Kilometrina ~ cena goriva
Če se boš zaletel s službenim avtomobilom ne boš plačal nič, ker ima vsako podjetje kasko. Ja, če se zaletiš s svojim ni problem delodajalca, zato pa si daš kasko.
Ko podjetje prevaža moko, se tud kdaj kakšna vreča strga, in tudi tisto plačaš v ceni kruha.
Podjetje ne kupi svojega avtomobila takrat, kadar se jim bolj splača plačat kilometrino. Avto pač stane. Nakup, popravila, registracija, kasko, amortizacija, pranje…. in to letno kar nanese. potem pa še bencin. Če avto prevozi malo km je strošek na kilometer velik, če veliko, je pa strošek na km manjši. Enako je s privatnim.
Nikakor pa ne drži, da s privatnimi kilometri nimaš izgube. Ravno s privat kilometri imaš samo izgubo, saj z privat vožnjo nič ne zaslužiš, da bi s čimerkoli pokril stroške. (no pustimo neprecenljivo zadovoljstvo v nedeljskem izletu, ki se ga ne da merit v denarju).
Podjetje pa stroške prevozov vkalkulira v ceno.
Ja, s kilometrino imaš lep dobiček, če ne znaš računat in misliš, da je bencin edini strošek in praviš, saj registrirat, popravljat, gume kupit… itak moram že za sebe. Če pa stroške enakovredno porazdeliš na službene in privat kilometre, je pa računica hitro drugačna.
No če z avtom delaš veliko kilometrov najbrž res zaslužiš, če pa malo pa imaš izgubo, tako kot bi jo imelo podjetje, če bi kupilo svoj avto.
Saj lahko izračinaš dokaj točno, mejno vrednost.
sešteješ amortizacijo, zavarovanje, kasko, popravila, vzdrževanje + bencin in izračunaš, pri kolikih kilometrih se ti pri 0,29€ to pokrije.
naprimer:
2000 + 1000 + 1600 + 700, + 500 + x*0.1 = x*0,29
x= 30526 km
V tem izmišljenem primeru torej pri 30526tih kilometrih pokriješ stroške, če računaš privat in službene po enaki ceni.
Seveda pa je od primera do primera drugače, amortizacija je različna, zavarovanje in kasko tudi, pa popravila in vzdrževanje tudi.
Če se boš zaletel z mojim (službenim avtomobilom) in boš ti kriv, si lahko prepričan da ti bom odtegnil stroške. S kaskom sem zavarovan, če slučajno od tebe ne morem izterjati. Vsak mora odgovarjati za svoja dejanja.
S privatnimi kilometii ne moreš imeti drugega kot izgube, saj s privatnimi vožnjami ne ustvarjaš prihodkov. Poleg tega sploh ne govorim o privatni vožnji, temveč o službeni.
Še enkrat ponavljam zelo pomemben stavek : če bi imel s službenimi vožnjami izgubo, bi prav gotovo zavrnil uporabo privat vozila, vendar nisem še slišal za tak primer…
Tvoj izračun je zelo lep, tudi jaz znam tako narediti : 1000+ 600 + 350 + x*,084 = x*0,29 in število se čudežno zmanjša na 9.027 km. Tudi moj primer je seveda izmišljen…
Če se boš zaletel z mojim (službenim avtomobilom) in boš ti kriv, si lahko prepričan da ti bom odtegnil stroške. S kaskom sem zavarovan, če slučajno od tebe ne morem izterjati. Vsak mora odgovarjati za svoja dejanja.
S privatnimi kilometii ne moreš imeti drugega kot izgube, saj s privatnimi vožnjami ne ustvarjaš prihodkov. Poleg tega sploh ne govorim o privatni vožnji, temveč o službeni.
Še enkrat ponavljam zelo pomemben stavek : če bi imel s službenimi vožnjami izgubo, bi prav gotovo zavrnil uporabo privat vozila, vendar nisem še slišal za tak primer…
Tvoj izračun je zelo lep, tudi jaz znam tako narediti : 1000+ 600 + 350 + x*,084 = x*0,29 in število se čudežno zmanjša na 9.027 km. Tudi moj primer je seveda izmišljen…[/quote]
Pod takimi pogoji jaz tvoj služben avto že ne bi vozil. Bi ga pa vozil pod pogojem, da ima kasko, in da škodo krije zavarovalnica, kot je običaj povsod. Kolega je lani nekoliko razbil služben avto, škodo pa je krila zavarovalnica. Hudiča, a ko se tovornjakar prevrne, a tud šofer sam krije vso škodo, s tovorom vred?
Tvoj izračun je sicer lep. ampak nimam avta s amortizacijo 1000€ letno, kaska sicer nimam ampak je za izračun kilometrine nujno potreben, sicer bi med stroške dal tud vse poškodbe, popravila in vzdeževanje pa tud prideta več kot 350 € (to je komaj za gume) kuri mi pa tud več kot 7l/100km.
Sam ne mi zdej rečt, naj raje kupim staro petko.
Me zanima, kdo bi vzel službeno vozilo na uporabo (za službene namene), če bi mu kljub zavarovanju grozilo, da bo nosil tudi stroške popravil v primeru, da je kriv. Nesreče se dogajajo, zato pa tudi zavarujemo svoje premoženje.
To je seveda stvar politike podjetja in o tem težko diskutirava, dejstvo je, da bi bilo logično da svojo krivdo na nek način plačaš.
Kot sem napisal, je moj primer izmišljen, kot je seveda tudi tvoj. Oba sva zašla v neke skrajnosti, kar pa še ne pomeni, da kilometrina ne pokriva stroškov.
Še zmeraj trdim, da s kilometrino se da pokriti stroške povprečnega avtomobila ob nekih povprečnih predposatvkah o prevoženih kilometrih.
Če bi bil s kilometrino na izgubi verjetno ne bi nihče uporabljal privat vozila, mar ne?
Seveda se nesreče dogagajo, ampak to še ne pomeni, da se lahko sredstva kar uničujejo.Res se mi zdi smešno, da pričakuješ da lahko s tujo lastnino narediš kar hočeš.
Če tako razmišljaš, potem pa ti plačaj zavarovalne premije.
Tudi ti boš od podjetja uveljala odškodnino, če se ti bo kaj zgodilo po njihovi krivdi, mar ne?
Forum je zaprt za komentiranje.