Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kje poudariti?

kje poudariti?

agéncija ali agencíja?

tnx, lp

Oboje je pravilno, naglas na e-ju ima prednost pred naglasom na i-ju.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ne bo držalo. Čeprav novi pravopis na prvo mesto postavlja naglas na e, pa je še vedno bolj uveljavljen naglas na i, podobno tudi pri televiziji ipd.

Jaz bi težko rekla, kateri je bolj uveljavljen – to lahko potrdi samo raba, torej natančne evidence zapisov itd. Pravopis pač to postavi na prvo mesto in pravopis je normativni priročnik. Je že res, da ga ne upoštevamo kar v vsaki postavki, če imamo zato utemeljen razlog. Vendar ravno to, kaj raba bolj potrjuje, je pa verjetno težje določiti – če seveda kdo sam ne naredi take evidence. Potem bo to kar močno relevantna reč. Do tedaj bo pa pač v nekaterih rečeh pomembno besedo imel tudi pravopis. Ne nazadnje sta pa pravilna oba zapisa/izgovora.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

V zvezi z naglasi, v TV dnevniku sem slišala besedo aneks z naglasom na e, kar mi zveni zelo tuje. Ker pa sem ta naglas zdaj že večkrat slišala, se bojim, da je mogoče prav. A je?

V lastno grozo moram potrditi, da ne le, da je MOGOČE prav anéks, temveč je tako EDINO pravilno (po SP).

Tako me je pred leti pretresel kolésar, še bolj pa pogled v SSKJ, ki tak naglas dovoljuje (v SP ga ni več).

K.

Na javno RTV se že vrsto let reče agencija s poudarkom IZKLJUČNO na i.
Nisem prepričana, ali ta beseda ne sodi med tiste, za katere je avtor pravopisa s sodelavci napisal še popravek. Podobno kot za števnike od 12 do 19, pri katerih je najprej napisal, da je pravilen le naglas na zadnjem zlogu, čeprav vsaj v osrednji Sloveniji nihče tako ne govori.

Ja, tudi aneks s naglasom na e je čisto pravilno in uveljavljeno.

Mene pa pri besedi nadzor bega naglas na prvem zlogu. Je pravilno tako?

Nadzòr.

Mene najbolj bega, ko kar naprej berem, da je oboje ali pa vsetroje pravilno.

New Report

Close