Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kindle – vaše mnenje?

Kindle – vaše mnenje?

No, vse je že povedano v naslovu. Vaši vtisi? Se boste kdaj odločili zanj ali za kakšno podobno stvarco, ki bo zagotovo sledila?

Resda ne maram brati daljših besedil z zaslona, ampak s takole napravico bi se z veseljem odpravila na dopust, recimo. Pol prtljage manj, nobenega strahu, da ti bo zmanjkalo knjig ali da si vzel s seboj polovico nevrednih branja. Najbrž bo z njo tudi lažje brati ob spečem partnerju …

Ampak naj se zadevica najprej malce poceni – vsekakor pa je grda kot hudič. No, najbrž nam ne bo treba dolgo čakati …

Vseeno mislim, da bom knjige iz papirja brala še naprej, jih je le lepše prijeti v roko, nisem pa pretiran fetišist, ko gre za “vonj knjig”. 😉

Kindle je po mojem na pol poti. Kot labilno osebnost me seveda takoj prevzame potreba, da bi moral leteti na Amazon in ga naročiti, čemur potem sledi rahel razmislek:
– 400 dolarjev ali koliko je že cena – ni malo, ne
– knjige so relativno drage in business case bi se mi obrnil v pozitivo šele po kakšnem letu
– oblikoval ga je najbrž Flextronicsov vodja proizvodnje med dežurstvom v nočni izmeni
– ravnokar se spotikam ob dve škatli disket 3,5″; zunanji disketni pogon za domače notesnike sem namreč pred časom vehementno zagnal v splošne odpadke – to me opominja na bliskovito minljivost medijev in formatov zapisov, kar za naše papirnate sopotnice komajda lahko rečem
– pogled na lepo urejene knjižne police je res malce fetišističen; žal pri nas doma niti ni preveč idealno

Drugače pa super, ne. Bom še malo počakal, tako kot na srečo z večino drugih gadgetov.

Morda še povezava do dotičnega strojčka: http://www.amazon.com/gp/product/B000FI73MA/ref=amb_link_6050242_2?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=right-1&pf_rd_r=1WKTK5QHZ92KBDWB9Z62&pf_rd_t=101&pf_rd_p=358859701&pf_rd_i=507846

Bi imela nekaj podobnega – sploh, ker kakšni elektronski kopitarji premorejo ogromno zastonjskega futra, tako da to ne bi bil kakšen dodaten strošek. Ampak trenutno nimam razpoložljivih presežkov, najsi bo v evrih ali dolarjih. Počakajmo.

Aja, dodajam še, da bi ga bilo izgubiti ali založiti bistveno bolj travmatično kot kakšno knjigo. Tudi na plaži si ga recimo ne bi upala kaj preveč razkazovati.

Naceloma zgleda super. Ampak vsako tako pripravico hocem osebno stestirat, preden jo kupim, ker je tehnicni blurb eno, dejanska izkusnja pa drugo.
Na primer – mene strmenje v LCD monitor utrudi bistveno bolj od klasicnega katodnega, prav tako mojega strica (obadva kratkovidna ocalarja), pa bi moralo biti po vseh pravilih prav nasprotno.

Kindle ima eno veliko napako. V EVropi je namreč neuporaben. Deluje namreč samo preko brezžične povezave, ki pa žal uporablja ameriško mobilno omrežje EV-DO (del standarda CDMA, ki je v uporabi samo v ZDA in zgolj nekaterih evropskih državah, med njimi ni Slovenije niti njenih sosed).

Skratka: zaradi drugačnega delovanja in frekvenc mobilnega omrežja, prek katerega si lahko knjige skopiraš v e-bralnik Amazon Kindle, je ta naprava v Sloveniji (in širše) zaenkrat povsem neuporabna.

Ta je dobra, v površnem branju specifikacij sem predpostavil, da je v Kindlu poleg dostopa do CDMA še vsaj 802.11g ali 802.11b. Pa ni, seveda.

Najbrž bi se človek lahko preštrikal preko USB, ampak to potem že ni več tako seksi.

neeee (se)
ce bi bila trgovina odvisna od takih kot sem jaz, bi se ekonomija pocasi upocasnila, saj si ni za predstavljat.Absolutno nedovzetna, a izrazajoc obcudovanje do vseh, ki jih tehnicne novitete prevzamejo, da jih osvojijo in uporabijo sebi v prid-jih zdominirajo.In potem cez leta ugotovim, da je to fletno, uporabno, sik.Jaz pa zamudila vse vlake, hihi.
nak, je ni cez knjigo .

Meni je pa Kindle zelo všeč, ampak bi moral biti res precej cenejši (tako da me ne bi skrbelo, če bi nanj brala kje v javnosti). Takoj ko bo na voljo za neko normalno ceno, si ga nabavim!
Največji plus se mi zdi to, da se ti doma ne nabirajo knjige, ki jih potem nimaš kam dati (majhno stanovanje, kaj čem). Saj knjige, ki jih lahko dobim v knjižnici, niso problem, ampak marsičesa nimajo.
Zaenkrat imam dlančnik, na katerega lahko prav tako naložim knjige in berem. Je pa tudi tu minus to, da ga v javnosti ne maram preveč razkazovati.

Zabava se nadaljuje, Kindle brez 3G, samo WiFi, že za 139 dolarjev.

http://news.cnet.com/8301-17938_105-20012007-1.html?tag=topImage1

Knjige so še vedno predrage.

Dokler so elektronske knjige dražje kot žepnice, bom ostala kar pri papirnati obliki. Ker so mi elektronske napravice kar pri srcu, bi si ga z veseljem kupila za ceno okoli 200 EUR, če bi bila cena naložene knjige okoli 5 EUR.

Poleg tega mi je zelo všeč brati s knjigo v roki in ogled platnic, ko si izbiram kaj bi brala.

Najdražje so najnovejše uspešnice, pravkar iz “tiska”, ki te stanejo približno toliko kot navadne ali malo manj. Sicer pa je na voljo ogromno knjig od 1,5 € naprej, takšnih okrog 5 € je pa tudi dovolj …

Mislim pa, da so pri odločitvi za bralnik pomembnejši drugi motivi, recimo to, da v majhni napravici prenašaš več knjig, sploh za ljudi, ki so veliko na poti, da med nočnim branjem z bralno lučko z nenehnim šelestenjem ne budiš krhkospečnega “soležnika” …

Moj glavni razlog za nakup: pri delu moram ves čas brskati po starejših družboslovnih delih – na netu so brezplačna, pa tudi nova so večinoma na voljo v samo rahlo okrnjeni obliki, za moje potrebe ok. Da bi kupovala dela filozofov, ki mi nič ne pomenijo in si tako manjšala že tako nizke honorarje, ne pride v poštev. Že pri prevajanju ene same knjige se lahko nabere sto citatov iz različnih knjig, ki jih je treba preveriti, premisliti, si ogledati sobesedilo, jih morda cele prebrati … karkoli že. Skakati v knjižnico in tam “peš” brskati za odlomki je čista muka, pogosto so izposojena prav takrat, ko jih rabiš … Tako jih imam lepo spravljene na kupu, v bralniku zlahka brskam po njih in jih udobno berem, če je treba, ker branje knjig z računalniškega zaslona je pa res zoprno. Po e-knjigah lahko kracaš, če ti paše – in seveda kracarije tudi brišeš. Zame je bil to glavni argument, vse drugo je pa za zraven in tudi ni za odmet.

Skratka, brezplačno si lahko narediš zavidanja vredno strokovno knjižnico, vsekakor je pa bralnik idealen za vse, ki berejo klasično literaturo.

Premamilo me je in naročila sem si Kindle 3, skupaj z usnjenim ovitkom in adapterjem za elektriko me bo prišel okrog 180 dolarjev, se pravi enih 135 EUR (+ naše dajatve). Obljubljajo dobavo za začetek septembra. Ta generacija kindla bo imela tudi wifi povezavo, pa 3G v Sloveniji dela (preko Simobilovega omrežja), a sem naročila verzijo brez 3G, ker ga itak nameravam polniti pretežno doma, kjer ga lahko priklopim na PC ali pa kar preko wifi. Gor si nameravam naložiti predvsem angleško klasiko (kar naj bi bilo zastonj ali blizu zastonj).

Super… poročaj koliko te je vse skupaj stalo in kako si zadovoljna!!!

že nekaj časa gruntam, ali se ne bi dala premamiti, ampak bi rada pred nakupom vedela vsaj:
– ga je res treba poslat čez lužo, če slučajno odpove;
– baterijo lahko menjaš sam?
– jaz berem precej hitro – bi ga lahko pokvarila, če bi prehitro pritiskala na gumb za obračanje strani?
– se da tekst obrniti tako, da bereš s širše strani? in tistih šest palcev zaslona se mi zdi skoraj premalo za udobno branje.

No… jaz sem Kindla črtala s seznama… Zdaj planiram nakup Sonya ali Bebook Neo. Ob sta sicer dražja od Kindla, ampak vseeno.

Nina G.,
zakaj ravno Sony ali oni drugi bralnik? Katere prednosti so pretehtale?

(No, saj ta hip nakup itak ni več aktualen … sem dobila apel za medvede,
pa kaj čm. )

No.. kot prvo to, da moram tak dolgo čakat na Kindla 🙁

Bebook ima iste funkcije kot Kindle, le da podpira več formatov e knjig. Kar prevaga pa je to, da je dosegljiv v SLO… To je glavno, ker tudi cena je veliko višja od Kindla. Isto je s Sonyem.

Ne vem.. danes mi kolega prinese Bebook domov, da si ga tudi v živo pogledam. Vse ostale vidim samo na spletu 🙁

Jaz sem že pol leta navdušena uporabnica Sonyja. Pa sem še leto dni nazaj gundrala, kako me nič ne spravi stran od dobre stare knjige. Sedaj preberem približno pol naslovov v knjižni obliki, polovico pa na Sonyju. Slednjega imam nenehno v torbici, tako mi je obilica branja na voljo vedno in povsod.

No… jaz bom pa verjetno kar Bebook Neo naročila:

http://mybebook.com/6-inch-ereaders/c14/p25/bebook-neo-ereader/product_info.html

Vrnila sem se s prvega dopusta, na katerem sem brala tudi z Bebookom, ki se je izkazal kot zanesljiv in prijeten sopotnik, vseeno pa bi ga odsvetovala za branje pod borovcem, s katerega se na debelo cedi smola. Vsekakor pa je bila prtljaga znatno lažja kot sicer, saj sem od klasičnih knjig vzela s seboj le nekaj žepnic za primer tehničnih težav.

Kar zadeva vprašanja čbelice lahko odgovorim le za Bebook, vendar najbrž velja tudi za Kindle

1.) ga je res treba poslat čez lužo, če slučajno odpove;
Bebook pošlješ na Nizozemsko – uporabniki pravijo, da postopek poteka ekspresno, dostava z DHL.

2.) baterijo lahko menjaš sam?
V primeru Bebooka da – zadošča navadna, poceni Nokiina BL-5C baterija za mobilnik

3.) jaz berem precej hitro bi ga lahko pokvarila, če bi prehitro pritiskala na gumb za obračanje strani?
Tudi sama berem hitro, mislim, da to ni noben problem.

4.)se da tekst obrniti tako, da bereš s širše strani?
Da, mislim, da pri vseh bralnikih

5) se mi zdi skoraj premalo za udobno branje.
Navadiš se en dva tri …

Katja… a si mogoče Večerovega preizkušala?

No, jaz sem zelo zadovoljna z Bebookom. Sem ga naročila pri Večeru, dobila drugi dan, zdaj čakam samo še na torbico, ker me ga je kar strah prenašat naokoli “golega”.

U, pa sploh nisem še preizkusila, da bi ga obrnila 🙂

Katja… kako pa slovar deluje? Jaz berem samo angleške knjige in sem predvidevala, da je noter angleško-angleški slovar… ampak nekak ne gre 🙁

Najslabša stvar pri vsem je….. 🙂 da nimam dovolj časa za branje :S

>a si mogoče Večerovega preizkušala?
Omislila sem si ga brez preizkušanja, sem pa predtem na veliko prebirala strokovne ocene in mnenja uporabnikov različnih bralnikov. Na odločitev za Bebook Neo je malo vplivalo tudi to, da mi je njihova služba za stike z uporabniki hipoma & obširno odgovorila na nekaj vprašanj, kar najbrž nekaj pove o podjetju. Tudi tehnična pomoč oziroma morebitna opravila menda opravijo hitro – in tudi to, da so na Nizozemskem in ne v ZDA je Bebooku dodalo nekaj točk. Pa to, da nima kupa gumbov, ampak preprosto “kolesce”, ki spominja na tisto pri mobilniku.

>kako pa slovar deluje
Pojma nimam, sploh še nisem pogledala, najbrž pa si bom naložila kakšnega drugega. Ampak se nikoli ne spravim k temu …

No.. pol pa bom kar bebookovce povprašala glede slovarja 🙂

Hvala

LP

New Report

Close