kitajska
Moje izkušnje so stare že nekaj let, ampak ko sem bil jaz zadnjič tam, je bilo skoraj nemogoče napovedati, koliko bo kakšna stvar stala. Precej bolj kot na Tajskem so stroški odvisni od krajev, ki jih obiskuješ in od tvoje iznajdljivosti.
Edino pravilo, ki velja po celi Kitajski je, da je hrana in pijača povsod odlična in zelo poceni. Cene prevozov so odvisne od turističnosti kraja. Pri hotelih je pa sploh hec. Tisti ki lahko sprejemajo tujce, niso med najcenejšimi. Ampak večina izmed njih ima poleg dragih sob tudi dorm rooms nekje v kleti ali na dvorišču po sprejemljivih cenah. Obstajajo pa kraji, kjer te možnosti ni, ali pa se ti zgodi da so vsi dormi zasedeni. Pa kakšni turistični ogledi tudi precej podražijo potovanje.
Pri mene so se povprečni dnevni stroški gibali v podobnih mejah kot na Tajskem (10USD na dan), ampak za to sem se precej bolj namučil in dobil precej manj. Ampak Kitajska je vredna vsakega dolarja. Prav spočit pa s takega potovanja ne prideš.
KEMO
Jst sem bil na Kitajskem avgusta, na tajskem pa lani, tako da imam kar sveze info.
Tajska je v primerjavi s kitajsko cisto nekaj drugega.Je VELIKO bolj turisticna in zelo izzy za potovat. Na kitajskem je pa tako, da ti prve dni ni nic jasno, folk ne zna ravno ang, ampak na koncu vse dobro izpade. Jst nisem nobenih problemov, bilo je moje najboljse potovanje do sedaj.
CENE: so pa najbolj nelogicna stvar na kitajske. V glavnem je pa tako, da je hrana poceni, ampak VEDNO prej vprasaj za ceno. Meni se je zdela hrana na Tajskem ceneje 100-300 sit/dan ceneje kot na Kirtajskem low budget.
Prenocisca znajo bit drazja, sivcer pa je odvisno koliko isces in kolko se znas pogajat. Jst sem spal za okol 1000-1500 sit dan odvisno je od podrocja. Mojer priporocilo je da ne isces najcenejse variante ampk vzames eno izmed prvih ugodnih, ki se ti bo ponudila, ker je skoda casa. Na koncu potovanja bos dala 5k sit vec, prihranila pa si bos veliko casa in zivcev.
Prevozi poceni. Jst sem potoval v glavnem z vlaki. Ce potujes vec kot 15ur ti priporocam hardsleeper-rit ti bo hvalezna. Hardsleeper je treba rezervirati nekaj dni v naprej ali pa preko agencij. Vcasih ti nocejo prodat karte ker je zasedeno, vprasaj jih KDAJ JE NASLEDNJI MOZNI ODHOD.
Seveda jih lahko sprasujes le ce govorijo ANG ali pa ti Kitajsko. Drugace pa pa veliko smeha:)
Lonly je obvezen!
LP
Forum je zaprt za komentiranje.