Najdi forum

KITAJSKA

A ima kdo kej izkusenj iz popotavanja po Kitajski? Cene (prevozi, hrana, spanje)? Kaj se najbolj splaca ogledat, glede na to da je Kitajska ogromna in da sem casovno omejen na cca 3 tedne? Kaksno vrsta prevoza je najboljsa (cheap varianta) – vlaki)? A je za Kitajsko potrebna viza? A je kaksna panika, kar se tice hrane (Kitajci so bolj packi)?

PA KAJ SE NIHCE NI BIL NA KITAJSKI?

Oj!

hrana je fenomenalna. Midve sva jedli na ulicah ali v restavracijah. Vecinoma sva jedli riz in z razlicnimi omakami. Hrana, prenocisca in prevoz so poceni. Vozili sva se z vlaki in busi. Malo je problem kupiti karto za vlak ali avtobus, ker na salterjih nihce ne zna anglesko. midve pa nisva znali nic kitajsko. tako da sva ponavadi koga nasli, ki je znal anglesko in je tako nama pomagal pri nabavi kart.

Midve sva bili dva meseca oktober, november 2002: Hongkong, Yunan, Chengdu, xian, peking. Vmes sva obiskali se mnogo krajev na poti, ki se jih glih ne spmnim. Poglej stara sporocila, v katerih sem bolj nadrobno opisala pot.

Mislim, da je celotno potovanje naju stalo 310000. od tega letalska karta okol 150000, cepljenje hepatisitis – 10000, viza, ki jo dobis v slo za 3500.

vpras, ce te se kaj bolj podrobno zanima.

lp
tanja

Kje sta pa kupili letalsko karto za tako ceno?

jst sem na kitajskem studirala 8 mesecev. Pa se vedno mi je bila prava mora kupovati karte za vlak . Je bla ponavadi na zelezniski postaji ful gneca. Tako da sem rajsi dala dodatnih 50 yuanov, pa so karto zrihtali v hostlu oz. hotelu. Oz. je treba vedeti, kje so posebna okenca za prodajo kart v mestu. Tam ni taksne guzve. Cene so priblizno take kot v lonelyju-zelo priporocam ta vodic. V vecini omenjenih hostlov govorijo anglesko.
Meni je prevoz v spalnih vlakih (hard sleeper) zakon! sicer je v primerjavi z hard sit malo drag, ampak se na dolgih progah splaca mal naspati, da si potem lahko takoj zacnes ogledovati mesto. Mores pa racunati, da prevoz lahko kar dolgo traja Peking-Chengdu je okoli 36 ur ). je pa meni bolj vazna cena, kot pa hitrost. Za letalo das ok 1000Y (ce se prav spomnem), traja pa 1-2 uri(+ transport na letališče). Priporocila bi ti Yunnan (Lijjiang, Dali, Xishuang banna-ce gres na sliper bus- se prepricaj, da bos na spodnjem leziscu nekje spredaj ali v sredini- ker je zadaj fuuul ruka in mece v luft in ne mores NIC spat!)

Kar se pa hrane tice…Kitajci so res packi. ampak majo nacin, da pobijejo vse bakterije in drugo golazen…z dodatkom pekočih feferonov. Men je blo fuul dobr (hrana v Chengduju), ampak sem se nanjo nekaj casa navajala. Mores jim pa posebej parkrat reci, da noces prevec pekoce. Jst sm mela malo problemov ker je njihova hrana zelooo mastna. Zaradi tega tudi lahko dobis drisko-ce npr. kr naenkrat jes 3 kitajske obroke na dan. Hrana v rastavracijah ali barih za tujce je vecinoma draga (za kitajske razmere), spodobne pice pa so tudi zeloo redke.
To je bilo kaki 2-3l eta nazaj, tako da se je mogoce ze kaj spremenilo- sploh cesta do Xishuang banne je bila takrat v izgradnji, tako da bo mogoce zdaj ze dograjena. pa tudi druge stvari se takooo hitro spreminjajo, da jim kar ne mores slediti.
Viza je potrebna. Ambasada je v Ljubljani, pa se tam pozanimas za vse pogoje itd.
Zanima me, kdaj na,meravas potovati. Ce nameravas iti poleti, upostevaj, da je lahko dolih zeloo vroce in vlazno. jst sm sla enkrat in nikoli vec. (Beijing, Jinan, Xian, Luoyang). Ceprav ni povsod enako. Menda ce izberes pravo destinacijo, sploh ni tako hudo.
Uzivaj na potovanju.

Jaz sem bil lani avgusta tam 3 tedne. Potoval iz Pekinga ( 3 dni, Prepovedano mesto, Trg Nebeškega miru, nujno hostel v Delavskem stadionu ) v Chengdu ( vlak 30 ur, oglej si zavetišče pand ), potem 3 dni po reki Jangce s trajektom ( vzemi 2. razred, če nočeš 3 dni ždeti z 10-člansko kitajsko vreščečo družino ), pristaneš nekje blizu Guillina, nato nujno v Yangshuo ( znameniti špičasti hribi ), tukaj si sposodi kolo, jaz sem šel nato v Shanghai in se od tam vrnil domov. Karte sem kupil pri http://www.restplatzboerse.at v Grazu, cena 95000 + takse. LP

Hej! Lani je bila karta do HK iz Dunaja okoli 111 000 SIT pri STA. Vizo dobis na ambasadi v Ljubljani, traja 3 mesece. Ponavadi ti jo se enkrat za 1 mesec podaljšajo, če pa hočeš biti dlje tam, pa je najboljša varitanta, da greš v Hong Kongu do kake agencije in jim rečeš, da bi rad biznis vizo za eno leto in ti jo brez problema uredijo. Nekaj mojih prijateljev, ki živi na Kitajskem, že več let tako dela, ker drugače dobiš le 3 mesečno preko ambasade. In ni potrebno nobenih dokazil od kakih podjetij, samo denar jim daš in to je to. Jih ne zanima, kaj v resnici delaš s to vizo. Stane kakih 700 yuenov, vsaj lani je bilo se tako. Mogoče tudi manj.
Na ulici se naješ poceni, s prstom pokažeš kaj bi, izbire je res dosti. Pa s spanjem tudi ni problem, še v vsaki vasi se nekaj najde.Moja prijatelja, ki sta hodila bolj po podeželju, sta imela slovar in ko sta prišla v kako vas, sta pokazala na besedo in ni bilo problema. V mestih pa se najde tudi kdo, ki razume angleško, samo ne računaj, da bo to že prva oseba, ki jo ustaviš. Mogoče je v Beijingu ali Sanghaju drugače, jaz sem bila bolj na JV, ker smo mislili, da bo pozimi tam topleje ko pri nas. Pa je čez čas res bilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close