ključ
1024 bitni ključ ima 1024 dvojiških cifer 2048 bitni pa 2048 🙂
Sicer nisem ravno zastopil tvojega vprašanja, ampak ti lahko na hitro napišem kaj sploh pomeni toliko in toliko bitni ključ.
Reciva, da imava 16 bitni ključ. Bit v računalništvu pomeni logična 0 ali 1.
Se pravi da bi 16 bitni ključ zgledal nekako takole 0110011 1101110.
Nato algoritmi za kriptiranje vzamejo tvoje podatke in jih glede na ta tvoj ključ kriptirajo v tebi nerazumljive podatke. Ko želiš priti do podatkov nazaj, moraš imeti identičen ključ, če se razlikuje samo v enem bitu, ne boš dobil istih podatkov.
Upam da je razumljivo, drugače pa povej bolj natančno kaj si želel.
Ni ravno odg. na tvoje vprašanje, je pa vseeno dobro rečeno na to temo…
The 2048-bit key offers more security, but in a practical sense it depends on just who is doing the snooping.
A 16 bit key will keep your secrets safe from your wife.
A 512-bit key will give most people certainty that the key will not be factored by your employer in this decade.
A 1024-bit key will keep your credit card relatively safe from crime for the next few years.
But, fly a jetliner into a building in New York and you can bet that 4096 bits
will not keep your messages safe.
Računalnik zastopi samo dvojiški sistem, vse ostalo so pa izpeljanke.
Ker deset ni nobena potenca števila 2, so si pomagali z osmiškim (osem bitov ali 1 byte) in šestnajstiškim (2x 8 bitov) sistemom. No črke in številke, ki jih mi vidimo, so izpeljanke 8 bitne ascii tabele, kar pomeni da 8 bitov ali 1 bajt predstavlja en znak. Zato mogoče vidiš 1024/8 (128) znakov.
Ja veš da sem tudi jaz opazil, posebej ko se vsedem v avto me obda nekakšna toplota 🙂 Kaj pa vem, mrbit sem pa tolko nanj navezan :))
Pri teh ključih in bitih pa je celotna poanta ta, da več kot je bitov, več je možnih kombinacij vseh teh bitov in težje je najti pravo.
Samo tolko da si boš predstavljal, pri 1024 bitih jih je to 2^1024 = hudo velika cifra, pri 2048 pa je še mnogo hujše večja 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.