Najdi forum

Kipjenki

Ne vem, če je to pravo ime, pri nas jim pač tako rečemo in vsakokrat mi pojejo kar nekaj živcev. Očitno delam nekaj narobe, pa ne vem kaj in ker jih ima moja princeska takoooo rada, sem se odločila da povprašam še vas za nasvet.

Naredim jih takole: zamesim fino testo iz moke, kvasa, jajčka, malo soli malo sladkorja (le za v kvas), malo olja, … pač kvašeno testo in ga pustim stati, da lepo naraste, ga razrežem na kose in medtem, da mi voda zavre še malce vzhajajo. Potem jih dam kuhat v slan krop in sicer na vsaki strani po tri minute. Zgodi se mi tole, da mi nekateri padejo skupaj, včeraj so mi od 7 uspleli le 3, skoraj sem ponorela. Dam v vodo tri in od tega, ko jih dam ven, mi eden ali dva padejo skupaj. Po navadi mi mogoče eden ni uspel, včeraj je bila pa katastrofa, še sreča, da sem imela pri roki predpečen pomfri, da smo lahko kosili.

Kaj res tega nihče ne dela in ne pozna. Tudi Babi ne? Joj, sem žalostna.

Malo pobrskaj z iskalnikom. mislim, da je bilo o tem že govora.

Lp, Maja

Zoya jaz tega ne poznam, je to mogoče isto kot kvašeni cmoki? Tukaj je zala opisovala kako so ji dobro ratali, poišči post od zale na tej temi:

LP

Zoya, testo moras dvakrat premesit,potem pa razrezat na majhne kose in jih pustit vzhajat.V krop jih nezno polagas (ne kar meces da se potopijo) na nasprotno stran kot so stalli na mizi.na tej strani posodo pokrijea in na majhnem ognju kuhas 3-4 minute, potem jih nezno obrnes in postis odkrite.
Jaz rajsi iz istega testa naredim gluhe struklje in sicer testo potem ko dvakrat vzhaja, (naredim klobaso in jo zavijem v mokr serviet , katerega sem prej posul z krusnimi drobtinami in kuham v slani vodi 25 minut, potem odvijem in narezem kot struklje.Tako pride bolj suho-ni tako razmo
eno od vode.Probaj.

Pred časom smo tukaj debatirali o tem. Pravijo da kvašene zadeve lepše ratajo, če jih kuhaš nad soparo in ne direktno v vreli vodi. Vstavek za kuhanje nad soparo lahko kupiš v mercatorjevi trgovini (večji). cena je menda okoli 1500 sit.

Lp, Ela S

Zoya,
ja, jaz sem zgoraj opisovala kako lepo so mi uspeli, vendra jih nisemm delala točno po receptu od gordy, ki ga je napisala (raje sem vzela za začetek manj bogato testo, če bi se mi slučajno ponesrečili). Nisem si jih upala kuhat v vodi, pa sem jih nad soparo – in so prekrasno uspeli….tako da ti res svetujem, da jih tudi sopariš in ne kuhaš (meni so tako že 3x padli skupaj in groza in strah :))
Btw, tudi pri nas jih poznamo pod imenom kipjenki (narečno – testo pač “kipne” :)) , seveda so originalno kvašeni cmoki.
LP

Hvala vam, torej bodo naslednjič kuhani v sopari.

Tega še nikoli nisem počela (razen toplenja čokolade z maslom), torej vzamem posodo z luknjicami in jo postavim nad vrelo vodo, jih pustim cca 3 minute in jih obrnem? Moram posodo pokriti?

Samo to mi še svetujte, pa vas ne bom več morila z njimi. Hvala še enkrat in lep dan želim.

Jaz teh kvašenih cmokov še nisem delala, sem pa npr. štruklje, tako da mislim, da jih nič ne obračaš, posodo pa pokrij, obvezno, mislim pa da jih moraš kuhati precej več kot 3 minute, saj je notri moka (bi rekla da vsekakor ne manj kot 10 min), na majhnem ognju dalj časa.

Obračat jih ni treba, pa tudi v vodi ne smejo biti, kuhaš NA SOPARI, POKRITO!!

Zoya, jaz dam na soparnik kuhinjsko servieto. ki jo malo pomokam – gor polagam kipjenke in pokrijem – nad vrelo vodo (kar močno naj vre) jih kuham na eni stani malo več časa, ker pač niso direktno v vodi, okoli 5 minut. Potem jih obrnem, delno pokrijem in pustim kuhat še 3 ali pa 4 minute. Pa pazi da jih ne boš polagala preblizu skupja ker med soparjenjm precej anrastejo in potem se sprimejo – ajz imam kar velik soparnik in jih lahko kuham mislim da le 5 naenkrta, pa cmoki pred kuhanjem še niso ne vem kako veliki…..no , poskusi in boš videla.
Lahko jih tudi polniš z marmelado, orehi…..je zelo dobro, samo potem malo težje vzhajajo ker je nadev težek. Nam so najbolj všeč zabeljeni s kislo smetano in brusnično marmelado ali pa s stopljenim maslom ( ne margarino!!) in posipanim mletim makom, sladkor po želji.
Pa sporoči, kako si ti uspeli – držim pesti.
LP, zala

Testo za kvašene cmoke mora biti bolj trdo (bolj podobno tistemu za kruh kot tistemu za krofe). V vodo jih polagaš z vzhajano stranjo navzdol (kot je napisal Jože), ko jih pobereš iz vode, jih je pa dobro z dvojimi vilicami malo pretrgati, da gre para ven. V ta “razporek” lahko daš po želji žlico skutinega nadeva ali marmelade, ali pa, še najboljše, malo pokapljaš s stopljenim maslom in potreseš z mletim sladkanim makom.

Še najboljše je pa, kot so že pred mano napisale, če jih kuhaš v sopari.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close