Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kitajci o samskih ženskah

Kitajci o samskih ženskah

Takole pa Kitajci o samskih ženskah.
Še dobro, da nismo na Kitajskem, glede na to, da niti poslovna ženska nisem :).
Spodaj je kopija članka in ne moje mnenje, da ne bo pomote.

http://www.rtvslo.si/svet/kitajski-zenski-ostanki-nad-27-let-pa-se-vedno-samske/293600
Kitajski ženski “ostanki”: nad 27 let, pa še vedno samske
Stigmatizacija poslovnih žensk
14. oktober 2012 ob 19:40
Peking – MMC RTV SLO

“Zapuščene ženske se lahko osvobodijo samskega stanu.” “Osem preprostih potez za pobeg iz pasti ostankov žensk.” In: “Si ostanki žensk res zaslužijo naše sočutje?”

Zveni kot naslovi senzacionalističnih ženskih revij, a vse te članke najdemo na strani kitajske feministične agencije.

“Ostanki” žensk ali ženski “ostanki” (šeng nu) so po definiciji Kitajske ženske zveze iz leta 2007 neporočene ženske nad starostjo 27 let, ministrstvo za izobraževanje pa je termin dodalo svojemu uradnemu slovarju. Komunistična stranka je žensko zvezo ustanovila leta 1949 z namenom “zaščite ženskih pravic in interesov”, njena spletna stran pa zadnjih pet let objavlja članke, ki stigmatizirajo izobražene, poslovne ženske, ki so še vedno samske.

New York Times ob tem navaja kolumno z marca lani, objavljeno ravno tik za mednarodnim dnem žensk: “Lepa dekleta ne potrebujejo kaj dosti izobrazbe, da se poročijo v premožno in vplivno družino, dekletom povprečnega ali grdega videza pa je precej težje. Taka dekleta upajo, da bodo z nadaljnjim izobraževanjem bolj konkurenčne. Tragedija pa je, da se ne zavedajo, da so ženske s starostjo vredne vse manj, tako da so do takrat, ko pridobijo magisterij ali doktorat, že stare kot porumeneli biseri.”

Progresivne in promiskuitetne
Potem ko avtor kolumne natrosi nekaj “pametnih” nasvetov tem zavedenim ženskam, ki so se odločile za višjo izobrazbo, pisec obtoži izobražene, samske ženske, da so promiskuitetne in da imajo izprijeno moralo: “Številni visokoizobraženi “ženski ostanki” so zelo progresivni v svojem razmišljanju in uživajo v obiskih nočnih klubov, kjer iščejo afere za eno noč, ali pa postanejo ljubice visokega oblastnika ali bogataša. Šele ko izgubijo svojo mladost in jih moški izvržejo, se odločijo poiskati življenjskega partnerja. Zato si večina “ženskih ostankov” ne zasluži naše naklonjenosti.”

New York Times se ob tem sprašuje, zakaj bi kitajska državna feministična agencija širila kampanjo strahu proti samskim, izobraženim ženskam? Ženska zveza je svoj prvi članek o “ženskih ostankih” objavila leta 2007, kmalu potem, ko je kitajski državni svet izdal dekret o zaostritvi programa za načrtovanje družin in prebivalstva, s katerim je želel nasloviti “neprecedenčne pritiske prebivalstva”. Med temi pritiski navajajo neuravnoteženost razmerij spolov – ki “ogroža družbeno stabilnost” – in “nizko kakovost prebivalstva, zaradi česar težko konkuriramo za nacionalno moč”.

Državni svet kot enega izmed svojih ključnih ciljev navaja “dvig kakovosti prebivalstva”, kot glavnega izvajalca svoje politike družinskega načrtovanja pa imenuje Žensko zvezo. “Kako bolje dvigniti kakovost prebivalstva kot s prestrašenjem žensk ‘visoke kakovosti’ o poroki in materinstvu za dobrobit naroda?” se sarkastično sprašujejo pri New York Timesu. Kolumne na temo šeng nu v Ženski zvezi imajo vse isti cilj: prepričati samske, izobražene ženske, da nehajo biti tako ambiciozne in naj se poročijo že enkrat. “Glavni razlog, da mnogo deklet postane “zapuščenih”, je, da so njihovi standardi za partnerja previsoki … Če pa niso preveč izbirčna, bi moralo biti najti partnerja povsem preprosto.”

“Zapelji, a ne gnjavi”
Nekateri izmed člankov so bili v teh petih letih večkrat objavljeni, navajajo pa uporabne nasvete, kot so “zapelji, a ne gnjavi” in “bodi vztrajna, a ne trmasta”: “Ko čakate na moškega, če rečete, da mora biti bogat in bister, romantičen in delaven … je to preprosto svojeglavost. Mar tak popoln moški sploh obstaja? Morda da, a zakaj zaboga bi se hotel poročiti z vami?”

Od leta 2008 dalje so komisije za načrtovanje prebivalstva v mestih, kot sta Nanjing in Ningbo, izvajale “intervencije”, da bi naslovile “krizo ženskih ostankov”. Lokalne podružnice Ženske zveze so organizirale zmenkarije za visoko izobražene ženske, marca pa je v Pinghuju v provinci Džedžjang potekala kampanja, da bi “ženski ostanki čim hitreje našli zakonsko srečo”.

In ko ženski “ostanek” enkrat najde zakonsko srečo, kaj ji je storiti, če jo njen mož prevara? Sodeč po zapisu na strani Ženske zveze, se mora taka ženska “izboljšati”: “Ko odkrijete, da vas vara, vas lahko popade bes, a zavedati se morate, da če zganjate cirkus, moškemu odrekate njegov ‘obraz’ … Noben moški ni sposoben preživeti vse življenje zvest staromodni ženi, ki se nikdar ne spremeni … Poskusite spremeniti vašo pričesko ali garderobo. Ženske se morajo stalno spreminjati na bolje.”

In ko ženski “ostanek” enkrat najde zakonsko srečo, kaj ji je storiti, če jo njen mož prevara? Sodeč po zapisu na strani Ženske zveze, se mora taka ženska “izboljšati”: “Ko odkrijete, da vas vara, vas lahko popade bes, a zavedati se morate, da če zganjate cirkus, moškemu odrekate njegov ‘obraz’ … Noben moški ni sposoben preživeti vse življenje zvest staromodni ženi, ki se nikdar ne spremeni … Poskusite spremeniti vašo pričesko ali garderobo. Ženske se morajo stalno spreminjati na bolje.”[/quote]

Kako se naj spremeni ženska na bolje, ko že vsa diši po zemlji in ji nobeno stiliranje, friziranje in šminkanje ne pomaga…morda pa imajo Kitajci tudi za takšne razmere kakšen recept 😀

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Tudi pri nas bi kakšen tak kitajc zelo prav prišel, da ženske spet postavi tja, kjer jim je mesto!

Še en, ki rabi žensko, da mu bo gospodinjila, ker sam ne zna :).

[/quote]

Jaz ne rabim ženske, da mi bo gospodinjila. Kar je treba brez problema naredim sam.

Ne želim pa razvajene slovenke, ki ima pred očmi samo kariero, pride iz službe ob 7h zvečer, potem se pa pritožuje če mora slučajno še opravit kakšno gospodinjsko opravilo.

No, očitno si ti tudi ena izmed njih, ker te je zabolela moja pripomba. 😉

Tule pa nekaj ne gre skupaj. Praviš, da je razvajena, potem pa v istem stavku, da pride iz službe ob 7ih zvečer? Kdaj potem začne delat ob 10ih, 11ih? Kje pa so takšne službe, da imaš tak delovnik?
Večina mora začeti nekje med 6-8 uro, mogoče kje ob 9ih. Ali pa potem ob 14ih oz. 22ih, če je več izmensko.

Mogoče je Kitajc mislil to, da po službi gre čvekat in kofetkat, namesto, da bi prišla domov in bila s partnerjem ter skupaj opravila gospodinjska dela in ostale zadeve. 🙂

Če bi ji bil partner všeč, bi raje šla k partnerju, namesto na kofetkanje. K pravemu moškemu ženska rada pride.

Razvajenim ni všeč noben partner, ker partner tudi nekaj pričakuje od nje. Ne more biti kriv moški, če ženski ni za nobeno delo.

Fantje, zapadate v paradokse. Razpravljate o neki imaginarni ženski, ki pride ob 7 zvečer iz službe in ji “ni za nobeno delo”????

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Robi, zdaj si pa totalno zabluzil.
Spider ima prav.

Razvajenim ni všeč noben partner, ker partner tudi nekaj pričakuje od nje. Ne more biti kriv moški, če ženski ni za nobeno delo.[/quote]

Fantje, zapadate v paradokse. Razpravljate o neki imaginarni ženski, ki pride ob 7 zvečer iz službe in ji “ni za nobeno delo”????[/quote]
Mišljeno je bilo za domača, gospodinjska opravila. Če ženska zanemarja družino v imenu kariere. Potem je bolje, da je sama.

v stilu pregovora ki pravi, če pes laja je premalo kuhan:)

Za moškega to ne velja? Kaj pa recimo ti narediš doma v smislu domačih opravil?

Rabiš rabiš. zato tudi zlivaš toliko gnojnice v tej temi.

Kitajec se boji Slovenk iz preprostega razloga- ker so samostojne, nevodljive, intelegentne in se izgibajo takih kot je Kitajec. Zato je ne “rabi”, ker je NE more dobiti.

Ah ja Robi, kje pa je kakšna družina bila omenjena?
Vidva sta predpostavila, da je ženska razvajena, zakaj je že razvajena?
In ti si kar našel neko družino? Kje pa je bila omenjena kaka družina?
In od kje ti to da je razvajena?

Za moškega to ne velja? Kaj pa recimo ti narediš doma v smislu domačih opravil?[/quote]
Seveda velja isto za moškega.
Sam pa naredim več, kot pa ženska.Skoraj vsak dan naredim kosilo, grem v vrtec, pomijem posodo, dam cote prav, sušit……

Repliciral sem to trditev:

Če ima ženska pred očmi le kariero in pride domov zvečer ob 7h, potem to pomeni, da ji ne more biti veliko mar za partnerja in otroke, če jih slučajno ima.
Je pa res pomemben razlog zakaj ostaja v službi ali kjerkoli drugje, do večera. Lahko se s tem le izogiba nekim odgovornostim in če se, potem je razvajena.
Če pa se ne izogiba, pa ni razvajena. 🙂

Samska…A sebe smatraš za razvajeno ? 🙂

Robi, sej potem za tovjo ženo ne ostane skoraj nič gospodinjskih del. zakaj pol pljuvaš po “razvajenih ženskah”, ki nočejo gospodinjit. Ti bi dobro fukncioniral s tako.

Ker imava takšne službe, ki meni omogoča, da opravim vsa ta dela.
Če pa bi ona bila doma, pa bi seveda pričakoval, da ona opravi vsa domača dela.

Robi, torej ti vse narediš, kaj pa tvoja žena :)?

Dela nikoli ne zmanjka. 🙂

Sam delam turnusih po 12 ur…In tisti dan, ko mene ni, me cel dan ni. Zato vsa opravila ostanejo ženski. Tiste dneve, ko pa sem doma ali ko sem iz nočne, pa opravim jaz gospdinjska dela in poskrbim za otroke, dokler žena ne pride domov. Potem pa ona dobi otroke. 🙂

Hm, 12 ur, zgoraj je bilo pa neko zgražanje na temo, da ženska pride ob 19ih domov in je zato razvajena?

Ampak jaz ne delam nadur, kot bi jih ženska, če bi vsak dan prišla domov ob 7h. 🙂

Najbž ima druge kvalitete, če vse naredi sam. 😀
Mogoče pa je samo priden in šiba poje, če ne uboga. 🙂

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close