Najdi forum

Kje je to

Ojla,

Pred kratkim sem na National Geographicu ujela del dokomentarca o ljudjeh, nekje v Indoneziji, ki skacejo nekaj podobnega kot babim jumping, z vrvmi, ki niso elasicna in pristanjeo na zemlji. Ker sem ujela samo del dokomentarca, ne vem tocno kje zivijo ti ljudnje. Ce je kdo gledal to oddajo, bi ga naprosila za indofmacije kje je to, in kdaj praznujejo ta festival.

HVALA,

janja

Glede na to da je od tega ko sem to jaz gledal na dokumentarcu že več kot 20 let , ne bom trdil a se mi zdi da je to v afriki pri nekem plemenu kot nekakšen sprejemni izpit o zrelosti fantov za prehod v moško družbo. Stolp so zgradili iz lesa na vrhu privezali natančno izmerjene dolžine lian , pod stolpom je bila zrahljana zemlja in očiščena vseh trdih delcev.
Fanta na vrhu stolpa za noge priveže njegov oče in če sam nima dovolj korajže za ta izpit mu ata malo pomaga. Kadar se zmotijo v dolžini lian ali jih prevari upogljivost stolpa se izpitnik z glavo zarije v tisto zrahljano zemljo. Običajno je vse brez poškodb , le kakšen zvin na nogi kjer je vozal je bolj pogost. Ja pa punce imajo tega fanta potem raje ko opravi ta test, kar pa sploh ni tako nedolžna zadeva a ne.

Zadeva je doma na otoku Vanuatu (Pacifik).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close