Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell
Spoštovani,
prebral sem knjigo z naslovom:
Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell
Sem na poti od živinorejca k prehranjevanju izključno z rastlinami.
Pred zamenjavo hrane grem jutri pregledati kri:
– sladkor
– holesterol
– železo
Kaj še?
Rabil bi kakšne uporabne recepte za enostavno prehrano.
Ali lahko zamenjavo izvedem od danes na jutri ali postopoma (koliko časa?)?
hvala in dob’r dan
Kitajska študija:
Osebna zgodba
Živinorejec in mesojedi zdravnik se je pod težo rezultatov svojih raziskav preobrnil k izključno rastlinski prehrani.
Jaz tudi.
Zdravnik mi svetuje.
“Vsake tri leta se najejte vitamina b12 in nič vam ne bo manjkalo.”
Vse tako kaže … je panacea.
… Tudi za mojo teto, ki ima raka.
Problem v mesu ni v mesu samem. Problem je pri načinu priprave mesa. Če boš pekel meso kakšni dve uri v pečici, da bo “lepo hrustljavo zapečen in hrustljav”, po možnosti v rastlinskem olju, skupaj s hrustljavim pomfrijem, potem bo meso vsekakor nezdravo.
Če bo meso minimalno toplotno obdelano, brez “hrustljavosti”, potem pa bo meso zdravo. Ista stvar velja tudi za kruh. Podrobna analiza podatkov Kitajske študije je nakazala na druge povezave za boleznimi modernega človeka. Veliko bolj jasna povezava je med uporabo pšenice in rastlinjiskih olj in boleznijo kot mesa in boleznijo. Kaj točno te povezave so ni še dokončnega zaključka. Po vsem kar sem uspel prebrati v tej smeri se nagibam k temu, da to izhaja iz vpliva prostih radikalov in končnih produktov glikizacije. Ce zelo poenostavim: cukr, fruktoza, omega-6, “hrustljavo zapeceno” (tudi kruh) in podobne stvari.
Zdej, če ne želite jesti meso je to povsem uredu, dokler imate preostalo prehrano dovolj uravnoteženo. Meso, jajca, ribe so vir zelo koristnih stvari za telo (dha, choline, vitamin D,..) in mislim, da je neumnost, da se izognete temu zaradi biblije “reševanja sveta z veganstvom” ideologov. Je pa vaše zdravje vaša odločitev. Vsekakor podrobno preučite vsa dejstva in potem potegnite zaključke iz tega.
Ne vem sicer na koga je zdej tole ciljalo, sam ce je name, potem, ja sem jo prebral. Me je zmotilo cel kup “malenkosti” in ton knjige. Ker praviloma nimam namena doktorirat iz iskanja napak v raznih studijah, sem naredil nasledno najboljso stvar: poiskal po googlu ce je kdo kej ze iskal in nasel.
http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
Ne bi sicer rekel, da je tole nekaj kar je strokovno izvedeno s strani kaksnega instituta/strokovnjakov, vendar je notri par zanimivih ugotovitev, kljub (mogoce ravno zaradi tega?) kdo je ta avtor.
Kar pa se tice glede priprave mesa, vzorkih bolezni in tako naprej pa tezko vse skupaj “zagovarjam” v parih linkih. Mislim, da bo se kr nekaj casa minilo, preden bomo imeli povsem jasno sliko celotnega dogajanja v cloveskem telesu. Teorij je dovolj in marsikatera se je ze spremenila in marsikatera se verjetno se bo. Iz vidika dolgorocnega zdravja pa igrajo veliko vlogo poskodbe dnk in pa poskodbe celic/tkiva. Vzrokov je vec in se med sabo zelo prepletajo. Pomembno vlogo imajo prosti radikali in pa AGE/ALEji. Za obe stvari imam teorije kako bi lahko vplivalo in glede na to kar vem se nagibam k teoriji, da je optimalna prehrana meso, ribe, jajca, zacimbe, zelenjava, nesladko sadje. Resnica pa je, da verjetno ni nikogar, ki bi imel dokoncen odgovor kako in kaj je res. Sam za zacetek je dober, da prepoznamo in locimo ideologijo od dejstev..
Knjiga kot celota je le zbirka skrbno izbranih podatkov z namenom, da prikažejo kar je avtor hotel.
Izpustil je kar nekaj relevantnih (statističnih) podatkov..
V tej knjigi niti ne vzpostavi neposredne povezave med uživanjem živalske hrane in boleznimi iz preprostega razloga : Ker je ni. Njegovi zaključki so na osnovi nezanesljivih krvnih parametrov (holesterola) in ne neposredno hrane. Na sam holesterol lahko vpliva mnogo dejavnikov in ne (le) hrana.
Skratka kot sem dejal, sami naredite raziskavo.
Kri je bila v redu?
Receptov imaš na gore na internetu – daš v gugl veganski recepti ali veganski forum in tam malo pobrskaš.
Samo ne se zapletat z nadomestki za meso in mlečne izdelke, temveč moraš začeti na obroke gledati drugače. No, v bistvu na hrano kot tako.
Ne vem pa, ali za takšen premik v glavi in življenju zadostuje “neka” študija, sploh ko si se začel tako zapletati v argumentiranje z ljudmi, za katere se ti takole prek neta ne more niti sanjati, kakšni so, kako razmišljajo, koliko vedo. To je podobno kot pri tistih, ki bi radi shujšali in začnejo komplicirati s sestavljanjem jedilnikov, namesto da bi najprej enostavno zmanjšali količino hrane in potem razmišljali dalje.
Jaz ne jem mesa, ostalo pa, ne jem ga pa iz etičnih razlogov.
sama sem omenjeno knjigo prebrala pred cca 5 meseci. naj povem najprej tole:
pri konzumiranju mlečnih izdelkov imam od nekdaj težave, sploh pri mleku imam redno drisko in občutek napihnjenosti, tako da mi mleko čitno ne paše
po naravi nisem mesojedec, od nekdaj jem, če si sama pripravljam, piščančje meso, mi je pa enkrat tedensko bilo čisto dovolj
vem, da me bela oz. pšenična moka napenja, da mi dela težo v želodcu in črevesju, nisem pa nikoli razmišljala kako se je izogniti
od takrat, ko sem prebrala to knjigo, sem čisto opustila mlečne izdelke, popolnoma nič ne jem mlečnega. meso jem mogoče še enkrat na 14 dni, kako piščančje bedro, a raje ne kot ja, ne jem več testenin in tudi pekovske izdelke izpuščam kolikor se le da. to traja že 5 mesecev in počutim se naravnost odlično. nobene napihnjenosti in teže v črevesju in želodcu, nobenih težav z odvajanjem, počutim se polno energije in končno lahko po obroku grem na vrt ali se rekreiram brez da bi morala vsaj kako uro prej počivati.
meni je ta knjiga dala dodaten zagon za to, da je res nesmiselno jesti stvari, ki mi evidentno škodujejo.
Sama sem se pred nekaj leti mučila s to knjigo, ki je za mnoge razodetje, prvo po Kristusu. Priznam, da se nisem dokopala do konca, raje preberem kakšno dobro klasiko. No, kot rečeno, poglavja iz knjige mi je najprej posredovala prijateljica, ki se je že leta in leta prehranjevala asketsko – v duhu te študije. Ironija, ne – sarkazem življenja je v tem, da je uživala takšno hrano zato, da ne bi zbolela in bi dolgo živela, pa se je zgodilo ravno obratno – hudo je zbolela in umrla, stara komaj nekaj več kot štirideset let.
Moje skromno mnenje – telo ti samo pove, kaj mu ne odgovarja, samo prisluhniti mu je treba. Za to pa ne potrebuješ prehranjevalne biblije novega časa, ampak zdravo pamet in čutila. Predvem pa – ne pretiravati z ničemer in se ne nažirati s hrano in pijačo.
tatkec
Če že … povej prosim natančno kako/s čim se je tvoja prijateljica prehranjevala.
Kakšne napake je delala?
Za katero boleznijo je zbolela?
Zakaj/Kako je umrla?
Napiši npr. nekaj takega, česar bi bila Tvoja dobra prijateljica vesela.
Tvoj post se bere kot poceni obračunavanje s prijateljico po njeni smrti.
Premisli, česa vsega si se v življenju učil-a.
Prehrane pa se po tvojem mnenju ne-bi bilo treba učiti? Zakaj? Kako to?
Potrebno je oboje.
Učiti se in prisluhniti telesu.
Kateri občutke si imela ko si pisala prejšnji post?
Katere občutke imaš, ko bereš mojega?
Zgornjemu – kaj pa sem napisala takega, da me tako zaslišuješ?
Preprosto sem izrazila svoje, sem povedala – skromno mnenje.
Stavek: Tvoj post se bere kot poceni obračunavanje s prijateljico po njeni smrti. pa je res podnivojski. Preprosto zelo hudo mi je zanjo, ker je tako rada živela, pa ji ni bilo dano, čeprav si je na svoj način prizadevala za zdravje in dolgo življenje in se že leta in leta pred izbruhom bolezni odpovedovala vsemu, kar ji je bilo nekdaj všeč (seveda ni nikoli v življenju uživala alkohola, nikotina, kave ali pretiravala s hrano).
Kako se je prehranjevala? Vegansko, ne bele moke, niti drobtinice sladkorja itd. Pa vse naravno pridelano. Žal je tudi to ni moglo obvarovati pred grozno boleznijo (najbolj agresivna oblika raka na jetrih).
Poudarjam, zavedam se, da je zdrava prehrana ZELO pomembna, ni pa edini dejavnik. In še – kar odgovarja Pepčku, ni dobro za Frančka ali pa celo škoduje Tončki. Kajti ljudje smo različni. Tudi zdravila, ki nekaterim odgovarjajo, imajo na druge povsem drugačen, negativen učinek.
Skupni imenovalec vseh je – ne pretiravajmo z ničemer!
Vsak zase pa se odloči, kako bo živel.
Želim pokazati drugo plat iste medalje in nesmiselnih zaključkov:
morda bi pa umrla že pri 30-ih, če se ne-bi tako zdravo? prehranjevala kot se je.
Med vrsticami obsojaš (Ali ne?) prijateljico, ker je pretiravala.
Pa ne poveš kaj/kje/kako.
Vegansko prehranjevanje ni pretiravanje.
Lahko pa res kdo tako zelo misli na svoje zdravje/bolezen, da zaradi tega zboli.
Marsikoga drugi v to silijo:
A ti se pa vegansko prehranjuješ?
Kako / Zakaj / 100 vprašanj, kar naprej.
No, pa še zadnjič, jozekuch! Običajno sem kot Michelle pri ‘Alo, ‘alo – povem samo enkrat, tokrat bom naredila izjemo, posebej zate.
Mrtve prijateljice ne obsojam, niti ne presojam (kdo pa nam daje pravico obsojati in presojati druge?!), preprosto zelo hudo mi je zanjo, ker je morala tako hitro zapustiti svet. Jezi pa me, da se življenje tako sarkastično poigra z nami in nam prekriža načrte – tam, kjer najmanj pričakujemo.
Če se vegansko prehranjujem? Kaj misliš, bi podvomila v svetost veganstva, če bi se sama ravnala po teh pravilih? Občasno mi paše kakšen jogurt, košček sira, okus mleka pa se mi gravža že od rojstva. Pa mogoče se mi na dva meseca zlušta kakšnega jajčka.
Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Lahko, da se mi bo kdaj uprlo uživanje teh živil, takrat jih pač ne bom več kunzumirala.
Vsak živi po svoje in vsak ima svoj prav. Tudi tvoje zapriseženo veganstvo – očitno se tako dobro počutiš. In prav je tako.
Sem zdravnik, ki živi v tujini. Knjige nisem prebrala, prebrala sem kup znanstvenih raziskav na to temo. Sem tudi strokovnjak za presojo dokazov. Po presoji obstoječih dokazov ter številnih verodostojnih virov, sem opustila meso, mlečne izdelke in jajca, enako je storil tudi partner zdravnik. Včlanila sva se v tukajšnje Društvo zdravstvenih delavcev za rastlinsko prehrano. Imamo spletne strani, ki jih zdravstvene oblasti podpirajo (žal jezika ne bi razumeli).
Da neki kadilec pri devetdesetih letih umre “zdrav”, ni noben znanstven dokaz, da kajenje ni škodljivo. Enako lahko umre oseba, ki se prehranjuje zdravo in sicer zdravo živi, zelo zgodaj v življenju. Znanstveni dokazi se zbirajo iz velikih študij, ki pa so v primeru prehrane zapletene.
Tako kot pri boju proti tobaku, se da ljudi pri prehrani zlahka prepričati v to, kar si sami želijo verjeti.
Vendar iz trenutnih dokazov, ki so na voljo, lahko sklepamo, da je na rastlinah temelječa prehrana najbolj zdrava. Problem je v tem, da takšna prehrana terja kar precej znanja, ki ni široko na voljo.
Če opustite izdelke živalskega izvora, morate razumeti, kaj vaše telo potrebuje. Ta prehod lahko naredite takoj, ni potreben postopen prehod, vendar morate tudi vedeti, na kaj paziti. Potrebno je dodajanje vitamina B12 (tega ne izdelujejo živali, pač pa bakterije in meso je z njimi pogosto kontaminirano, rastlinska prehrana pa je pogosto preveč čista, saj jo v sodobnem času pač umijemo in speremo z nje vso zemljo, s čimer tudi ohranjamo svoje zdravje). Nivo vitamina B12 je potrebno spremljati v krvi, da ne bi prišlo do pomanjkanja.
Potrebno je uživati zelo veliko stročnic in pestro (pisano) prehrano, da dobite vse aminokisline, s katerimi se zgradijo vaši proteini. Če stročnice predstavljajo tretjino glavnega obroka (sojini polpeti, fižol, leča, grah itd.), boste zaužili dovolj proteinov, zapomnite si, da morate tudi kombinirati in dodajati različno zelenjavo (koruzo, papriko itd.). Ne poznam sicer človeka, ki bi jedel eno samo vrsto zelenjave.
Zakaj je oslepela gospa, ki jo omenjate, ne bomo vedeli nikoli. Pomanjkanju vitamina A se izognete z rednim uživanjem korenčka, brokolija, melone in buče.
Iz rastlinskih virov je absorbcija železa manj učinkovita, vendar slabokrvnost med rastlinojedci ni pogostejša (v nasprotju s tem, kar verjame večina ljudi). Če postanete (ali ste) slabokrvni, je bolj učinkovito kot dodajanje železa dodajanje vitamina C v prehrano! Jaz zmeraj pazim, da uporabim bodisi limonin sok kot kis v solati ali v solato dodam zelenjavo ali sadje z visoko vsebnostjo vitamina C: paradižnik ali agrume. Če vam ni do sladkobe v solati, lahko pomarančo pojeste tudi kot sladico, učinek bo enak. Jaz imam na rastlinski prehrani višje vrednosti hemoglobina kot prej na vsejedstvu.
Recepte boste našli pri slovenskih veganih (vegan.si), vendar opozarjam, da polnovredna na rastlinah temelječa prehrana ni enaka veganstvu. Čips je veganski, to pa ni polnovredna rastlinska prehrana. Veganstvo se tudi ne ukvarja z ravnovesjem snovi v prehrani, ki jo uživate, v ospredju je dobrobit živali. Izogibajte se maščobam in oljem, zlasti kosovemu. Izdelki, ki jih uživate, naj ne bodo pretirano predelani (olja so predelan izdelek), pač pa čimbolj podobni svojemu viru v naravi: ne jemo koruznega čipsa, pač pa koruzo, npr. Boljši kot beli riž je basmati ali rjavi riž, ajdova kaša, polnozrnat kruh … Izogibajte se rafiniranim sladkorjem (beli sladkor ali stvari, ki ga vsebujejo), sadje pa lahko uživate, saj ima koristne snovi.
Še veliko stvari je, ki bi jih bilo potrebno poudariti, ker kot rečeno, ta prehrana ni preprosta. Predvsem ni preprosta zato, ker je naš svet prirejen živinorejstvu in porabi teh izdelkov. Ceno plačuje zdravstvo s sladkorno boleznijo in srčno žilnimi boleznimi. Tudi na tem nekdo služi: farmacija. Nas zdravnikov, ki smo študirali kakšno desetletje ali dve nazaj ni nihče učil, kako naj ljudem svetujem glede prehrane, še več, večina nas niti samih ne zna pravilno izbirati!
Sedaj so že na voljo aplikacije, ki vam ponudijo tudi recepte s to prehrano. Tudi sama si želim te recepte v slovenščini, da bi jih lahko uporabili moji starši, ki jim želim srečno, zdravo in karseda dolgo življenje. Osnovne sestavine, ki bi jih naj dnevno uživali, so npr. v brezplačni aplikaciji Daily Dozen, še vedno v angleščini, mislim pa, da bo kmalu na voljo tudi v slovenščini.
Spomnite se starih receptov, kot so ljudje kuhali, ko meso ni bilo dnevno na mizi (kislo zelje in repa, ajdova kaša, fižol – njami!) in jih priredite, ne dodajajte jim masla in maščob.
Osebno sem opazila zelo pozitivne spremembe na tej prehrani, se znebila osmih kilogramov in celulita, izboljšalo se mi je tudi zdravje. Moji krvni izvidi so za v učbenike. Sicer pa tudi izgledam 10 let mlajša. Če to ni dovolj velika motivacija za takšno prehrano, naj povem še to, da 40% toplogrednih plinov iz kmetijstva prispeva proizvodnja rdečega mesa in mleka. Če črtate te izdelke, ste naredili veliko tudi za Slovenijo in planet.
Forum je zaprt za komentiranje.