Klub za iskanje zaposlitve – svinjarija
Na predlog moje svetovalke sem se februarja vključila v Klub iskalcev zaposlitve. Z dodatkom za prevoz, ki je zame znašal skoraj 3€ na dan, bi tako dobila na mesec približno 130€. Ravno v tem času, pa se mi je ponudila priložnost za delo, ki sem jo seveda takoj zagrabila, saj sem res nujno potrebovala službo, ker mi je grozilo, da bom pristala na cesti. In namesto, da bi hodila v klub, sem hodila v službo (4 dni). Seveda sem zavod obvestila, da se uvajam v delo in da bi zaradi tega prekinila pogodbo. Čez nekaj dni pa so me iz zavoda poklicali, da delam na črno (ker me delodajalec ni prijavil), da je to kaznivo, da bova plačala kazen in jaz in on, sploh pa, da se te pogodbe ne da prekiniti in da moram hoditi v klub, sicer bom morala povrniti stroške (nekaj čez 400€). Prav. In grem naslednji dan v klub in tako hodim tam vsak dan, dva meseca. Potem pa mi iz zavoda javijo, da se moram zglasiti pri njih. Tam pa izvem, da sploh ne bi smela biti v tej skupini, ker nimam pogodbe oziroma je bila prekinjena in tako ne bom dobila popolnoma nič. WTF? Najprej mi pove, da se pogodbe ne da prekiniti, potem pa jo prekinejo brez moje vednosti in mi to povejo šele sedaj, po dveh mesecih? Po vrhu vsega pa bi jim morala biti še hvaležna, ker so mi naredili “uslugo” in mi ne bo treba vrniti 400€. ????
In podpišem novo pogodbo za marčevsko skupino. In spet hodim pridno v klub (ta čas nisem dobila še niti €, sem si pa našla službo, sama in to celo takšno, ker sem prijavljena :))… včeraj pa so mi poslali novo pogodbo iz zavoda, katero naj bi podpisala in jo takoj vrnila nazaj. Po tej novi pogodbi pa ne dobim za potne stroške popolnoma nič. Že tako smo brez dohodkov, marsikdo si je denar sposojal, da je imel za prevoz, potem pa še tega sedaj ne bi povrnili, kot je navedeno v prvotni pogodbi? Svinje!!( pardon izrazu) Pa a se oni norca delajo??? Saj ne morejo kar tako spreminjati pogodb, kot se jim zljubi. Ali pač? Ker jaz te nove pogodbe seveda ne bom nikdar podpisala. Že prvič so me nategnili, tokrat pa več ne. Da še kdaj ostanem brez službe … na zavod nikoli več, še manj pa v kakšen klub.
Meni nekaj ni jasno.
Marca drugič začela z novo skupino in podpisala pogodbo. Vmes si našla službo. Zdaj torej delaš. In kakšno pogodbno naj bi ti zdaj poslali? Saj si zapolena, z zavodom nimaš nič več. Ti klubi pa so itak namenjeni temu, da te “naučijo” kako prideš do službe. Vanj si uključen dokler ne stopiš v delovno razmerje oziroma do konca, če službe ne najdeš.
To službo sem našla prejšnji teden, zavod pa mi mora po pogodbi še plačati aktivnost v klubu + dodatek za prevoz. To je tista “veza”, ki jo še imam z zavodom. Saj sem napisala, da so mi sedaj poslali novo pogodbo, po kateri ne dobim plačanih potnih stroškov. Ta pogodba naj bi nadomestila originalno pogodbo, po kateri dobim potne stroške povrnjene. No, ne bo šlo takole …
Čemu so ti klubi namenjeni (oz. naj bi bili) pa dobro vem, saj sem hodila tam še preveč dolgo :). Nič novega se nismo naučili. Razpise pogledati in čvekati po telefonu pa res zna vsak. Potem smo pa naslednje 3 ure gledali v luft. Sreča, da smo bili tako dobra skupina, noro smo se ujeli, se narežali do solz, ampak po dveh mesecih se ti pa tudi to ne da več.
Moja nova službica je pa super. Sicer garam, ampak folk je pa the best, tako da ne morem verjet, da komaj čakam, da pridem na šiht :))
kinka, a si ti ena izmed tistih, ki ima s tem težave? Zato, da pogledaš razpis in po telefonu vprašaš za delo, pa res ne potrebuješ nobenega kluba. Prošnjo ti lahko pomaga kdo sestaviti, če je sam ne zmoreš ali pa pogledaš na splet. To zna vsak normalen človek. Ampak, če kličeš iz kluba, te seveda nič ne stane. Sem bila tudi jaz v tem klubu in nikoli več. Katastrofa.
Moja teta je pa imela kar fine izkužnje s tem klubom. Bila je že 2 leti brezposelna, brez motivacije in obupana. Pa so jih menda tam kar predstavili pred dejstvo, da se služba sama ne bo našla. In so morali od tam klicati delodajalce po telefonu; pa je dobila kar naenkrat dve ponudbi. No, zdaj je zaposlena že za nedoločen čas.
Ne daj se Ines. Mislim, da imaš slabo svetovalko. Jaz hodim že na drugo stopnjo – kao druga priložnost, ker sem čez 5o in težje zaposliva. Imaš kar prav, da so ti klubi sami sebi namen, če pa je kdo od tega odnesel, ok vsak po svoje. Če je v tem klubu našel zaposlitev, potem se prej ni trudil, pa ga je moral nekdo v rit suniti. Kdor je delal sam na tem da se zaposli, mu tale klub razen neobveznega druženja in trošenja sredstev s strani zavoda ni kaj dosti prinesel. Razen par fičnikov. Očitno ne prejemaš nobenih mesečno sredstev,da te niso kaznovali. Mislim, da takole kot si napisala nekaj ni v redu. Z njihove strani. Kajti v obeh klubih je bila odsotnost zaradi tega, ker si dobil službo, še kako dober in edini opravičljiv razlog za prekinitev. Saj zato to organizirajo. Daj se ti malo bolje pozanimaj. Ne moreš in ne verjamem da ti ne bodo hoteli plačati teh dveh mesecev. V dveh mesecih niso pogruntali da si ti tam kao višek. Tako kot si napisala, bi jaz napisala pritožbo.So me že hoteli enkrat takole zajebčkat, pa me ne bodo. Pritožba nič ne stane, ampak jim pokaže da pa le nismo loleki.Kajti še enkrat poudarjam, da je dobiti službo v teh klubih še kako opravičljiv razlog za prekinitev pogodbe, saj zato hodimo tja, ne. Ne se pustiti, tudi potni stroški ti pripadajo, pa za toliko dni kot si hodila. Izplačila so pa itak s skoraj dvamesečnim zamikom. Torej mi smo začeli konec aprila. Hodili bomo do konca maja, dokončali in izplačali bodo junija. Se ne izplača za tiste par dni po njihovo.Jaz ti povem, pojdi tja, se skušaj lepo dogovoriti, drugače če je res tako, napiši pritožbo in v njej dejstvo, da te niso v dveh mesecih obvestili, da si v skupini “ilegalno”. Ti povem, da imaš dobre šanse in lahko si ziher da ti ne bi dobila 4oo evrov, kolikor so ti zdaj kao blagohotno odpisali. Že tu je prvi znak, da nekaj ne štima. Zavod ni nič blagohoten, kadar ga userješ in ima prav.Pritoži se, ker to ni prav kar so naredili. Tudi zaradi potnih stroškov.Še enkrat: ne daj se Ines.Pa vso srečo, če si hodila 2 meseca ti pripada, ker so sami storili napako, da te niso obvestili. Imajo evidence, saj se moraš vsak dan vpisati.Je pa tale druga možnost še večje sranje, kot bi hodili k psihologom,preveč osebno za skupino ljudi, ki so se prvič videli. Pri tem zaslužijo samo organizacije, ki to organizirajo in lepo vlečejo denar Zavoda iz evropskih sredstev.
Ne, bronz, nimam težav s tem, verjemi da ne. Sem pa ena tistih, ki se vsakodnevno srečuje z ljudmi, ki ne znajo napisati prošnje, ki se na trgu delovne sile ne znajdejo, ki ne znajo niti poiskati pomoči pri tem (da bi jim nekdo pomagal napisati prošnjo), telefonska komunikacija pa večini le-teh povzroča težave.
Iz svoje izkušnje lahko rečem, da v te klube niso hodili prav nič ubogi ljudje,vsaj v naše ne. Vsi so se še kao znašli pri teh rečeh, ljudje ki jih opisuješ ti, nimajo niti toliko iznajdljivosti, da bi svetovalkam prišepnili da bi šli v klub.Žalostno, toda resnično. Tile klubi so pač po moje odlaganje problema pri iskanju zaposlitve. Kajti nobenega fizikalca,mladega sposobnega vsakega fizičnega dela ni bilo med njimi. So pa bile mlade, izobražene punce, ki želijo najti službo točno v fohu, za katerega so študirale. Bogvari kaj manjšega za prvo silo, svoje šole pa so v prošnjah še kako izpostavljale, današnja miselnost pač. Ne mečem pa seveda vse v isti koš.
Svetovalke pogosto klub predlagajo osebam, za katere mislijo, da so premalo aktivni. Torej ne samo tistim, ki rabijo konkretno pomoč pri pisanju prošenj. Za take so bolj primerni zaposlitveni kotički.
Neaktivni pa v klubu pač morajo biti aktivni in večina jih tam dnevno napiše toliko prošenj, kot jih sicer v celem mesecu ne. (govorim za klube, ki so dobro vodeni in ne trdim, da so VSI klubi dobro vodeni!)
Hmmm … katera je sedaj tu Ines? :))
Itak, da se ne bom dala. Kot prvo, mi denar upravičeno pripada, saj sem redno hodila v klub in imela zaradi tega stroške. Kot drugo ga pa tudi potrebujem, vsak € mi trenutno veliko pomeni, plača pa bo šele junija.
In drži kar je napisala no takole. Da so ti ljudje v klubu vsi dovolj pametni, da znajo sami napisati prošnjo, poklicati po telefonu in prebrati razpise. Večina med njimi je visoko izobraženih in skoraj čisto vsi so pripravljeni delati le v izbranem poklicu. In ni res, da se nekateri ne znajdejo in ne znajo poiskati ali zaprositi za pomoč. NOČEJO, ker niti nočejo delati. Dela je ogromno, ampak nad delom, ki ni po njihovem okusu, vihajo nosove in se ga ogibajo kot kuge. Jaz bi tudi čistila in delala v kuhinji, kjerkoli, čeprav imam 7. stopnjo. Ker pa nimam delovnih izkušenj, me nihče noče. Kje pa naj dobim izkušnje, če mi nihče ne da možnosti, da se izkažem??? Pa kaj potem? Zame ni nobeno delo manjvredno, denar je pa denar. Sedaj sem čisto v eni x službi, pa mi je tu tako všeč, da me sploh ne mika več delati v svojem poklicu :))).
Katere pa še boste kdaj v klubu, pa previdno pri podpisovanju pogodb.
Meni je klub predlagala zaradi finačne stiske, v kateri sem se znašla. Bom dobila vsaj nekaj … V klubu te nihče ne more prisiliti, da si aktiven, niti ne vejo, koliko prošenj in če sploh, si jih napisal in oddal/poslal ter koliko klicev na slepo je bilo. Jaz lahko napišem na dan 10 prošenj, pa jih nikoli ne oddam… Naša vodja kluba je bila super, pa vseeno ne more nikogar prisiliti, da naredi nekaj, kar ne želi. Naša skupina je pisala prošnje kot nora, klicarila, … kar v 3 krasne :))
Sploh pa ti klubi nimajo nobene veze z zavodom za zaposlovanje. Sama direktorica kluba nam je povedala marsikaj krepkih na račun zavoda. Tudi to, da ji dol visi za nas brezposelne in gledajo le na svojo korist.
Kakorkoli že, srečno vsem tistim, ki še iščejo službe.
Me veseli, da je danasnja miselnost se vedno, da je izpostavljanje lastne izobrazbe stvar nadutosti. Lepa rec, no.
Posameznik je medtem, ko je nekdo drug nabiral prakticne izkusnje na nekem podrocju, vlagal svoj cas in trud v pridobivanje izobrazbe znotraj nekega drugega podrocja. Tako kot nekdo izpostavi izkusnje, drugi izpostavi izobrazbo.
Ampak, seveda, v tej ljubi drzavici velja, da je izobrazba za okras pa za na steno pripet in brez let izkusenj prav nic ne pomeni.
In za konec – kot da je tako preprosto dobiti delo, za katerega je zahtevana nizja izobrazba od tvoje dejanske, dajte no. Ker delodajalci tako radi dodano placajo svojega delavca, ker ima previsoko izobrazbo za doloceno delovno mesto, a ne?
Meni je klub predlagala zaradi finačne stiske, v kateri sem se znašla. Bom dobila vsaj nekaj … V klubu te nihče ne more prisiliti, da si aktiven, niti ne vejo, koliko prošenj in če sploh, si jih napisal in oddal/poslal ter koliko klicev na slepo je bilo. Jaz lahko napišem na dan 10 prošenj, pa jih nikoli ne oddam… Naša vodja kluba je bila super, pa vseeno ne more nikogar prisiliti, da naredi nekaj, kar ne želi. Naša skupina je pisala prošnje kot nora, klicarila, … kar v 3 krasne :))
Sploh pa ti klubi nimajo nobene veze z zavodom za zaposlovanje. Sama direktorica kluba nam je povedala marsikaj krepkih na račun zavoda. Tudi to, da ji dol visi za nas brezposelne in gledajo le na svojo korist.
Kakorkoli že, srečno vsem tistim, ki še iščejo službe.[/quote]
Da klubi nimajo nič z zavodom? Bejž no!
Slučajno je zavod tisti, ki osebe pošlje v klub in čisto slučajno je izvajalec kluba koncesionar zavoda.
In še nekaj mi povej – zakaj, če si v finančni stiski, prošenj nisi pisala zares, ampak “v tri krasne”, kot praviš ti?
Ne iskat dlake v jajcu, ji pa res ni potrebno nam polagat računov ali ja? Mislim da je ženska kar nekaj naredila da dobi službo – saj jo je v tem času dvakrat – tisti izraz v tri krasne pa res ni potreben kakšnega posta. Je spraševala zaradi druge situacije in kot ponavadi se je zašlo v moraliziranje in potrjevanje kdo ima prav.
A bejž no, nisem vedela, da me je zavod poslal v klub :))))
Ej, meni dol visi in za zavod in za klub, jaz sem samo navedla, kar nam je povedala naša direktorica kluba – da klub nima nobene veze z zavodom. V tem smislu, da delujejo samostojno, ne pod okriljem zavoda. Ti je to jasno?
Ne, nikjer ne pravim, da sem jaz pisala prošnje v 3 krasne. Preberi še 2x, 3x, da boš razumela prebrano. In če bi jih, kaj tebi to mar? :). In kakšno vezo ima finančna stiska s pisanjem prošenj?? Sem mogoče tebe za kaj prosila?
Sem bila pridna, sem pisala in klicala … tudi od doma. Od kje pa misliš, da sem dobila službo? Iz treh krasnih najbrž ne :)))
A ti pa delaš na zavodu, da si tako nastrojena proti meni? ;))))))
no takole, jaz vem, kaj si mislila s tistim, da gre za preveč osebne zadeve. Res gre.
Tko, tudi jaz bom končala, ker sem svoje povedala.
Čau 🙂
Minie, a si se malo zapletla, kaj? 😉
Prvi stavek prvega tvojega posta:
Na predlog moje svetovalke sem se februarja vključila v Klub iskalcev zaposlitve.
(…in ker omenjaš pogodbo z zavodom, te je definitvno tja napotil zavod.)
Prvi stavek zadnjega tvojega posta:
A bejž no, nisem vedela, da me je zavod poslal v klub :))))
Jah, pri lažeh se človek hitro zaplete. 😉
Pa OK, no babe, a ste nekatere tu mal trčene ali se samo delate? :))
kinka, sem ti že vse zaupala, če pa ne razumeš prebranega, pa bog pomagaj.
paramecijka oz. kinka, tudi ti si prekleto blond, ane :))))). Seveda me je tja napotil zavod, saj sem dovolj jasno napisala, da me je. kinka mi je pa napisala, da čisto slučajno zavod v klub pošilja osebe (kot da ne vem :)))) In potem sem jaz napisala “A bejž no, nisem vedela, da me je zavod poslal v klub :))))”. A zdaj ti je potegnilo?? :))
Ma ne morem verjet, kako si zabita, res :)))))))))))
tole pa meni mal smrdi, tidve bi bili ravno pravi za podpisovanje pogodb ahahahaha
Ajd, mejte se, dost vas mam 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.