kenija-mombasa
Bil nekaj mesecev nazaj.
Jest nisem videl nič kaj posebnega, še najbolje je bila una “tovarna” z lesenimi spominki.
V Keniji moraš iti na “Bush Tour” z avtobusom v notranjost. Tam je tista prava Kenija, preprosti ljudje v lesenih hiškah, ki nimajo nič.
Uni Masaji niso pa neč vredni – skomercializirani.
mombasa je pristanisko mesto z nekaj zanimivimi sajti a le za dan ali dva. ce zj.startas na otok lamu ki je na severu si tam popoldne v umirjenem popotniskem “raju” s 13km plaze in okoliskimi otocki..
razen ce ti sedejo mesta….
drugace pa pojdi na 3 dnevni safari saj imas v teh koncih najvec zivali.. cca 50-70$/dan ampak se splaca all included. agencij je kot dreka :)..
uzivaj
damjanc
Jaz sem bila v Mombasi tri leta nazaj. Samo Mombaso smo si sicer ogledali, ampak jaz sem bila vseeno najbolja vesela, da smo kmalu prišli do obale, kjer sem potem uživala 3 tedne. V Mombasi vidiš revščino na vsakem koraku…
Zelo fajn je pa iti tudi na safari, kot je napisal Damjanc, saj se res vidi ogromno živali.
Oyla,
V Keniji (Mombasa) sva bila z dekletom oktobra 2005 (14 dni).
MOMBASA: lepo mesto polno nasprotij (od bogatije do takšne revščine da si mislit ne moreš). Midva sva najela taksi za cel dan in v enem dnevu videla veliko znamenitosti in zanimivosti, pa še poceni je bilo. Tako da priporočam taksi!
SAFARI: obvezno! Midva sva bila na dvodnevnem, pa še z letalom sva šla tja. Hvala Bogu! Ker ceste so pa res čist v p… Videla sva veliko živali, utrujenost po dveh dnevih je bila pa tudi temu primerna-samo se splača!
ANTIMALARIKI: glede na to da takrat ni bilo komarjev sva eno škatlo pojedla skupaj-zaradi boljšega feelinga. Najbrž nespametno, samo sva imela srečo. Cepljena sva pa tudi proti rumeni mrzlici.
MASAJI: sva šla na afriški večer – pa je bilo kljub (kot nekateri pravite) komercializaciji zelo lepo in tega večera ne bova pozabila! Poleg tega sva šla na izlet v “afriško vas” pa se tudi nisva pritoževala.
KAJ S SABO?: Se strinjam, tem manj! So naju čist opilili ko sva šla nazaj-plačati sva morala 45eur zaradi prevelike teže prtljage! Samo kaj moreš, če je pa vse tolk dobr, da se ne moreš upreti da bi kupil!
Neki bo, a ne?
lpT
MASAJI: sva šla na afriški večer – pa je bilo kljub (kot nekateri pravite) komercializaciji zelo lepo in tega večera ne bova pozabila! Poleg tega sva šla na izlet v “afriško vas” pa se tudi nisva pritoževala.
7$ / osebo za vstop v njihovo vas; pa to na dan ne pride samo en avto s 6 folka. Pač to je njihova služba takrat ko imajo najavljene obiske, drugače pa živijo v hotelu (joke).
Je tisto pravo ko greš v notranjost (kao na podežeje), ko so ljudje veseli vsakega bombončka ne pa da mu daš 7$. Skozi kolikor vasi smo se peljali in se jih ogledali bi komot dal 100$.
Tako jest mislim. Sej drugače so pa čist iznajdljivi ti masaji.
Mejka di đmpa people (skakači)
Ziv..
Ni ravno odgovor, bo pa vprašanje…
Kot je bilo že prebrano, si obiskal Kenijo(Mombasa/Shanzu Beach)..
Midva se tja odpravljava v kratkem…
Na forumu si imajo kar dosti za povedat o hrani in prebavi.. : )
Povprašal pa bi te še o financah, koliko je za normalno, brezskrbno bivanje(14 dni) priporočeno
imeti s seboj v gotovini, plačevati je možno tudi z karticami..,kako je z menjavo, se izplača urediti
že na letališču, hotelu ali kje drugje..
(dolarčki ali euri)?
…Hvala
Za gotovino ne bi vedel, ker smo vse razen pijače imeli plačano. No sej ti imaš verjetno že tudi, če imaš že zrihtan hotel pa hrano.
Jest sem porabil komplet za vse od pijače do raznih spominkov, cca 70 jurjev (safari že plačan).
Hrana je pa tako. Mene je en dan kar ornk zvilo, potem je pa šlo za silo naprej. Ugotovil sem, da sem preveč mešal hrano – tako v enem obroku več različnih stvari.
Denar sem menjal sproti, pa kar v hotelu, ker ni bilo kake razlike.
Tudi med dolarji in euri nisem opazil kakšne razlike. Men se zdi, da če bi črto potegnil, da si bil malo na boljšem z evri. Za hendlat je pa boljše v dolarjih.
Obvezno na bush tour, ker tam je res tista prava Kenija (verjetno lahko aranžma vzameš kar v hotelu, pa še kosilo imaš vštet v ceno). Je pa avtobus akcija.
Pa lepo se imejta.
Upam, da sem kaj pomagal
Oyla,
Pa še moje izkušnje glede denarja v Keniji:
-v hotelu gre po sistemu podpišeš in plačaš kasneje! (na t.i. banki),
-s seboj sva imela EUR in USD (priporočam oboje-nekje bolj priljubljeni EUR, drugje USD),
-viza stane 40 EUR ali 50 USD (1 EUR=1,28 USD)-kar pomeni da se bolj splača v USD!
-EUR sem menjal v šilinge za “tringeld” – evrski kovanci so nezaželjeni med domačini,
-s seboj imel tudi kartice vendar jih nisem uporabljal,
-v 14 dneh sva zapravila cca.1000 EUR (s tem da sva imela hrano že plačano),
-s seboj vzemi kakšen material za otroke -sva jim delila svinčnike, bonbone, majčke – so bili presrečni!
-pazi za nazaj glede teže prtljage – te ocurijo kot se le da!
-kupuj (spominke,…) vse zadnji dan, ker natančno vedo da greš in je vse ceneje.
Neki bo…
lpT
Kako morš reči PODN, če sploh ne več kaj vse sva delala, kaj kupovala in kje vse bila?
Res je tudi to, da nisva “šparala” in se nisva šla ravno popotništva – lahko pa malo pogledaš cene safarijev (še posebej odaljenih in večdnevnih) in kaj hitro ugotoviš, da so cene gromozanske!!!
Res niso poceni, je pa res da mi ni žal denarja!
Prvič sva pa zapravljala svoj denar (za katerega mi ni niti malo žal) in drugič, menim da sem dal kakšen dobr nasvet in mnenje glede Kenije in s tem komu pomagal pri odločitvi (čeravno ne ravno čisto popotniškega) tako, da:
BRIGAJ SE ZASE!
Pa brez zamere.
lpT
Oyla,
1. Porast materializma v Afriki je dejstvo, ki ga ne ti, ne jaz ne bova spremenila kaj šele ustavila!
2. Nikoli nisem imel namena razumeti tvoje teorije o neokrnjenosti, nedotaknjenosti Afrike! Dobrodošel v realnosti!!!
3. Povedal sem le dejstva-dejanske številke (beri cene), za katare verjamem da bodo marsikateremu pomagale! Sploh ne gre za zavajanje!
4. Temo je odprla Smrketa, ki gre v Kenijo turistično, ali ne?
5. Žalostno je, da se nekdo tako hitro vmeša v zdravo komunikacijo in nasvete.
Predlagam, da na tej točki debato zaključiva, ker res ne bova nikoli prišla na isto točko!
Je pa najbrž res, da si tudi ti MZUNGU – pa bodi poln ali brez denarja!!!
Pa še to: še danes nama je žal, da nisva zapravila še več in s seboj vzela še več “materiala” za otroke. Verjameva, da sva jim z malenkostjo polepšala dan!
lpT
Lep pozdrav..
Kot prvo bi se zahvalil prav vsem udeležencem.
Z vašimi(prav vsemi)odgovori,nasveti in pripombami si bom ne dvomno lahko pomagal kar precej.
Glede “MZUNGU” …….
Potovanja so stvar osebne izbire,kako jih preživljamo in doživljamo pa je v večini primerov odvisno
prav od nas samih…..in prav je tako…..
Do naslednjič…..
NE menjaj na letaliscu in pika!!!! So zlo slabo menjali. Razen za prvo silo, ce ne gre drugac. Razlike pri menjavi vsekakor so. Drugac pa niso spet tko velike, da bi se splacalo za manjse vsote zlo sekirat. SAm ce gres pa v kako banko al pa kako menjalnico k ma slucajno res slab tecaj se pa lahko kr precej pozna. PA ne hodi v manjse kraje brez zadosti lokalne valute, da pol ne isces se tm menjalnice al pa se pol zajebavas kolk je in ni dolar vreden s prodajalci.
Mzungu pomeni belec. Torej to bos ti tm dol za domacine.
Pojma nimam koliko rabis za dva tedna. SAm ce ne hodis na safarije ni veliko.
Forum je zaprt za komentiranje.