Klimatska naprava kot pomožni učinek pri zaviranju z motorjem.
Pozdravljeni,vidim,da moja tema o servisiranju avtomobila na uradnem servisu s svojim materialom ni več aktualna,ker nihče več ne piše.Sem pa danes nekaj ugotovil,zato odpiram novo temo.Nekateri so se že spraševali o vožnji po klancu navzdol,ali je smiselno,da prestaviš v prosti tek ali ne.Jaz,če je klanec res rahel,toliko da doseže neko varno konstantno hitrost za tisto cesto,prestavim v prosti tek,v takem primeru bi mi motor preveč zaviral,če bi imel v prestavi,če je klanec hujši pa to ni več varno,treba mnogo več zavirat,pa dam v ustrezno prestavo.V določenih primerih avto postopoma pospešuje in je vseeno treba vsake toliko časa malo pritisniti zavoro.Sem pa danes ugotovil,ko sm se peljal s prižgano klimo po klancu navzdol,po katerem sem se že večkrat tudi,ko klima ni delovala,da če je prižgana klima,da pomaga motorju ustvarjat zaviralni učinek.Kadar nism imel klime je avto počasi pospeševal in nabiral obrate,danes pa po istem klancu s prižgano klimo ni bilo do konca klanca niti enkrat zavreti.Zato ponujam predlog,da še kdo to poskusi.Danes je bil dež,pa sm imel prižgano zato,da se šipe niso rosile.Še kdo naj kakšno svoje mnenje glede tega poda,ali pa naj poskusi pa poroča ali je res ali ne.
No torej je bil govor o res rahlih,oz. blagih klancih,v tem primeru avto motor v prestavi PREVEČ upočasnjuje.Tudi to vem,da klima pobere moč avtu,ampak sedaj pišem o tem,da ko se pelješ po klancu navzdol,v prestavi,nogo pa imaš odmaknjeno s pedala za plin,da pomaga motorju upočasnjevat in posledično so zavore manj obremenjene in se manj obrabljajo,ker ni treba na vsake toliko časa zavret.