ki ste šli iz gospodarstva v javno upravo oz. ste tam
Jaz sem šla iz gospodarstva v JU in sem zdržala natanko eno leto. Res je plača redna – ampak jaz sem od nedela in od živega dolgčasa mislila, da se mi bo zmešalo. Verjetno je odvisno, kje v JU delaš…po enem letu sem si našla drugo službo spet v gospodarstvu. Delam ko nora, ampak mi ni žal. Sem pač tak tip človeka. Jaz v negospodarstvu razen redne plače ne vidim prav nobene prednosti. Verjamem pa v to, da nekateri res delajo in da imajo nizke plače – da me ne boste zdaj napadale vsepovprek.
Če bi še enkrat imela 25, 30 let, bi se prav gotovo spravila v službo v JU.
Gledam par prijateljic (one in jaz univerzitetna izobrazba), ki so tam: plače urejene po nekih pravilih, z leti lepo napreduješ, plača je vsak mesec na isti dan, ni vprašanja, da je ne bi bilo, v stečaj ne bodo šli, odpuščanj tudi menda skoraj ni, delajo eni bolj, eni manj, med službo ni problem skočit k zdravniku, po kakšnih opravkih, za ene vem, da grejo med službo (“kao” med malico) tudi na plac pa v štacuno, dopusta več kot v gospodarstvu …
Jaz v gospodarstvu: v zadnjih 5 letih mi je šla plača 10% dol (realno seveda še več), vsak mesec me je strah, a sploh bo, a bo še kaj poslov za vnaprej, bo šla firma v stečaj, se bom jaz znašla na listi odvečnih, delam orng, med službo tud pod razno ne morem nikamor, tud za zdravnika moram ure noter prinest …
Verjetno so tud v gospodarstvu fajn službe in v JU bolj slabe, a tako pač jaz vidim zadeve.
Moj sodelavec je iz javne uprave. Kljub temu da sedaj zasluži več se ne morem naposlušati njegovim zgodbic, kako je v prejšni službi delal do 15 , v petek samo do 13.
Dobil regres že junija (mi konec decembra) in 13 plačo.
Dobil 35 dni dopusta.
Dopust koristil kadarkoli se mu je sprdnilo.
itd itd
Sedaj dobi lepo plačo ko oddela projekt osnovo+stimulacijo. Če projekta tisti mesec ne oddela pa samo osnovo.
Ko je treba oddelat kako naduro to zgleda tako, da jamra in teži 10 ur pa hodi sem tja, vmes pokliče še vse sorodnike in prijatelje in se jim potoži kak mu gre hudo, nakar te oddela tistih par nadur mesečno…
Včasih me ma, da bi mu šraufala glavo…
Do 15h delaš, če prideš ob 7h. V vsakem primeru moraš oddelati 8 ur in ne moreš kar tako iti ob 15h, če v petek delaš do 13h moraš manjko ur prinesti notri, srede so ponavadi do 18h.
Da je imel 35 dni dopusta mora biti pa že star oziroma imeti kar nekaj delovne dobe. Čudno, da je menjal službo na stara leta.
Z koriščenje dopusta se moraš meniti z ostalimi in ga ne moreš koristiti kadar se ti sprdne.
JU še nikoli ni imela 13. plače ali božičnice.
Zdaj pa nehaj nakladati in pretiravati. Pa zelo malo dela morate imeti v firmi da sodelavec lahko 10 ur hodi gor in dol. Jaz v JU ne morem 10 hoditi gor in dol.
Razen redne plače prav dosti plusov v JU ni.
Ni stimulacij, ni božičnice, ni nagrad, napreduješ na osnovi nekih glupih točk, šteje samo stopnja izobrazbe, ne pa delo, ki ga dejansko opravljaš. Zato pa tričetrt javnih uslužbencev zraven še študira, saj imajo tudi časa na pretek.
V glavnem, službe v JU so več ali manj totalno duhamorne in nekreativne in ko je nam grozilo, da nas bodo stlačili pod JU (čeprav smo bili čisto vsi zaposleni, od prvega do zadnjega protI), sem raje šla. Res je v gospodarstvu več tveganja, ampak vsaj veš, da če boš dobro delal in bo na koncu nek rezultat, se bo kaj poznalo pri plači. V JU pa nič – delaš ali ne delaš – isto se ti piše. In potem ta pridni delajo, pol se jih pa šlepa. Ne, hvala.
Delala v JU kot študent – večinoma so se šlepali, delali nič, kave trajale ure in ure, nivo odnosov slabši kot branjevke na tržnici (pa slednje s to primerjavo užalim), infantilni, nezreli. Tisti redki, ki so svoje delo imeli radi, so bili deležni posmehovanja in šikaniranja.
Bla zadnjič na eni fešti: na 5 bab iz JU je bila ena normalna, ostale kokoši, ki še tega ne vejo, kdo je npr.premier v tej državi. Vejo pa, kdaj bo plača in kje morajo prijavit stalno prebivališče, da bodo nabile km.
Znorela in zbežala iz JU enem tednu, še kot študentka. Cel božji dan sem surfala po netu, tu pa tam napisala kakšen dopis in skuhala šefu kavo. Sedaj bi bila v Polju. Hvalabogu, trdo delam, a tja se ne vrnem več. Folk primitiven in nerazgledan, da si tega ne moreš predstavljat! Raje sem med sposobnimi, ki vedo kaj hočejo…
Tudi 13 plače v JU obstajajo:)))
In to kar konkretne:)
Ga ni jebanja v gospodarstvu, JU je zakon. Delaš ne veliko, se je treba ohranjat, ker bo dolga delavna doba.
Redne plače:)
Kar delajte v gospodarstvu. Da bomo tudi mi imeli dovolj:) In glede na situacijo boste morali delate še več, da bo za vse dovolj.:))
Jaz delam v gaspodarstvu (preko 15 let), prej v JU 5 let, moz preko 25 let v JU. Ni vse crno-belo. Oba imava univ. izobrazbo (oz. jaz se magisterij, del redni, del izredni studij), oba ze precej, precej let vodja sluzbe/sektorja. Oba imava kar nekaj viska ur (jaz kao imam preko 400 + ur, on podobno, ceprzv naceloma naj ne bi bilo viska ur) mogoce je pri njemu obcasno bolj zatisje, ima pa kar nekaj manjso placo kot jaz. Sedaj, pri + 40 se gre, verjetno bo pri 50 ali 55 + on v prednosti. Se strinjam, da se precej lazju ‘luft’ v JU, ampak niso vsi v JU brez odnosa do dela.
Dandanašji je redna plača kar velik plus, bi rekla.
Jaz v gospodarstvu ne dobivam stimulacij, božičnice, nagrad (še jubilejne nagrade nisem dobila, čeprav mi pripada), napredujem ne niti za milimeter, ker sem pač ves čas na istem delovnem mestu …
Prijateljica v JU, s katero sva pred nekaj leti imeli približno enako neto plačo, je od takrat že napredovala, vsake toliko imajo neko usklajevanje plač, dobiva dodatek za povečan obseg dela, skratka, v nekaj letih je njena plača bistveno višja. Tudi dopusta je pridelala več kot jaz.
Tiste, ki trdite, da je v JU 13 plača, bi prosila za podatek kje konkretno in v kakšni višini. Ker zakonske podlage za to v Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju p ni, ta zakon pa je edina pravna podlaga, ki določa plače v javnem sektorju, razen trenutno aktualnih interventnih zakonov, ki pa itak bazirajo na prvem.
JU – Jaz vidim prednost v redni plači. Dopusta ne morem koristiti, kadar želim. Je potrebno kar veliko medsebojnega usklajevanja. Viška ur ne morem koristiti, pa tudi plačana niso. Dela ogromno, le občasno je mogoče malo bolj umirjeno. Zgleda, da je odvisno, kje delaš. Tako kot v gospodarstvu. Vendar odločila bi se za znano farmacevtsko podjetje – ni dileme.
Predvsem je pomembno kje v javni upravi delaš oz. kje v gospodarstvu delaš. Ker tudi v javni upravi znajo biti odnosi zelo zaostreni oz. imaš toliko dela, da se ne vidiš ven, plača pa “nikakva”. Ne pusti se preslepiti, saj se eni včasih radi považijo oz. ne povedo vsega – tako eni kot drugi. Torej najprej se je potrebno dobro pozanimati za kakšno primerjavo dejansko gre.
Forum je zaprt za komentiranje.