Kje v LJ. medici.dela, ki da vozniško do 80 l, tudi če imam dioptrijo
Ker sem brala spodnje poste na temo pretečenega vozniškega dovoljenja, sem šla gledat svojo. In glej ga zlomka, tudi jaz se že pol leta vozim z neveljavnim, pretečenim. Imam dioptrijo in moram spet po štirih letih iti na pregled. Ker vem, da nekateri zdravniki odobrijo vozniško do 80tega leta, tudi če imam dioptrijo, me zanima, kateri konkretno so to. Res ne bi vsake štiri leta dajala denar brez veze, ker itak skrbim, da imam pravilno dioptrijo na očalih in lečah (že to me stane malo morje denarčka).
Da ne govorim, kako sem jezna, ker pol vidim stare, stare, zelooooo stare ljudi v avtih, ki jim nihče ne prepove vozit, ker niso več sposobni (imeli primer moje tete, ki je vozila, čeprav je večkrat kar skupaj padla. Raje ne razmišljam, kaj bi se zgodilo, če bi bilo to v avtu). Mene pa ganjajo zaradi dioptrije. Uff.
Nimam dioptrije, a se strinjam s tabo, da je to podaljševanje le za par let pri tistih z dioptrijo ena večjih nedoslednosti oz. neumnosti.
Mislim, da ti v nobenem zdravstvenem domu ne bodo po telefonu povedali, če to počnejo.
Če želiš doseči, da bi senilnemu sorodniku v letih odvzeli vozniško je pa skoraj nemogoče.
metelkova ziher ne! Imam res visoko dioptrijo (ena -5, druga -11) pa sem sedaj že drugič dobila na metelkovi za par let – prvič za tri, sedaj pa na ugovarjanje, da je pa to že preveč, na štiri. Žal in res je to svinjarija, ker če kdo skrbi za vid, smo potem to tisti, ki slabo vidimo – na pregled grem vsaj enkrat na leto – pa to že zaradi svojega zdravja in varnosti….
Mislim, da je odvisno tudi od tega, kaj pri pregledu napiše okulist in na medicini dela upoštevajo tudi to. Ne vem več, kje sem imela okulistični pregled, predled za podaljšanje vozniške pa sem pred nekaj leti opravila na Viču in so mi dali kljub dioptriji do 80. leta. Moje mnenje je, da več kot do 60. leta nikomur (pa naj ima dioptrijo ali ne) ne bi smeli dati. Po 60. letu pa bi morali biti pregledi vsaj na 5 let ali še pogosteje.