knjiga, ki bi jo bilo potrebno zažgati
Knjiga, ki bi jo resnično bilo potrebno zažgati, je novejša knjiga slovenske založbe, nekega mlajšega avtorja, napisana v obliki žanrskega romana.
zgodba in slog sta privlečena za lase, primitivna, banalna, neinteligentna, brez kapljice talenta. skratka krneki najhujše vrste.
Ampak – OK, tega je na trgu malo morje.
Da pa se v besedilu pojavlja na tone tega, pa je problem drugačne vrste:
(Citiram) “Predsednik uprave je pozval na začetek sestanka. Opaziti je bilo, da je razpoložen. Dragi Andrej! Potem, ko si dvakrat rešil svet; prvič z odkritjem Proleuca in drugič z odpravo okužene pederske zalege, in ko se je naše …” (konec citata)
(Drugi citat): “Ti sluzasti buzeranti so pa zares vsiljivi. Dobesedno si izberejo žrtev in jo zalezujejo, dokler je ne dobijo v pest! je razmišljal med podpisovanjem papirjev” (konec citata).
….
Verjemite: to ni bilo položeno v usta literarnega junaka, na nivoju pisca pa bi bila zavzeta distanca. Toliko se na pripovedne tehnike le spoznam, da bi ločil to od sovražnega govora.
Ne, to je prevladujoč diskurz v knjigi, ki ga uporabljajo vse osebe ves čas, in s katerim nihče niti ne poskuša obračunati!
To je resnični miselni vzorec pisca!!!
Najprej sem mislil povsod obelodaniti, za katero knjigo in katere slovenske založbe gre.
pa sem si premislil.
Zakaj delati reklamo takemu gnoju?
Poslal bom navedke varuhu človekovih pravic, aktivistom za pravice istospolnih in to bo to.
In te založbe se sam in krog mojih znancev-bralcev več ne dotakne.
Pa takoj danes bom ta ogabni fašistični pamflet previdno držeč z dvema prstoma odnesel nazaj v knjižnico.
tu med vami pa sem si moral dati malo duška!
Pilgrim, ti je že kdo danes povedal, da je petek? 🙂 Dan, ko se je skoraj prepovedano jeziti. 🙂
Sem se pa ob citiranem in komentarju spomnila na eno od oddaj pred leti, kjer je tekla beseda o homoseksualnosti. Še danes imam odklonilen odnos do pevca, ki si je v njej dal duška z glasnim branjem zelo žaljivih odlomkov iz podobne knjige. Na nasprotni strani pa je predstavnik istospolno usmerjenih pokazal čisto drugačno kulturo dialoga. Da o voditeljici ne izgubljam besed: taka, ki ne zna ustavit žaljivega blebetanja navzočih (lahko ga s stolom vred odpelje ven med reklamami), ni primerna za vodenje oddaj v živo. Oziroma, vodenje oddaj sploh.
Ups, petek je. Dan, ko grem popoldne v knjižnico tudi jaz…
uf, pilgrim. daj, razkrij, pa četudi samo namigneš, magari v obliki uganke! sem pripadnica tistih, ki nič hudega sluteč tovrsten gnoj posojajo (prav tako nič hudega slutečim) zainteresiranim bralcem.
a ti lahko povem, da se mi je v 16-letni karieri mogoče dvakrat, v najboljšem primeru trikrat, zgodilo da je kak bralec/bralka prinesel/prinesla knjigo nazaj in se pritožila nad čim takim, kar opisuješ ti. . najhuje, nad čimer se pritožijo, je strgana platnica ali pa manjkajoče strani (nekateri pa niti tega ne opazijo). folk je popolnoma nekritičen in požre vsakršen d**k. in točno tako bo tudi s knjigo, ki jo opisuješ. me pa res zanima, katera je…
Ljubi Pilgrim,
tele knjige, ki jo imaš na tnalu, nisem prebrala, sem pa prvo, tam, kjer je protagonist prvič rešil svet. Sploh nisem vedla, da je šel avtor spet v akcijo in naredil nadaljevanje.
No, prav gotovo bi se ji ognila, če bi jo kje videla. Lej, niti se ne spomnim več naslova, niti avtorja, ker sem zavestno hitro hotela pozabit na knjigo in me je bilo v bistvu sram, kaj sem to sploh prebirala – da sem se naslajala nad bebastim, amerikance oponašajočim pisanjem?
Skratka, pridružujem se ti pri kresu 🙂
Predvidevam da si iz cerkvenih krogov, kajti oni so naučili svet kaj se dela z literarnimi deli, ki jim niso všeč. Veselo zažiganje ti želim. Pa še pravi čas si si izbral, kajti mraz se nezadržno bliža. Predlagam ti da pokupiš celotno naklado te knjige in se mirno prebiješ čez zimo z nalaganjem le te na ogenj. Tako boš naredil trikratno korist. Sebe boš ogrel, avtor bo vesel ker bo razprodal celotno naklado, bralstvo pa bo veselo, saj jim bo prizaneseno ker bo “satanovo delo” izginilo z obličja zemlje in jim ga ne bo potrebno brati.
Lahko pa skličeš tiskovno konferenco in najaviš da boš avtorja, zaradi njegovega dela, eliminiral. tako bomo še mi dobili svojega “Rushdi-ja”.
Nadaljni tvoji koraki pa bi lahko bili v smeri osveščanja založnikov. Predlagam ti, da jim pošlješ pismena navodila kaj lahko objavljajo.
@kaj_pa_vem:
Odkar zahajam na tale forum, z zanimanjem prebiram Pilgrimove poste, ker vedno pove kaj tehtnega in je v mojih očeh vsega spoštovanja vreden molj. Če se enkrat ujezi in metaforično izlije svoj ognjeni bes na strani tega foruma, ga ni potrebno takoj narobe razumeti in pehati v isti koš z vsemi ostalimi nestrpneži. Gotovo je bil to edini način, da je spravil iz ust slab okus po slabi knjigi. Sicer pa – beseda ni konj!
S spoštvanjem,
Nikica 7
Strinjam se z Nikico 7 – Pilgrim je/si eden od stebrov zdrave pameti na tem forumu, tudi jaz sem njegova/tvoja fenica. Tokrat se je pač primerilo, da se je našla knjiga, ki ga/te je spravila v sveti bes. Če drugi ves čas po malem udrihamo čez knjige – moje zadnje tako početje npr. nosi naslov Winton – lahko enkrat tudi Pilgrim, četudi v koncentrirani obliki 😉
Povrhu je bes upravičen, Winton je proti temu “virusu” pravi … hm … npr. Pamuk, če je že letoišnji nobelovec … Knjiga je slaba v vseh pogledih, pa razprave o (ne)strpnost gor ali dol.
Pilgrimu lahko samo prijateljsko svetujem, naj se izogne naslednji. Slišala sem namreč, da je že napisana, ampak nimam pojma, kdaj/ali sploh bo izšla.
Ma se mi močno dozdeva, da je ta kaj-pa-vem kar sam avtor knjige. Na tem forumu mnogokrat skritiziramo in raztrgamo kakšno knjigo, (veliko več jih navdušeno predlagamo) pa je nihče tako zavzeto ne brani, četudi bi si to bolj zaslužila. Tak gnev, ki ga je zlil kaj-pa-vem, pa se mi zdi zelo osebno prizadet slog, pa še diskurz zelo spominja na tista citata, ki ju je Pilgrim navedel … Ali pa je oseba zelo blizu avtorju in je zato osebno prizadeta, ampak takšna reakcija je bolna, nestrpna, ne(samo)kritična in neprimerna …
Medtem ko Pilgrimove komentarje vselej rada berem, dam veliko na njegovo mnenje in se vselej strinjam z njim. Tako da, Pilgrim, prosim ne daj se motiti in nas v prihodnjosti še kar obvaruj takšnega nestrpnega pisanja, ki nam lahko zagreni kak prijeten bralni večer :-))
dobro jutro,
ker vas je tukaj kar nekaj knjižničark, kolikor se mi zdi, dovolite eno vprašanje:
a se splača stopiti do šefice knjižnice, kjer se jim po policah potika “tisto” in jo opozoriti, kaj imajo?
In – kako se knjižnice odločajo, kaj nabaviti? Če bi sam bil knjižničar, bi takšno knjigo, ko bi jo prebral seveda, odločno zavrnil.
pa še:
zažiganje knjig je seveda barbarsko dejanje, zato čustveno reagiranje na en tak predlog ni nič čudnega. Ampak vseeno moramo ločiti med knjigo kot kulturnim objektom par excellence, kot nosilko vrednot, in pa med hujskaškim pamfletom, ki je pač prevzel obliko potiskanih in skupaj zlepljenih listov papirja med tršimi platnicami. zato to še ni knjiga.
Seveda bo vedno obstajala dilema, kje je meja med enim in drugim in kdo jo je upravičen določati. In da ta ločnica ni jasna, in da obstaja nevarnost zlorabe in bla, bla, bla…
ampak
to tudi ni problem. Če že imamo Slavoja Žižka, prisluhnimo njegovi tezi, da na določeni stopnji razvoja družbe obstajajo določene NEIZGOVORLJIVE TEME. V kulturni družbi se določenih stvari ne izgovarja. in pika.
To je splošno sprejeto pravilo. holokavsta se ne zagovarja, ciganov se ne pobija, pedrov se ne izganja iz družbe in tako dalje. V kulturnem okolju npr. politik, ki se mu kaj takega zareče, niti ne poskuša zagovarjati svojih besed, ampak ga odnese na smetišče zgodovine.
Pri nas pa žal ne. Podpredsednik parlamenta je ponosen, da bi nikoli ne šel na kavo s homoseksualcem ali črncem, recimo. Zato pa imamo takšne knjige.
Ma ja, kar na grmado s tem!!
pilgrim, *plosk, plosk*!
Ravno prejsnji teden je bila na sosednjem forumu zivahna razprava o – ne boste verjeli – nasvetih za pobijanje mack. Stvar je dalec presegla mejo dobrega okusa, jaz in se nekateri drugi smo na forumu Domace zivali tezili, da je potrebno temo zaklenit ali zbrisat, kar se je tudi zgodilo.
Nakar sva se z mojim dragim o tem pogovarjala – oba sva liberalno usmerjena, svoboda govora, ukinitev cenzure, etc etc, bla, bla, kako je pravzaprav mogoce, da sva pripravljena v eni konkretni temi zavrec najine tako imenovane vrednote in se meni nic tebi nic zavzemat za cenzuro – tako rekoc za clen 133KZ, hihi.
In sva prisla do tega, da se gres lahko popolno svobodo govora v eni normalni drzavi (ne me vprasat, katera tale hip ustreza temu kriteriju), pri kateri ves, da bodo sibkejsi (pedri, macke, Židje) uzivali zascito in podporo zakona; ne tako pri nas, kjer eden od tistih treh psihopatskih mulcev sedaj studira pravo(!) in mimogrede se tozi drzavo za prestane dusevne bolecine zaradi sodnega procesa, pa kjer pride ksenofob in homofob na mesto podpredsednika parlamenta, kar omenjas ze sam.
Pri “literaturi”, ki jo navajas, gre pa se za eno drugo zadevscino, ki je tudi zaskrbljujoca.
Svoje case smo se pri psihiatriji ucili o fenomenu skribomanije – to je ena od precej znacilnih pojavnih oblik paranoidne shizofrenije. Ampak vcasih so zalozniki imeli dovolj splosne izobrazbe, da so takemu “umetniku” znali priporocit, naj gre, “kamor je treba” (Studenec, Begunje, Idrija, Hrastovec) – dandanes gredo pa njihove pisarije ocitno brez kakrsnegakoli filtra zdrave pameti v tisk. Svez primer je zgoraj omenjena Ana Jud (sem dobila tisto grozoto od nekega dobronamerneza prejsnji teden po mailu, sicer je gotovo ne bi vzela v roke) – sem se prav vprasala, ali se delajo norca iz uboge bolne zenske ali nimajo prav nobenih kriterijev vec.
No ja, navsezadnje bo pa cez nekaj let postala predsednica Delove uprave ali podpredsednica parlamenta.
lp, proxima