Kje naj dobim smrekove vršičke
Zadeva je res prepovedana. In rast smreke ne ustavimo za eno leto ampak kar za tri leta! Točnega zakona ne znam navest (verjetno se da kje na netu najt, ma se mi ne ljubi brskat- ti kar izvoli). Za sankcioniranje je pristojna gozdna policija (2 leti nazaj je bil kazen cca. 400€) in obljubljam, da kogarkoli bom videla ga prijavim (ponavadi imam v gozdu s seboj tudi fotoaparat, tako da tudi dokzano grdivo ne bo manjkalo).
A gozdna policija, ja kdo pa je spet to? Zelo dobra definicaja:))))) Ali sem spadajo medvedi, risi in volkovi?
Kakšne imajo pa uniforme (zelene, kot lovci), ali so pod krinko(gozdne rastline in živali; mogoče celo smreke)?
Če pa ti nekoga slikaš in nimaš zato njegovega dovoljenja, niti to ni nikjer označeno, potem to na sodišču ne šteje kot dokaz! Tako, da fotoaparat kar nosi s seboj, ti to nič ne koristi (bolje, da miš telefon, potem lahko slikaš in še gozdno policijo kličeš!!!!!!!!! He, he, he, he,…..
Ti se kar norčuj, meni pač te stvari niso smešne. Zadeva je z razlogom prepovedana. Če te zanima kdo je gozdna policija pa lepo preveri, ker res obstaja.
Kar se tiče takih ljudi, ki nabirajo vršičke in na drugače način uničujejo naravo… vedno jih lepo opzorim in vsi so bili do sedaj razumevajoči. Ti si verjetno preveč pomembna, da bi pomislila tudi na druge posledice. Itak, it’s all about my ass.
Glede slik pa kar verjemi, da so lahko dokazno gradivo (pomembno je tudi, kdo slika) pa za očevidca grem tudi z veseljem.. haha.. bodo novo nadaljevanko posneli CSI vršički. 🙂
Dajte no,resno.. zakaj bi nekaj uničevali, če ni potrebno?
Punca, ti pa preveč TV gledaš in žal ne živiš v realnosti v Sloveniji!
Z veseljem bi pogledala CSI vršički. Seveda gre za nadaljevanko v kateri je ogoromno fikcije, tako kot v tvojih predstavah. Da ne govorimo o tem, kako deluje sistem v SLO; prav nič CSI-jevsko!
Mislim pa, da nabiranje vršičkov ni ne vem kakšno uničevanje. Samo pomisli na škodo, ki jo v gozdu naredi npr. na smrekah lubadar. To je škoda, nabiranje vršičkov pa?….. Ali je potem nabiranje zdravilnih zelišč tudi? Potem je bila že Pehta prava zločinka!
A, ja, glede slik, je potem si pa ti ena strašno pomembna oseba!!!! Da slučajno nisi od gozdne policije:)
O opozorilih sedaj prvič pišeš, prej so bile samo grožnje s prijavo in fotografiranjem.
O zakonu, kot o dejstvu, pa še vedno ni sledu!!!!!!!!!!!! CSI:)
ok vse lepo in prav.pa te vprašam imaš rada gobe.Pa te bom tako vprašala a ti nikoli v gozdu ne nabiraš nič.Si edina ki tega ne počne.malo morgen in štos leta.¸Ampak ene ste pa res smešne.V čisto vse se utaknete.
Nikoli in nikdar se ne oberejo vsi vršički na ,smreki,boru.vedno še zmeraj veliko ostane.In res ne vem zakaj eni zmeraj delajo gono proti temu.Gozd tudi daje hrano živalim in ljudem vendar tega ne smemo izkoriščati do konca.Vzameš tisto kar potrebuješ.Pri nas je prababica(84) pripovedovala kako so včasih živeli in je povedala da so bili vsak dan v gozdu in nabirali njihove sadeže.sploh robide,kostanj,vršičke ,saj so jih uporabljali za pozimi-sirup,gobe,borovnice,lešnike,brinove jagode in še bi lahko našteval.pa tam gozd še zmeraj ostaja.
Ne bi rekla da se odreže celo vejo to je uničevanje da pa ti nabereš recimo eno vrečko tega pa ne bo nič narobe.
Imaš vrt.imaš,s kom pokriješ zelenjavo ki jo posediš za naslednje leto.da vidim če si poštena,ker vsi vemo s kom se pokriva.
pa nehaj strašiti da imaš fotoaparat seboj in take bedarije,ker zavedaj se da tudi ti boš lahko kdaj na sliki in ti to sigurno ne bo všeč.zato nehaj groziti.jaz se te ne bojim in marsikdo tudi ne.
in še zmeraj bom vsako leto šla nabrat ker je to dobro za prehlad in za liker.
Pa zaradi mene se ti lahko razpočiš.
Mah, grem raje mal na sončka pa pobožat mal smreke pa lep dan vsem 🙂
vršiček… CSI vršiček je hec, sem želela poudariti, da ne morem nič proti tem, če se kdo odloči, da gre nabirat vršičke. Oz. edino kar lahko je, da lepo razložim za kaj se gre in upam, da so na drugi strani razumni ljudje.
zn… 2000 ljudi po eno vrečkico za 500g…
bul šit.In ti si razumna ta je pa lovska.
pa nehaj s takimi.jaz bom nabirala pa če tudi prideš k meni in mi poveš,bom nadaljevala kot si sama napisala odločil se je sam.če tebi ni všeč pa ne nabiraj.
Ps.pa še zmeraj nisi odgovorila na vprašanja,če imaš rada gobe,kostanj,borovnice,lešnike (mogoče ne ker jih kupiš v trgovini)kje pa po vojem trgovina dobijo lešnike in orehe)ješ hrano živalim in one bodo pozimi lačne.Pa brez kakšnih izgovorov.
in s kom pokrivaš zelenjavo ki ostane pozimi zunaj.
Oni so se zaščitli, kao, da ne nabirajo vršičkov v naravi.[/quote]
bul šit.in ti jim verjameš.če niso naravne so pa umetne.in seveda ti to ješ.
Kolikokrat sem že rekla da je narava za vse do normalnosti jo lahko uporabljamo vsi,kot sadeže kot ostalo kar dobimo v gozdu.
Ne smemo pa naravo izkoriščati do onemoglosti,to vem jaz in še marsikdo.
Da pa sem si zaželela 1 litrček ali 2 vršičkovega sirupa se pa ne bo podrl svet.
in zaradi tega ne bo gozd propadel.
Po tvojem ne bi smeli početi nič.potem je najbolje da vsi oprostite izrazu pocrkamo.
Nekateri se utikajo ko se koljejo prašiči,krave ,kure,purani.Pač tisti tega ne je.In dela paniko.
a se sam meni zdi da so rastline tudi živa bitja,ko utrgaš rožico za šopek si jo uničila sam da imaš lep šopek(pa ne reči da nikoli ne nabiraš rož ker bi bila to laž)
Pa še nekaj g.quattro a imate doma sadna drevesa in trto .Če jih nimate na vprašanje ni treba odgovoriti,saj jabolke kupite v trgovini in niste nič krivi.Jeste pa jih vseeno radi.A mi lahko poveste kaj počnete vsako pomlad pred cvetjem.se ti ne zdi da si dvolična.
A ni narobe vsako leto obrezovati drevesa,in trte sam zato da bi bolje rodila.In vi se potem brez slabe vesti bašete z sadeži.
Vsak, ki ima IQ večji od številke čevljev, je zadevo že vzel, kot blebetanje!
Na speltin strani policije, je navedena nasledja klasifikacija, kjer ni omenjene gozdne policije, razen, če po podatkih quattro ne spadajo v kakšno enoto, npr. specialce, ali forenzike:):
Služba generalnega direktorja policije
Uprava uniformirane policije
Uprava kriminalistične policije
Center za forenzične preiskave
Urad za varnost in zaščito
Operativno komunikacijski center
Specialna enota
Policijska akademija
Urad za organizacijo in kadre
Urad za informatiko in telekomunikacije
Urad za logistiko
Naslednje dejstvo o gojenju smrek za vršičke nisem še nikoli nikjer ničersar slišala in videla. Le kje v SLO je gojišče smrek za vršičke? Bi bil dobrodošel kakšen voden izlet, ker me zanima tudi, kako lahko sploh obstoja glede na ogromno škodo, ki naj bi jo nabiranje vršičkov povzročalo iglavcem.
In še vedno ni podatka o zakonu.
Iz tega izhajam, quattro vse je navaden čvek, nekoga, ki ima preveč časa. Hvala za popestritev današnjega dneva! Sedaj pa se moram pripraviti za odhod v službo.
Ker naj bi bilo prepovedano nabiranje smrekovih vršičkov, predlagam nakup le-tega preko spletne trgovine http://www.martincek.si/sl/spletna-trgovina/pijaca/sirupi/
Pa še bistveno ceneje je kot v lekarni in občutljivo cenejši. Jaz ga uporabljam vsak dan.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.