Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Knjiga, ki vam je spremnila življenje

Knjiga, ki vam je spremnila življenje

Še najbolj trilogija izpod prstov Davea Pelzerja – Otrok brez imena, Izgubljeni fant, Mož po imenu Dave. Govori o sadizmu staršev in nekaterih kasnejših skrbnikov, ki skorajda uniči nedolžno otroško dušo, vendar se nekako uspe rešiti, priznava pa, da bo zdravljenje verjetno vseživljenjsko.

Potem pa še Somaly Mam – Molk nedolžnosti o boji proti zlorabami otrok in trgovanju z ljudmi v Kambodži. Pa Ellen Bass in Laura Davis – Pogum za okrevanje.

Pred časom tudi Marlo Morgen – Imenovali so jo dvoje src, v zadnjem času pa me je navdušila Jorge Bucay – Ti povem zgodbo, trenutno me na polici čaka Stanka Hrastelj – Igranje, ki je baje tudi zelo dobra.

Tudi tukaj že omenjeni Ženske, ki tečejo z volkovi (Clarissa Pinkola Estes) in Zadnje predavanje (Randy Pausch) sta name pustili močan pečat.

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Danes sem na avtocesti nekaj časa vozila za avtom s tem logotipom in se spraševal, kaj neki predstavlja. V mislih so se mi zvrteli razni scenariji, predvsem na temo firm, ki prodajajo nekaj eksotičenega. Najbolj nora ideja, ki mi je padla v glavo, mi je bila, da gre za ne nov film, čudaškega žanra.
Da pa gre za prodajo knjige, pa mi ni niti na kraj pameti padlo.

Če bi jo našla v knjižnici, bi jo z veseljem pograbila s police.
Če pa gre za knjigo, ki ljudem spreminja življenja, pa se ji bom na daaaaaaaleč izognila. Ker me asociira na milijon drugih razsvetljenski, ki sem jih imela v rokah in so me vse do zadnje razočarale, ke so bile eno samo nakladanje…… Bla, bla, bla, bla…. Zanimivo kvečjemu iz konteksta posameznika v nekem kulturnem okolju, niti malo pa iz vidika celotnega človeštva.

In če mi je kaj pocukrano za kozlat, so to knjige o ˝duhovni rasti˝ ljudi, ki zaradi hude preizkušnje v življenju ˝spregledajo˝. Meni je to res brezvezno za umret. To fazo ˝razvoja osebnosti˝ sem prerastla, ko sem imela kakšnih 25 let.

Moj izbor knjig, ki spremenijo življensko razmišljanje je ZELO drugačen kot pri večini ljudi. Kakšnih 20 let nazaj sem brala kratek roman, naslova se več ne spomnim, avtorica je bila ženska, naslov pa nekaj takšnega kot DAN POTEM. Govorila je o tem, kako se podre civilizacija, ko 98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi umre zaradi nekega neznanega virusa. Šlo je za študijo dogajanja po tem, kako se na novo ustvarja struktura človeške družbe. Spomnim se, kako sem bila razočarana nad spoznanjem, da ne bodo po takšni katastrofi zavladali sposobni ljudje, ampak grebatorji, ki razumejo argument moči in nasilja. Zelo všeč pa mi je bilo razmišljanje avtorja, kako se v težkih situacijah pokaže močan karakter, kako se ljudje organizirajo. Kako ljudje, ki praktično niso nič posebnega v sedanji družbi, razvijejo neke mehanizme preživetja. In ob tem se človek začne spraševati, če si sposoben preživeti v resnično kritičnih situacijah, če si v evolucijskem smislu dejansko vreden preživeti ali ne. Žal ni v knjigi happy endinga. Če kdo pozna avotrico in točen naslov knjige, mu bom zelo zelo hvaležna za namig, kje in kako naj ta romanček spet najdem.

In potem sem v naslednjih 20+ letih še naprej izbirala knjige, ki so razvijale to idejo.
Čudovita je tetralogija A. C. Clarka: Rama. Znanstvena fantastika, ki razvija idejo, kaj je v človeštvu takšnega, da je vredno preživeti.

Drugače pa obožujem knjige, ki se dotikajo razvoja umetne inteligence, razvoja čustev, razdora med umetno inteligenco in ljudmi, prvega stika med človeštvom in izvenzemeljskimi civilizacijami….

Priporočam v branje: Konec človeštva, spisal A. C. Clark.
Brezčasna klasika.

Še v gimnazijskih časih, trideset let nazaj, Alma Karlin in njeni potopisi.

Kasneje: Šta kažeš posle zdravo, v hrvaščini, avtorja ne vem več

Sreča je metulj – Zvone Modrej

https://www.facebook.com/actio.si

Danes sem na avtocesti nekaj časa vozila za avtom s tem logotipom in se spraševal, kaj neki predstavlja. V mislih so se mi zvrteli razni scenariji, predvsem na temo firm, ki prodajajo nekaj eksotičenega. Najbolj nora ideja, ki mi je padla v glavo, mi je bila, da gre za ne nov film, čudaškega žanra.

Če pa gre za knjigo, ki ljudem spreminja življenja, pa se ji bom na daaaaaaaleč izognila. Ker me asociira na milijon drugih razsvetljenski, ki sem jih imela v rokah in so me vse do zadnje razočarale, ke so bile eno samo nakladanje…… Bla, bla, bla, bla…. Zanimivo kvečjemu iz konteksta posameznika v nekem kulturnem okolju, niti malo pa iz vidika celotnega človeštva.

In če mi je kaj pocukrano za kozlat, so to knjige o ˝duhovni rasti˝ ljudi, ki zaradi hude preizkušnje v življenju ˝spregledajo˝. Meni je to res brezvezno za umret. To fazo ˝razvoja osebnosti˝ sem prerastla, ko sem imela kakšnih 25 let.

Moj izbor knjig, ki spremenijo življensko razmišljanje je ZELO drugačen kot pri večini ljudi. Kakšnih 20 let nazaj sem brala kratek roman, naslova se več ne spomnim, avtorica je bila ženska, naslov pa nekaj takšnega kot DAN POTEM. Govorila je o tem, kako se podre civilizacija, ko 98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi umre zaradi nekega neznanega virusa. Šlo je za študijo dogajanja po tem, kako se na novo ustvarja struktura človeške družbe. Spomnim se, kako sem bila razočarana nad spoznanjem, da ne bodo po takšni katastrofi zavladali sposobni ljudje, ampak grebatorji, ki razumejo argument moči in nasilja. Zelo všeč pa mi je bilo razmišljanje avtorja, kako se v težkih situacijah pokaže močan karakter, kako se ljudje organizirajo. Kako ljudje, ki praktično niso nič posebnega v sedanji družbi, razvijejo neke mehanizme preživetja. In ob tem se človek začne spraševati, če si sposoben preživeti v resnično kritičnih situacijah, če si v evolucijskem smislu dejansko vreden preživeti ali ne. Žal ni v knjigi happy endinga. Če kdo pozna avotrico in točen naslov knjige, mu bom zelo zelo hvaležna za namig, kje in kako naj ta romanček spet najdem.

In potem sem v naslednjih 20+ letih še naprej izbirala knjige, ki so razvijale to idejo.
Čudovita je tetralogija A. C. Clarka: Rama. Znanstvena fantastika, ki razvija idejo, kaj je v človeštvu takšnega, da je vredno preživeti.

Drugače pa obožujem knjige, ki se dotikajo razvoja umetne inteligence, razvoja čustev, razdora med umetno inteligenco in ljudmi, prvega stika med človeštvom in izvenzemeljskimi civilizacijami….

Brezčasna klasika.[/quote]

Zelo si zanimiva. Kakšne slike so ti všeč?

… dodam se moj odgovor … za zacetek [psi] ni “duhovna” knjiga in ne obljublja duhovne rasti kot ste je mogoce navajeni iz knjig taksnega zanra … [psi] je tako drugacen zapis, da ga sploh ni mogoce uvrstiti v noben zanr … nekaterim je genialna, drugim obupna, nekateri se ob branju krohotajo od zabave, drugi pa jocejo od custev, ki jih prevzemajo … nekoliko vec tezav imajo tisti bralci, ki so se izucili v hitrem branju, te knjige ne gre brati tako. zelo priporocam upostevanje navodil k branju, sploh pri prvem srecanju s knjigo … in seveda, nic obupat zaradi cene … knjiga je v vseh vecjih knjiznicah, le vrste so nekoliko dolge. je bilo pa prodanih ze toliko knjig, da vsaj statisticno vsak pozna nekoga, ki jo ze ima in mu jo bo (verjetno) z veseljem posodil. knjiga je v sloveniji po skupni prodaji ze tretje leto na prvem mestu med vsemi domacimi in tujimi avtorji, veliko vecino knjig pa – zanimivo, kupijo tisti, ki so jo ze prebrali.
pisec

idiot na kvadrat si.

Celestinska prerobkba.

A je še kakšna takšna. Zmes znanstvenih odkritij, kvantne fizike in realnosti, ki ni več samo zgolj Newtonov 3d svet….
Tko a obstaja knjiga, ki poveže kvantno mehaniko z našo realnostjo, še katera druga, razen te? Seveda izmišljen roman… to itak, ampak … sej dojame kdor dojame….

Odgovor na objavo uporabnika
akdove, 25.05.2021 ob 17:21

Celestinska prerobkba.

A je še kakšna takšna. Zmes znanstvenih odkritij, kvantne fizike in realnosti, ki ni več samo zgolj Newtonov 3d svet….
Tko a obstaja knjiga, ki poveže kvantno mehaniko z našo realnostjo, še katera druga, razen te? Seveda izmišljen roman… to itak, ampak … sej dojame kdor dojame….

Pa Skrivnosti milijonarjevega uma…. Všeč mi je, ker je logična in praktična,…

pa Skrivnost, Angeli v tvojih laseh, pa Biblija tudi. Ko ne vem kaj bi, jo odprem in zdi se mi, kot da bi dobila odgovor….  Dan Brown, Inferno je odprl temo glede prenaseljenosti, ravno tako Vonj po Adamu, glede na butast naslove je vsebina res kontra…

Pogrešam take knjige ful, ko kakšno tako preberem, bi rada da se kar nadaljuje, in pol sem razočarana, ko je ni…. Zdravnik od Noaha Gordona mi je odprl pogled na srednji vek v Perziji, čeprav je napisana preveč romantično za moj okus, Pepel v vetru mi je dal vpogled v ameriško državljansko vojno, Pompeji pogled na rimsko kraljestvo, ravno tako Zarota…..

Človek misli, da ti lahko ukradejo samo zunanje bogastvo, denar… ko kopičiš notranje bogastvo, se pa našel iddddiiiot, ki ti ga bo ukradel…. oziroma ga hotel ukrasti, čeprav bo v resnici samo uničil tvoj svet, ki si ga gradil dan za dnem….

hunga., 24.04.2012 ob 17:28

Sveto pismo! Poudarek – nova zaveza mi prvo pade na pamet, ker jo kar veliko prebiram.
Se pa strinjam s predhodnico – Dale Carnegie :Kako si pridobiš prijatelja – izredno dobra knjiga.

Enako!!

Meni knjiga – Skok cez plot.

Žogica Nogica, 24.04.2012 ob 19:41

Še najbolj trilogija izpod prstov Davea Pelzerja – Otrok brez imena, Izgubljeni fant, Mož po imenu Dave. Govori o sadizmu staršev in nekaterih kasnejših skrbnikov, ki skorajda uniči nedolžno otroško dušo, vendar se nekako uspe rešiti, priznava pa, da bo zdravljenje verjetno vseživljenjsko.

Potem pa še Somaly Mam – Molk nedolžnosti o boji proti zlorabami otrok in trgovanju z ljudmi v Kambodži. Pa Ellen Bass in Laura Davis – Pogum za okrevanje.

Pred časom tudi Marlo Morgen – Imenovali so jo dvoje src, v zadnjem času pa me je navdušila Jorge Bucay – Ti povem zgodbo, trenutno me na polici čaka Stanka Hrastelj – Igranje, ki je baje tudi zelo dobra.

Tudi tukaj že omenjeni Ženske, ki tečejo z volkovi (Clarissa Pinkola Estes) in Zadnje predavanje (Randy Pausch) sta name pustili močan pečat.

LP

Moja bančna knjiga v penziji

Isabel Allende Japonski ljubimec, zelo lepa knjiga. Ti poboža dušo.

Zelo čudna mama, 24.04.2012 ob 20:29

Brezčasna klasika.

Priporočam ti serijo https://hbogo.si/serije/volcja-vzgoja/1-sezona

Sicer je konec lame pa ok.

Do predzadnjega dela je fantastična.

John Edward Williamsb Stoner

Peklenska pomaranča!

Meni so Okopi, Premiki in Noriško kraljestvo gospoda Janeza Janše, kot tudi Njegove vrhunske pesnitve, objavljene na Twitterju, globoko sedle v dušo in še bolj poglobile vero in zvestobo Njemu.

Knjiga, ki se me je globoko dotaknila: Tisoč veličastnih sonc.

Od filmov pa nadaljevanka: Vojna in spomine (opisuje dogajanje med drugo svetovno vojno, koncentracijsko taborišče in sago o židovski družini).

Blazno resno o seksu od Dese Muck v osnovni šoli 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close