kitajska
Jugozahodna Kitajska:
ima kdo kaksne informacije za ” High Road To Sichuan” in sicer kaksna je povezava iz Zhongdian-a (Yunnan) do Xiangcheng-a (Sichuan) in napej proti Chengdu-ju. Ter kako je v teh krajih glede zavarovanja za avtobusna potovanja (insurance from CLIC), so potrebna oz. se jih da dobiti v krajih na poti proti Chengdu-ju.
Ter isto za povezavo Songpan-Zoige-provinca Gansu ali Songpan-Aba-provinca Qinghai
Daljnjega leta 1988 sem potoval iz Xiahe-ja (Gansu) preko Zioge-ja v Songpan. Od tam pa 180 km peš proti Maowenu in naprej v Chengdu. Takrat teh krajev še ni bilo v Lonely-ju. Za kaj več moram poiskati zapiske. Če te zanima, se mi javi na mail.
Vsekakor pa je Songpan vreden ogleda, pa Huanglong (kitajska različica Pamukal v rumeni barvi) v bližini prav tako. Tudi Xiahe v Gansuju ti zelo priporočam.
Če hočeš pešačiti, pazi, ker tam okrog menda hodijo jetiji. Mene takrat niso srečali.
Hojla!
v LP pise , da potrebujes od Zongdiana do Chengduja pet dni ali vec. odvisno od vremena in gradnje cest. namrec na jugu kitajske ful gradijo ceste in promet poteka zelo tekoce..
jaz sem sla iz lijianga prek panzhihua v chengdu…
Zavarovanje ne potrebujes za sichuan, ga pa potrebujes v provinci gansu. midve sva sli iz songpana v langmusi in sva si zavarovanje zrihtali v Hezuo. za provinco
Qinghai pa ne bi vedla.
lp
tanja
Hojla!
ponavadi ko sva prisli v mesto, kjer sva nameravali ostati dva do tri dni, sva se ze na zacetku pozanimali za prevoz naprej in si tako kupili karti. ali pa tudi sproti.
ne morem ti povedati, ce lahko prides iz songpana v lanzhou v enem dnevu.
midve sva imeli se namen ustaviti v langmusiju. tako sva midve sli iz songpana zjutraj. prespali v zoige-ju. iz zoige-ja pa sva nadaljevali pot v langmusi, kamor busi vozijo samo dopoldan. zjutraj pa sva nadaljevali pot. predlagam ti, da se ustavis v langmusiju za kak dan. tibetanska vas in kjer lahko vidis sky burial(kjer ptici raznesejo mrtvo clovesko truplo).
lp
tanja
Če se dobro spomnim, te relacije ne moreš opraviti v enem dnevu. Sam sem sicer potoval v obratno smer. Iz Lanzhoua najprej za nekaj dni v Xiahe (tibetanska vas, samostan) potem naprej čez Zoige in še en kraj, katerega imena se ta trenutek ne morem spomniti (J——-). Od Xiaheja do Songpana je bilo takrat treba dvakrat vmes prespati. Ne vem kako je zdaj, ampak dvomim, da je tista cesta že asfaltirana.
Hojla!
midve sva iz lanzhou nadaljevali pot v xian-dengfeng(kjer sva se ucili tai jie v eni izmed mnogih sol, kjer se ucijo kung fu)-kaifeng-Beijing.
najino pot sva pa priceli v hong kongu- yangshou-kunming-dali-lijiang-zhongdian-leshan-chengdu-songpan-zoige-langmusi-xiahe.
v lanzhou pa sva samo nadaljevali pot…
to pot pa sva dali cez v dveh mesecih(okt-nov02). ce imas se kaksno vprasanje, me vprasaj..
Kdaj pa ti gres???
lp
tanja
Zdravo
V zacetku aprila za en mesec in sicer predvidena relacija Hong Kong-Yangshou-Guiyang(preko Diping-a)-…Chengdu-…Zoige-…Lanzhou-Hong Kong ali (….Kunming-…Zhongdian (po omenjeni poti)-…Chengdu-Hong Kong).
Relacija Hong Kong-Yangshou z busom. Obstaja direktna ali nujni postanek v Guangzhou-ju.
Pozdrav, Petra
Hojla!
midve sva sli najprej iz hong konga z vlakom do meje med Hk in kitajsko. na meji sva zgubili skoraj dve uri, ker je ful guzva. potem sva sle s hitrim vlakom do Guangzhou. tam pa sva nadaljevali z busom(nocni ) do yangshou-ja..tako, da v Guangzhou nisva prespali..ne vem pa kako je direktno z busom..midve sva ponavadi cenejso varianto vzeli..
mesta na kitajskom so zelo velika. tako, da ponavadi je zelezniska na enem koncu, busna na ddrugem koncu. ti kar nekaj casa vzame, da pogruntas kje je kaj. sicer sva imeli lp(2001) ampak zemlejvidi niso bili kaj vem kaj. saj tudi ne morejo biti, ker so ogromna mesta.. pa se sami prebivalci ne vejo, kje je kaj. nobena izmed naju ni govorila kitajsko. sva pa imeli vedno sreco, da sva koga spoznali, ki je znal anglesko in je nama pomagal pri nakupu vstopnic. ce pa nisva nobenega poznali, sva si pa listke napisali npr.kdaj odpelje prvi vlak(v kitajscini) in kazali prodajalcu kart…in tako sva kupili karte. saj so vsepovsod vozni redi, samo kaj ti pomaga , ce je vse v kitajscini..
na jugu kar dobro znajo anglesko, no vsaj nekaj. na severu je pa kar grozno…
popusti pri kartah prevoza ne upostevajo. Isic je prav prisel v leshanu(veliki buda), tiger leaping gorge(vstopnina za treking). mislim, da je to bilo vse..bolj pali, ce imas kitajsko studentsko izkaznico, katero pa ne mores dobiti..
midve sva ful za vsako stvar glihali. predvsem pri prenociscih. pri prevozih ne mores..tako sva spali za 600 sit v povprecju.. v yangshou celo za 300 sit, pa se marsikje drugje..aja gres sploh studentsko varianto? jaz ti kar nekaj o cenah govorim, ker mislim, da vsi hocejo ceneje priti skozi..
aja se to; midve sva imeli s sabo potovalne ceke, ker je menjava boljsa, ce menjas potovalne ceke kot gotovino(ameriske dolarje).
tako npr. za 200$ potovalnih cekov je tecaj:826,43.tako da dobis 1640 juanov(provizija 1,5 $)
za gotovino, pa je tecaj:821 junaov, pa se provizija..
lp
tanja
Hojla!
ta dva kraja sva spustili. bili sva tam novembra in je bilo zelo hladno, zato se nisva odlocili. so pa rekli, da je zelo lepo. no vsak ima svoje mnenje. sama se odloci. ponavadi je tako, ce vidis en park, je drugi podoben…
glede studentske variante pa sem mislena na to: da se pogajas za vsako stvar, ce se da, gres si pogledati sam (si ne najames taxija ali vodica), isces najcenejse prenocisce.. na kitajskem pa ne palijo studentski popusti( pri meni samo v treh primerih). tudi ce ne bi imela izkaznice, bi si sla ogledati. za popuste sem ti zato napisala, ce slucajno imas isic, pa ne ves, ce bi jo vzela.
lp
tanja
Forum je zaprt za komentiranje.