Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija klasični fotoaparati

klasični fotoaparati

Vse več je govora o digitalcih. Razumljivo, postali so cenovno dostopni širšemu krogu, poleg tega pa sta njihova praktičnost in instant postopek izdelave slik zelo privlačna. Kljub mnogim prednostim, ima “klasika” še vedno nekaj adutov in tudi če se jim bo digitalna tehnika približala, klasična fotografija gotovo ne bo izumrla.
Zato vprašanje za klasične fotografe: kakšen fotoaparat uporabljate in kako ste z njim zadovoljni? Sam sem slikal z berreto, praktiko, zenitom, zdaj uporabljam minolto x-300. Večina že skoraj arhivskih aparatov še danes služi odlično. Razmišljam pa o nakupu modernejšega klasičnega aparata, ki sem mu dal prednost pred digitalcem…

Prvo kar je :
za dobro fotko sploh ni pomembna firma.

Od Zenita sem pred leti presedlal k Nikonu, ga uporabljal leto, nato pa poslusal nasvet prijatelja naj poizkusim Pentax.
Se danes sem mu hvalezen. Ze par let uporabljam Pentax opremo, npr ME super, MZ-6….
Pentax je zanimiv, ker pasejo 30 let stari objektivi, vse je kompatibilno z bodyi, in celo vsi pasejo na digitalce (IStD). To velja tudi za flese!!
Pri Canonu in Nikonu NE pasejo medsebojno vsi objektivi!!
Pri Nikonu sem preplaceval objektive in pribor, Pentax ima vse skoraj za pol cene. Naslednji razlog ZA Pentax je robustnost, kompaktnost in uporabniku enostavno za uporabo.
Ce ima kdo moznost vprasati kaksnega japonca, ga pobarajte kaj si misli o firmi Pentax. Jaz sem jih ze nekaj.

Mimogrede pingvin:

Pentax objektivi so znani po SMC antirefleksni prevleki, kar zmanjsa refleksije, posebej v protisvetlu. Ce bos imel moznost preizkusi IST analogca in mi povej kako ti lezi v roki.

Imam digitalca (trotl za 100 jurjev), ki pa se ne more primerjat s klasiko (zrcalno refleksni, Minolta Dynax). Pri klasiki točno vidiš ostrino, veš kaj bo na sliki, hitro lahko zumiraš, nastavitve so narejene en dva tri. Pri trotl digitalcu je pa zoom počasen, displaj premajhen (ne vidiš kaj je ostro in kaj ne, ker vse zgleda ostro), če je premočna svetlob se na displaju nič ne vidi, pogled skozi okenček je katastrofalen, … obvezno bi rabila zrcalno refleksnega digitalca, da bi bila zadovoljna. Ampak cena je previsoka, bo še nakaj let za počakat.
Ko sem jaz izbirala firmo sem se odločila za Minolto, ker je Canon v Sloveniji precenjen in vsi mislijo, da če je Canon je pa kr nekej več. Po 6ih letih mi ni žal. Za klasiko je Minolta ok.

Zeniti z eno vreco objektivov, ker so nekateri se kar fajn [sam ne za nosit], Canoni zaradi zdruzljivosti z objketivi in opremo in komot dela …

lp

New Report

Close