Kindle – vaše mnenje?
Še hitreje pa boš dobila odgovor na forumu na Bebookovi spletni strani – odgovarjajo uporabniki in v težjih primerih Bebookovi ljudje: http://mybebook.com/forum/
Naj pojasnim, da sem jaz tista, ki sem zgoraj napisala, da čakam na kindle 3. No, moj kindle je prispel in ga že nekaj dni veselo uporabljam.
Nad napravico sem navdušena. Je dovolj majhna, da jo brez problemov prenašam za sabo v torbici. Toliko branja vedno pri roki:) Zaenkrat sem si naložila gor en kup klasike v angleškem jeziku, ki je bila na amazonu na voljo po ceni 0. Precej knjig, ki so jim potekle avtorske pravice in so za ameriški trg zastonj, prodaja amazon za regijo Evropa po ceni okrog 2 ali 3 $. Nekakšen mednarodni dodatek k ceni. Te iste knjige je moč dobiti na spletni strani projekta guttenberg popolnoma zastonj. Če jih bom potrebovala, si jih bom tam poiskala.
Na kindle sem si naložila tudi par odkumentov v pdf obliki. Seveda ugotavljam, da je za branje pdfjev enkran kindla premajhen. Za silo se da kaj pogledati v dokumentu, če ga postaviš v ležečo lego. Seveda lahko prikaz tudi povečam, a potem moram po strani navigirati sem in tja, kar je zelo zamudno. Obstaja pa možnost, da pdf pošljem v brezplačno pretvorbo amazonu in ga dobim na kindle v mobipocket formatu. Te opcije še nisem preizkusila, a jo bom. Kot pravijo, dela za pretežno tekstovne dokumente precej v redu.
Na računalnik sem si naložila program calibre in si z njim pripravila nekaj dodatnega branja za kindle – članke iz Newsweeka, ki se jih tudi sicer da potegniti s spleta. Videla sem, da se da na ta način dostopati do precej periodike. Slovenskih virov pa nisem opazila. Sicer je pa program calibre uporaben za pretvarjanje formatov e-knjig. Knjigo v e-pub formatu zna pretvoriti v mobipocket. Ne morem o tem zadnjem nič več povedati, ker še nisem preizkusila.
Pozdravljena.
tole je stran na kateri lahko vse možne fomate pretvoriš v epub, fb2, lit, lrf, mobi.
meni fino deluje
Jaz se za nakup žal nisem odločil, čeprav so me s ceno že prepričali. Vsekakor pa z baterijo, ki traja ‘dovolj’ časa, torej tudi tedne.
Kindla3 sem preizkusil pri sodelavcu, in priznam, da ima tako dobre kot slabe strani. Najbolj mi je všeč, da je lahek in da ne vzame veliko prostora. To (in trajanje baterije) se mi zdi za na dopust idealno, saj je prtljaga res lažja. Povsem zadosti hitro se mi zdi tudi listanje med stranmi, črno bel zaslon ne moti, pa všeč mi je, da se ne greje. Veseli me, da so se pri Amazonu odločili ponuditi cenejšo varianto brez 3G modula, saj ga z malo načrtovanja pred dopustom res ne potrebuješ.
Kljub temu, da mi je napravica zelo pri srcu, pa je verjetno ne bom naročil. Zmotil me je predvsem uporabniški vmesnik. Verjamem, da se ga da hitro navaditi, ampak ker gre že za tretjo generacijo naprave, sem pričakoval, da bo bolj uporabniku prijazen. Tako pa se mi zdi (moje osebno mnenje), da so gumbi za listanje postavljeni tako, da sem jih pogosto pritisnil po nesreči, menjava knjig / zagon brskalnika / menjava pisave / menjava pokončno-ležeče so preveč klikov stran in zdi se mi, da je napravico kljub majhni teži težko držati v roki – pa ne zato, ker bi bila pretežka, ampak ker je iz gladkega materiala. Zdi se mi, da če Kindla držim le z eno roko, da mi zaradi gladke površine iz roke drsi.
Da pa ne bom samo negativen, se mi zdi odlično, da so napravi dodali spletni brskalnik, s katerim je mogoče pregledovati vse spletne strani ali uporabljati spletne aplikacije. Sicer je uporabniška izkušnja podobna, kot pri pregledu pdf datotek (zumiranje, izbira dela strani za pregled,…), ampak za najbolj nujne stvari na dopustu povsem dovolj.
>gumbi za listanje postavljeni tako, da sem jih pogosto pritisnil po nesreči …
To je bil eden od pomembnejših razlogov, da sem pozabila na Kindla in se odločila za bralnik, ki ima en sam gumb.
> zaradi gladke površine iz roke drsi.
Ne le zaradi drsenja, tudi malo zaradi varnosti imam bralnik shranjen v ličnem usnjenem ovitku, ki pomembno prispeva k temu, da včasih ne vem več, ali berem iz knjige ali bralnika. V rokah je pač lepše držati usnje kot plastiko, poleg tega ni treba biti ves čas previden, kam in kako ga boš položil.
Tale ovitek je malo drugačen, ampak vse skupaj je videti nekako takole:
http://bebook.net.au/products/Stylz_luxury_leather_cover_BeBook_Neo_black-56-0.html
Ovitek res veliko prispeva k udobnemu in prijetnemu branju, sploh v postelji.
Zadnje čase veliko berem in hodim bolj malo na forum:) Tako kot ste že drugi napisali, tudi jaz kindle uporabljam pretežno za branje in me zato malo okoren uporabniški vmesnik niti ne moti. Strinjam se, da je za kindle nekakšen ovitek nujen dodatek. Jaz uporabljam amazonovega usnjenega, zdaj pa prodajajo že tudi druge variante. Ovitek se odpre kot knjiga in ga je lepo držati v roki. Kindle je notri varno pritrjen. Ko neham brati, samo nazaj zaprem ovitek in brez skrbi vržem v torbico. Če bi kindla ne imela v ovitku, bi se najbrž da precej hitro opraskal, pa še med branjem bi lažje padel iz rok. Ker veliko berem na avtobusu in na postaji med čakanjem, je to zame kar pomembno.
Danes sem čakala bus in se je nenadoma izza oblakov pokazalo sonce. Zdaj lahko iz prakse potrdim, da se da na kindlu zelo lepo brati tudi v močni sončni svetlobi:)