnite še kakšnega naslova?

Na nek način je knjiga Ure do večnosti knjiga o Gospe Delloway, oziroma prepletena je s to zgodbo. In tudi film z naslovom Ure . ali pa sem naslova zamenjala in je film Ure do večnosti in knjiga Ure?

Če bi se hotela spomniti knjige in filma, posnetega po njej, mi trenutno prvi pride na misel leta nazaj gledani Metulj (Papillon) z izvrstnim Stevom McQueen v glavni vlogi. Avtor knjige je Henry Charriere.

Popravek avtorja: Henri Charriere.

Knjige, kjer je glavna junakinja knjiga:
– Senca vetra (Zafon?)
– otroška Nedokončana zgodba (M. Ende),
– mladinska Srce iz črnila (C. Funke)
– Roman o knjigah (Rožanc) je verjetno tudi o knjigah, ga pa nisem prebrala,
– pa knjižna predloga za Deveta vrata je super – The Dumas Club (>) – isti avtor ima super tudi knjigo o sliki (nekaj s flandijsko sliko je naslov – The flanders panel)

pa še jih je, pa se sedaj ne spomnim.

Super, hvala za predloge!
Senco vetra sem prebrala, ne vem kako mi jo je uspelo pozabit.
Nedokončana zgodba – tolčem se po glavi, v nedeljo je bil na avstrijski tv film s tem naslovom, pa sem preklopila naprej, jaoj…
Metulja sem brala že zdavnaj, ne bi bilo slabo, če bi ga spet, filma pa še sploh nisem gledala – bo treba nadoknadit.
Ure in Srce iz črnila pa je ostalo neprebrano na pol, nekako me ni pritegnilo.
Dumas club pa bo res zanimivo prebrati. Sem hotela pogledati, če ga ima naša knjižnica, pa je Cobiss očitno šel na malco. Drugače pa bo treba spet v Konzorcij, ki se ga sicer malo izogibam. Zdaj, ko je bolj pregleden, je obisk tam nekako še slabši za mojo denarnico.

Nima sicer glavne vloge, ima pa precej pomembno: Kaznilnica odrešitve. Knjiga je sveto pismo. Morda se spomnite: “Salvation lies within” 🙂

Film Pillow Book režiserja Petra Greenawaya.

Ali ni tudi Henry Miller napisal nekaj v zvezi s knjigami?

The hours – res dober film, sicer pa so še malo starejši a nič kaj manj znan The basketball diaries, potem pa še The last call, Shadows in the Sun, konec koncev tudi Shakespeare in love , …

Sicer sem šele na 50 strani, ampak bi rekla, da so tudi v Trgovinici Pri srečni roki glavne junakinje knjige (no ali pa branje knjig).

Enka, se strinjam, sem pa šele na 12. strani 🙂

He, he, bejbiborn, da se nama ne bo zgodilo to, kar se dogaja v knjigi, ko me ujameš :-))).

Knjiga v knjigi: Garpov svet od Irwinga. Nasploh se mi zdi, da Irwing v vsako svojo knjigo spravi še kakšno od njegovega junaka.

The Historian bi mogoče tudi sodila sem, pa zadnjič sem kupila še The Thirteenth Tale (avtorica Diane Setterfield), ki je tudi o knjigah, vendar je še nisem prebrala.

Jaz sem tudi pomislila na The Historian (od E. Kostove), ja, najbrž bi se tudi kvalificirala.

Enka, tebe nisem pa nič srečala, sem te najbrž prehitela (sem že čez 200. stran), ker sem eno dopoldne preživela na urgenci.

Ja, ja, potem bo to razlog :-))). Jaz sem malo špricala branje te dni. Sem mislila, da bom jutri lahko odnesla v knjižnico prebrano knjigo, pa ne bo šlo :-).

Pri John Irvingu imaš vedno več junakov, ki so pisatelji in seveda potem kup knjig v eni sami knjigi.
Eno leto vdova- na koncu se ti zdi, da si prebral vsaj deset knjig (od pravljic do kriminalk…), meni je bila super. Ne morem pa reči, da je knjiga glavna junakinja v tej knjigi.

New Report

Close