Knjige – davek
Torej, jaz imam eno vprašanje.
Kako je s plačevanjem davka na prodano knjigo? Kot s.p. so mi povedali, da plačujem le prispevke vsak mesec, če nisem davčni zavezanec in v letu ne presežem 25.000€ ne plačam nič. No, vsaj tako sem zaštekala.
Zdaj pa… Ima kdo kakšne izkušnje, nasvete… Za vse sem odprta.
Prva knjiga je dobila že svoj CIP.
Morda še povprašaš na forumu >Računovodstvo http://med.over.net/forum5/list.php?154.
Če že imaš CIP, ali to pomeni, da je tudi knjiga že pred izidom? Vsekakor, čestitam. 🙂
Imaš polno dejavnost s.p. ali si redno zaposlena kje drugje in imaš s.p. kot popoldansko obliko?
Dokler ne presežeš 25.000€ prometa, nisi obvezen DDV zavezanec (davčni zavezanec postaneš v trenutku, ko se registriraš), lahko pa v sistem vstopiš prostovoljno.
Glede davka pa čisto na kratko, res osnova, beležiš vse izdane račune ter tudi vse prejete račune, ki so povezani z dejavnostjo. Beležiš vse poti, ki so povezane z dejavnostjo.
Konec leta se seštejejo vsi prihodki (izdani računi), od tega se odštejejo vsi stroški (prejeti računi, kilometrine, prispevki…) in od razlike plačaš dohodnino. Ali si dobila plačane račune in ali si plačala prejete račune, ne igra vloge.
Če si popoldanec, se ti ta razlika prišteje k tvoji plači in od skupnega zneska izračuna dohodnina.
Priporočam, da si nekje v bližini najdeš kak računovodski servis, ki ti bo naredil zaključni račun in ti tudi med letom kaj pomagal.
PS – Če si s.p. registrirala še v letu 2010, ne pozabi do 31.3. oddati bilanc.
Knjige sicer imajo DDV, vendar dokler ne vstopiš v sistem (ali prostovoljno ali pa obvezno ob 25.000 € prometa v zadnjih 12 mesecih), le-tega ne obračunavaš.
Prav tako pa nimaš pravice do odbitka vstopnega DDV in ti predstavlja strošek.
Torej:
– si v sistemu DDV -> zaračunavaš DDV na izdanig računih, priznavaš si vstopni DDV po prejetih računih in obdobno (mesečno ali pa trimesečno) plačaš razliko
– nisi v sistemu DDV -> ne zaračunavaš DDV na izdanih računih, ne priznavaš si vstopnega DDV po prejetih računih in ti predstavlja strošek, ne plačuješ razlike.