kje so zdaj tisti, ki so…
Dejstvo je tudi, da Slovenija žal ne premore toliko debilov, ki bi verjeli v zgodbo, ki si jo opisal ti:) in posledično močno dvomim v tak razvoj dogodkov.
ad1 Povprečna plača v sloveniji se viša, ker odpuščajo predvsem delavce z minimalnimi oz. majhnimi plačami.
ad2 15% od npr. 200.000EUR je 30.000EUR, kar za mene sploh ni malo.
ad3 gradbena dejavnost gre k ničli, kar pomeni manjšo gospodarsko rast, manjšo kupno moč in posledično manj povpraševanja v nepremičnine.
ad4 na zalogi je 4000 stanovanj?? na nepremičnine.net je 35.400 oglasov, če je pol od tega stanovanje je vsako objavljeno vsaj 4,4x:)
ad5/6 letna potreba je mogoče res okoli 6.000 enot, toda ali si pomislil, da velik del kupcev nepremičnine proda staro da si kupi novo??? da si velik del prebivalstva odseljuje iz LJ, ker je periferija, tudi do 40% cenejša, da ne govorim o Štajerski, kjer cene res ne morejo pasti dosti nižje (višje pač ne bodo šle), da je študentska populacija iz leto v leto manjša in da otroke bogatih staršev, že čaka 5 nepremičnin, ko bodo ti odrasli.[/quote]
ad1)ni res, poglej podatke po dejavnostih. Sploh je pa minimalna plača za nepremičninski trg nerelevantna,ker tisti, ki ja imajo ali imajo malo večjo, pač ne kupujejo stanovanj ampak gredo v celovške dvore&co po 100€mesečno
ad2)to imaš prav, vendar je to v primerjavi z apokaliptičnimi napovedmi o 50 in več % padcih vseeno malo
ad3)s tem se pa strinjam, vendar sedaj mešaš makroekonomske (gospodarska rast..) in mikroekonomske dejavnike (posledice dogajanja v panogi-manj aktivnosti, manj produktov, t.j.stanovanj ali poslovnih prostorov)
ad4) Govorim o zalogi novih stanovanj.Stara so pa večinoma del verige, torej jih prodajajo ker kupujejo druga, kar pomeni da neprodajq ni problem, kvečejmu je napoved povpaševanja vnaprej.
ad5) 6-8000 enot se nanaša na Slovenijo,na Lj odpade ca. polovica.
Razlika Ljkokolica je ca.10-15% (Grosuplje, Vrhnika, Domžale..).
Ja,se izseljujejo, a se že priseljujejo nazaj, ker so ugotovili (pa ne samo zaradi vrtcev) da je to za veliko večino, sploh družine, velika izguba čas in denarja (dva avta, stroški prevoza..)
Ne vem kaj se sedaj razburjaš. Samo razložil sem ti kaj pomeni bull market.
Tu ti dajem še uradno definicijo:
A prolonged period in which investment prices rise faster than their historical average. Bull markets can happen as a result of an economic recovery, an economic boom, or investor psychology. The longest and most famous bull market is the one that began in the early 1990s in which the U.S. equity markets grew at their fastest pace ever. opposite of bear market.
O bear marketu boš lahko govoril šele ko bodo cene nepremičnin padle pod nivo leta 2005.
Še enkrat. Vseeno mi je a bodo cene padle a bodo šle gor!
Ne moreš pa govorit da smo v bear marketu. Šele ko bodo cene nepremičnin padle pod nivo leta 2005 boš lahko rekel da smo v bear marketu.
Napiši da cene od leta 2007 padajo. S tem se strinjam s tabo. Napiši da napoveduješ (bomo videli)še 40% padec cen in da bomo potem v bear marketu. Ne govori pa da je dejstvo da smo v bear marketu ker po definiciji še nismo lahko pa da bomo če cene padejo za 40%.
Ker če bodo cene padle le še za 20% potem to ne bo bear market ampak stagnacija cen od leta 2005 do leta 2011.
A bo za nekoga ki je leta 2005 kupil stanovanje za 100.000 eur in ga leta 2011 prodal za 100.000 eur to bear market? Ali samo stagnacija cen?
Dragi mp25,
Saj vem, da ne mores vedeti, ampak jaz se z bull in bear market-i ukvarjam ze hudo dolgo in hudo profesionalno. 😉
To kar ti vidis kot range trade (od 2007 naprej), jaz vidim kot zacetek mega bear market-a. Ne le bear market. Mega bear market.
In to kar pravim je, da bo ta mega bear market trajal se 2 desetletji. In tudi od 2030 dalje se realne cene nepremicnin za casa mojega in morda tudi tvojega zivljenja, vec ne bodo vrnile na tiste iz leta 2007. Pa ce tudi imas le 25 let.
Seveda se bodo “stevilke” v tem casu se kako spremenile. Namrec, sedanji monetarni sistem gre pocasi na pokopalisce. Torej, govorim o realni vrednosti nepremicnin. Nekateri jo imenujejo tudi inflation-adjusted.
Saj bi raje videl, da so pred nami krasni casi. Le kdo si zeli tezkih casov? Ampak ko na nebu vidis temne oblake, se na neurje velja pripraviti. Saj veste, tudi v dezevnem vremenu se da kolikor-toliko zabavati. Ce si pripravljan…
Upam, da se zavedate. Stvar ni le v ceni nepremicnin. Problemi so mnogo vecji. In pokalo bo na vseh frontah. In vec ali manj po celem svetu. Ze poka. Ampak to je le ogrevanje…
Pri celi stvari mene preseneca le eno. “Zaplankanost” povprecnega Slovenca. Dejansko je vecina “za luno”. Najbrz gre za posledice socializma, zaprtosti in majhnosti drzave, ipd.
Tudi sam sem Slovenec. Zato mi ni vseeno, ko to opazam. Vsekakor me ne veseli. Ampak po dolgih letih spremljanja ZAVEDANJA situacije sirom sveta, si upam trditi da Slovenci zaostajamo kar se tice ZAVEDANJA situacije. Morda tudi zaradi tega se ni tako slabo. Zal pa to pomeni le, da bo padec bolj bolec.
Pa dajte že nehajte s temi horror scenarji. Zgodovina se ne začenja 2008 ali 2009. Vedno ali vsaj še zelooo dolgo bomo potrebovali stanovanja. Ceno določajo osnovni parametri – dosegljivost, željensot, modernost, razpoložljivost.
Dejstva: število prebivalcev Slo se povečuje.
Kupna moč se veča in se še dolgo bo (doseganje ravni EU).
Ljudje se bodo doseljevali v bližino gospodarskih središč (ne bom utemljeval, ker se mi ne da-poglejte demografske trende, posledice in tudi trende v bližnjih in primerljivih okoljih-pozor, ZDA in Španija nista primerljivi okolji!!!!!) .
Število gradenj upada, močno upada.
Ergo-na zanimivih področjih bodo cene v prihodnosti nadpovprečno rastle.
In ja, dosegle in presegle bodo raven 2007. Pa ne vse, nekaterim bodo močno padle, še več bo čisto neprodajljivih.
Kdaj? Ko bo zares zaživel nepremičniski davek.Pa še ene par zadev (energetske takse) o katerih se povprečnim Slovencem sploh še ne sanja in zaradi katerih bodo močno, celo drastično padle cene velikih,energetsko potratnih hiš na podeželju, predvidoma med ca.2015-2025..
Borgh,
Zal mi je, ampak niti priblizno se ne zavedas stanja v kateri se svet nahaja. Niti razumes stanje v Sloveniji; od stanja gospodarstva, javnih financ, kot ekonomskih, demografskih in geo-politicnih trendov.
Saj razumem tvoje razmisljanje. Povprecni kupci nepremicnin so se vedno loleki, pa ceprav so doktorji znanosti, in tvoji argumenti jih utegnejo prepricati. In s tem bo tudi v tvoj zep padel kak cekin. Kaj mores, biznis je biznis.
Zame “moj” scenarij ni horror scenarij. To bi bil kvecjemu kak Mad Max scenerij. Tega pa ne napovedujem.
Strinjam se le okoli pricakovanega problema energetsko potratnih his in doseljevanja v blizino gospodarskih sredisc. Ampak tudi posledice tega ne vidim kot jih vidis ti. Posledica bo decentralizacija in regionalizacija. Seveda sila pocasna in vecini neopazna.
Upam, da se zavedas, da so cene nepremicnin v LJ, in se marsikje, se vedno absurdno in nevzdrzno visoke. In, ja, padec cen ne bo pripeljal do uravnilovke. Boljse lokacije se bodo bolje obnesle. Ampak govoriti o pricakovanem nadpovprecnem?? rastu cen teh ali onih nekremicnin v naslednjih letih je po mojem kvecjemu poskus zavajanje sebe in okolice.
To bo se jokanja in stokanja ljudi, ki so v zadnji letih preplacali stanovanja…
Razlika med bear market in mega bear market ni le v globini pada, temvec tudi trajanju tega pada.
Saj bi bilo za vse nas bolje, ce se vsa ta kalvarija zgodi hitro. Ceprav bi hudo bolelo. Prej bi se pobrali in sli naprej. Ampak v danasnjem casu je to politicno nedopustno.
In tako se bo puscanje krvi vleklo in vleklo in vleklo in… Posledicno se ne bo zgodil parabolni pad tako cen nepremicnin kot samega zivljenskega standarda ogromne vecine prebivalstva. Nadaljevalo se bo to kar smo ze videli, pad po stopnicah. Nagel padec in panika, pa umiritev in nov nagel padec, pa spet umiritev in…
Ljudje bodo sokirani nad rastjo cen osnovnih zivljenskih potrebscin. Vrnili so bodo casi vrtickarstva. Skratka, 80’ta leta. Ampak tokrat bo vecina ljudi obcutila negotovost na delovnem mestu, ne le tekstilke ali… Nujno se bodo zmanjsali socijalni transferji. Nemiri, stavke, … depresija. Po vseh sivih bo pokalo. Ampak pokalo bo pacasi. Malo po malo. Sem pa tja kak vecji pretres, ampak poudarek je na dolgotrajnem in vsesplosnem drsenju zivljenskega standarda.
To ne bo omejeno na Slovenijo. To je problem prezadolzenega razvitega sveta. Prezadolzenega na vseh nivojih. Ravno zato je to tako lahko videti.
To ni cas za velike nakupe, dolgorocne “investicije”, ipd. Sedaj se velja pripraviti. Casi mesanja zraka (in btona) so za nami.
Kar salite se. Sedaj se se lahko. Samo vedite, da bodo vasi stosi ljudem vse manj zabavni. Ste se norca delali iz propadajoce tekstilne industrije?
Kako boste reagirali ko bo vasa sluzba ogrozena??? Ko bo vas(a) partner(ka) ostal(a) brez sluzbe? Koliko ljudi zmore odplacevati 50% vecji obrok kredita? Ali morda mislite, da bodo krediti vecno zastonj?
Jaz imam polno rit vsega in tako ali drugace mi ne bo hudega. Tudi brez gumenjaka in vrticka, celo brez sluzbe in penzije. Kaj pa VI? No, na to vprasanje si pa kar sami odgovorite. Muzika se igra. Ampak ne bo vec dolgo. Glejte da prav VI ne ostanete brez stola. 😉
Forum je zaprt za komentiranje.