“klasične” napake
Seveda imaš prav (dodam še, da bi moral biti presledek pred %). Nekatere stvari so nesmiselne in napačne. Vendar so po drugi strani nekatere stvari v jeziku pomensko nesmiselne, vendar pravilne. Na primer dvojna zanikanja (nihče ni prišel). 🙂
Zadnjič sem pa v nekem katalogu videla reklamo za kavč: prej 1600, zdaj 2500 evrov. Kar so oglaševali kot znižanje. 🙂
Kdor koli, kadar koli, kjer koli… me kar zmrazi…
Kdorkoli, kadarkoli, kjerkoli so pravilne besede.
In cene… Čevlji od 80 eur. V slovenščini manjka v nadaljevanju “do” in gornja meja. Toda, ker nam počasi vladajo avstrijske in nemške trgovske hiše, prevajalci in lektorji so jim pa očitno predragi, ali pa kupci nismo spopštovanja vredni, pač prevedejo iz nemščine “Schue AB 80 eur” kar s pomočjo Google translatorja.
Tako.
SP2001 se ne strinja s tem (in celo na prvem mestu navaja dvobesedne oblike). Imaš kakšno utemeljitev, da je “kdor koli” napačno?[/quote]
Pokorno javljam, da se strinjam z Luko(m) Lobetom.
Tudi mene je zmrazilo, ko sem nekje prebral za lase privlečeno utemeljitev, da se besedni členek …koli piše za oziralnimi zaimki samostojno zato, ker so sicer predolgi.
Dopuščam tudi drugačno utemeljitev, vendar mi čut za bralno tekočost in naravnost slovenščine narekuje vztrajanje pri stičnem pisanju.
Sicer je treba, v skladu s pravopisno doslednostjo, pisati samostojno tudi druge podobne členke, recimo …najst v besednih zapisih števil, recimo “sedem najst” za “17”, ali …krat, recimo “koliko krat” namesto kolikokrat ipd.
Že oznaka, da gre za ČLENEK, narekuje njegovo vpetost, nesamostojnost (sicer ne gre več za členek; verižni členek je del verige, sicer ni več členek temveč obroček /!/) in tudi jezikoslovno se ČLENEK opredeljuje kot beseda brez samostojnega pomena, ki se navadno prideva drugim.
Kolikor poznam slovenščino, brezpomenski samostojno stavljeni besedni členki izgledajo nenaravno, da ne rečem utrgano, in jih pravopis ne bi smel dopuščati. Zato menim, če je komu všeč pravopisna utrganost “kakor koli, kakršen koli, kdaj koli, kdor koli, kjer koli ipd.”, naj izvoli, a čut za jezikovno naravnost narekuje pisanje členka koli skupaj z osnovo, tj. kakorkoli, kakršenkoli, kdajkoli, kdorkoli, kjerkoli itn.
(Če se motim, bom vesel razsvetlitve.)
http://www.24ur.com/foto-poslovni-prostor-v-okolici-trzica-je-bil-poln-konoplje.html:
Ob vstopu v kletni prostor najetega poslovnega prostora skoraj niso morali verjeti svojim očem, saj je bil ta poln zelenih rastlin.
V nezakoniti trgovini s prepovedano drogo bi vrednost zasežene droge lahko dosegla okoli 400.000 eurov.
(poudaril Bobek)