Kitajska – pri poskus?
Lotila sem se voka in kitajske hrane. Prvič
Vendar to ni bilo to.
Hotela sem narediti zelenjavo s piščancem v omakci. Izgled je bil ta pravi, okus pa ne, sploh ne.
Poleg tega je po dodatku tapiokine moke, jed postala pocasta – razredčila sem jo z vodo in to le eno žličko, pa se je vse kar vleklo. Pa še omake ni bilo veliko, bi morala dodati vodo? Riž z jajčkom mi je super uspel, mogoče je le manjkala kakšna začimba.
Drugače pa sem uporabila ostrigino omako, sojino omako, mešanico 5-ih začimb za vok, sol in poper. Aja, pa sončnično olje. Zdele se mi je tudi, da je bila jed premalo pokantna oz. sploh ni bila, lahko uporabim naslednjič čili?
Zdaj pa mi ekspertke na tem področju svetujte, kako to popraviti, da ne bo pocasto in da bo pravega okusa.
Glede tega, da je bila jed pocasta: ne vem točno, kaj misliš, ampak omaka je navadno gostljata in malo sluzasta – to naredi tapioka moka. Sama razmešam žlico topioka moke v lončku vode in to zlijem na popečeno zelenjavo. Po potrebi prilijem še malo vode.
Glede okusa: poskusi marinirati meso v sojini omaki. Dodaš lahko še malo česna in Wok začimbe (od Kotanyi, imajo v Interšparu na policah z eksotično hrano). Mogoče bi morala povečati količino ostrigine in sojine omake? Sama dam slabo žlico sojine in dobro žlico ostrigine omake na osebo.
Glede pikantnosti: ne znam dosti pomagati. Čilija še nisem dodajala, si ga je pa enkrat eden izmed jedcev zaželel kar zraven na krožnik k že gotovi jedi. Jaz pazim na to, da dovolj posolim, naredijo pa tudi Wok začimba in česen svoje.
Če pečem v voku, navadno vzamem:
piščančje ali svinjsko meso, tudi mleto goveje, tofu, ribji file
por, korenček (narežem ga a la julienne)
ingverjeva korenina (1cm ali malo več)
sojine kalčke
sojino omako
sezamovo olje
semena sezama
Vok segrejem, dodam olje, popečem meso, pečeno odstranim v drugo posodo in popečem najprej korenček, dodam ingver in česen, morda tudi čebulo, nato še por in na koncu še kalčke, popečem vse skupaj, dodam meso, malo sezamovega olja, morda še malo ostrigine omake (res malo ali pa vsak sam na krožniku), posujem s sezamom in to je to.
Zraven riž in včasih malo arašidnega masla.
Dober tek, Neja
Pikantnost bo dodal ingver (tudi svež je precej hud) pa kislopekoča čili omakca ki se jo dobi na policah s kitajsko hrano. Drugače pa svoje naredijo tudi voki, ki so v kitajskih restavracijah taki z malo patine in pa ustrezna mera svinjarije :))), po kateri so nekatere kitajske restavracije tudi znane. No, česar ne veš ne boli, ne…
Jaz sem se že sprijaznila da doma tudi ne morem nacoprati čisto ta prave kitajske hrane, še posebej rezanci me jezijo – nikakor ne uspem ugotoviti, kaj za vraga jim dodajo da imajo tako genialen okus. Moj vok je pa tudi tefalov in nič kitajski..
lp tinca
Neja1, t
o se pa tako dobro bere. Zanima me, kakšnega okusa je sezamovo olje in ali močno spremeni okus?
Imam steklokeramično ploščo in nimam voka, sem pa pred dnevi prebrala, da nekaterim tudi na steklokeramiki uspe dobro pripraviti hrano. Torej, kakšen vok priporočate tiste, ki imate doma SK?
Šele zdaj sem ugotovila, da že vsaj leto nisem jedla take hrane. Že vem…
Natassa
Živijo,
nimamo ta pravega voka, ampak, preverjeno, se da azijske jedi dobro pripraviti tudi v teflonskih vokih z ravnim dnom. Sem bila zelo vesela, ko sem na tečaju kitajske in japonske hrane videla, da kuhar (Japonec) uporablja pri nas ravno tak vok. Pri nas sicer kuhamo na plinu, nisem še preskusila, kako bi se peklo na steklokeramiki, sem pa slišala, da so rezultati enaki. Poskusi! In potem povej, kako ti je bilo všeč.
Vzamem temno sezamovo olje, ker je močnejšega okusa, nam je zelo všeč, če ti sezam na splošno ni všeč, ga morda raje izpusti – vsaj za začetek.
LP Neja
Kot prvo kit. jed sem naredila mongolsko meso.
Kombinacija pora in mesa in seceda še vse, kar spada zraven.
Čisto enako kot v dobri restavraciji seveda ni, ampak tudi doma narejeno okusno. začimbe in omakce dajo svoje. recept je vpisan.
Vok uporabljam na steklokeramični plošči kar uspešno. nekoliko dlje traja, da se obod segreje, potem pa enak učinek kot na plinu.
Lp
Jaz naredim kitajsko kar po svoje. Na tanko zrezano meso mariniram z: 2 žlici medu, pol limone, 2 stroka česna (sesekljanega), 5 žlic sojine omake, čili po okusu, če imam dodam še kakšno žlico ostrigine omake in žlico ali dve kakšne omake za spring role (pomladanske zavitke), arašide, limonino travo, ingver.
Meso popečem, odstranim, popečem zelenjavo, združim, dodam še sojine omake, če je potrebno še malo vode, pokuham in to je to.
Za zelo pikantno popražim čili na olju, aja uporabljam sezamovo olje.
Poizkusite, meni so se kar sline pocedile, vendar dojim in še nekaj časa ne bom smela kaj tako pikantnega (na žalost) zaužiti.
Lep dan, miele
Forum je zaprt za komentiranje.