Najdi forum

kefir

Lep pozdrav, ker sem tu našla že toliko nasvetov, pa me zdaj spet nekaj zanima. Moja hči zelo rada pije kefir, sem razmišljala, da bi ga doma delala. Malo sem prebrskala forum in zvedela, da rabim gobico, mogoče veste, kje bi jo lahko dobila? Seveda drugo vprašanje pa je, kako se ga sploh pripravlja, oz. kake pripomočke rabim?
najlepša hvala, lep dan še naprej
branka

Za gobico povprašaj kje na tržnici, potrebuješ pa samo mleko in cedilo. To je vse vsaj tako smo delali pri nas.

Gobico imam, lahko jo odstopim, saj tako ali tako raste. Vendar je potrebno priti po njo, ne poznam drugega nacina transporta. Sem iz Kranja, pisi mi na mail, pa se lahko dogovoriva.
Prepisala ti bom svojeizkušnje s kefirjem, kot sem si jih že dopisovala z eno drugo. Zato se ne ustraši obsega, zlepljeno je iz več mailov.
lp tora

Navodila, ki sem jih jaz podedovala: nalivati strogo v stekleni kozarec,
pustiti na sobni temperaturi, za noht velika gobica skisa tudi liter mleka,
ko preveč zraste, jo je potrebno zmanjšati. Lahko se uporablja vse vrste
mleka (tudi alpsko, ki se drugače ne skisa),
lahko se daje v hladnilnik (vendar je proces zelo upočasnjen). In še
opozorilo: pazi, da ti kakšen košček gobice ne pade v kuhinjski lijak. Stvar
je nagnjena k temu, da se prilepi nekam na steno ali v sifon, nato pa potiho
raste, dokler nimaš vse zamašeno. Ko gobica preveč zraste, se jo enostavno odreže in podari naprej ali vrže v smeti.

Moje izkušnje: od začetka sva skupaj z mamo nalivali v steklen kozarec od
kumaric, kar cel liter, skisano sva si razdelili. Postavila sem kar v omaro
med moko, sladkor, posodo, samo toliko, da se ne praši.
Poskusila sem vse vrste mleka. Navadno iz tetrapaka je odvisno od
proizvajalca, tudi pri istem proizvajalcu od dneva do dneva. Včasih se skisa
v enem dnevu, včasih v dveh. Včasih se mleko sesiri na vrhu, spodaj nastane
tretjina čiste vode. Ko sem to prvič videla, sem vse vrgla stran. Mama mi je
kasneje povedala, da je ona preprosto z žlico vse skupaj zmešala in da sem
takšen ‘zmešan’ kefir nevede že pila. Včasih se tako lepo skisa, da je kot
navadno poletno kislo mleko. Kisala sem tudi nehomogenizirano mleko, pa se
vse maščobe v kepicah naberejo na vrhu in vsaj zgleda zelo nagravžno. Doslej
se mi najbolje kisa prav alpsko mleko, odločila sem se, da bom uporabljala
samo še alpsko 1,6 mleko.

Zaradi različnih urnikov in potreb sedaj z mamo kisava vsaka zase. Jaz sem
začela uporabljati kar navaden steklen 2 ali 3 dcl velik kozarec. Noter dam
majhno gobico, za pol nohta. Skisa se namreč v vsakem primeru. Pri tako
majhnih količinah ne vidim razlike večja/manjša gobica, več/manj mleka. Pri
desetih litrih bi gotovo bila razlika? Kefir pijem zvečer, vendar ne vsak
dan. Včasih se ne skisa, včasih pozabim, včasih zvečer jem kaj drugega,
včasih – čisto potiho – narejen kefir zlijem v lijak. Grozno, vendar se ga
ne bi rada naveličala. Zato pa raje kisam samo 2-3 dcl. Če ga kdaj pozabim
in se kisa dva, tri, štiri (?) dni, ga poskusim. Ponavadi je malo grenek in
ga – miže – zlijem v lijak. Včasih ga zlijem čez skuto in dodam še kakšne
kosmiče. Včasih kar v kefir dodam kakšno zmečkano sadje, orehe, kosmiče
ipd., potem je to večerja.

Odprt/zaprt kozarec? Ne vidim razlike. Tisti kozarec za vlaganje na začetku
sva z mamo včasih pokrile s tistim pokrovom z navojem, včasih ne. Danes
navadnega kozarca ne pokrivam.
Je kefir dober ali ne? Navadno kislo mleko je meni kljub vsemu boljše.
Posebej, če imaš v mislih skledico tistega čvrstega kislega mleka, ki je kot
puding, tako da ga z žlico režeš. Pri kefirju se mi je to sicer tudi že
naredilo, vendar zelo redko. Verjetno je odvisno tudi od tega, koliko ur
stoji. Jaz ga pogledam, ko se spomnim, včasih je to 18 ur, včasih 24, pa 30
ali 100. Ponavadi ga zmešam – še posebej, če iščem gobico. Gobica se včasih
lepo postavi na vrh, da jo z žličko samo zajameš (jaz jo potem malo operem
pod tekočo mlačno vodo, dam v nov čist kozarec in čez nalijem novo mleko,
lahko je hladno iz hladilnika), včasih pa se skrije bogvekam. V tem primeru
tako dolgo brodim po kozarcu ali prelivam sem in tja, da jo dobim. Kefir je
seveda čisto ‘zmešan’.

Za čas dopusta, odsotnosti ali če preprosto želiš malo premora, je gobico možno “skladiščiti” v hladilniku. Jaz jo dam v manjši stekleni kozarec, čez nalijem malo mleka in pustim v hladilniku. Tako mi je stvar preživela tudi med 10-dnevnim dopustom. Na koncu je tisto mleko sicer zelo skisano in grenko, tako da je za vstran, vendar gobico samo opereš in čez naliješ novo mleko.

Glede okusa sem bila jaz od začetka tudi malo razočarana. Potem sem videla,
da je včasih boljši, včasih slabši. Če je bil prav voden ali tak, da mi ni
šlo, sem ga kar obrnila v lijak. Včasih pa je res prav dober, kot bi pila
navadno kislo mleko. No, moram povedati, da imam kislo mleko zelo rada, zato
moja ocena izhaja iz tega. Če pa dam v kefir še kakšno sadje, med ali
kosmiče, druge stvari tako prevladajo, da ne okusim več razlike proti temu,
ali to mešanico naredim na osnovi navadnega jogurta, kislega mleka ali
kefirja.

Slučajno sem našla eno spletno stran, pa sem se spomnila, da si spraševala o
prednostih kefirja.
“Vse, kar ste kdaj koli želeli vedeti o kefirju” – se nahaja na strani
http://www.kele-kele.si/prednosti.html .

Zvezdica hvala;)
Tora, jaz bi se kar oglasila enkrat do tebe za gobico, hvala ti
Ti bom pisla na mail

Joj, sem videla da ni maila;(
Ni panike, če hočeš mi lahko pišeš na mail: branka_r8@hotmail.com
ali pa se kar tu zmenimo
še enkrat hvala za gobico in navodila
lep dan;)
branka

Moram reči, da res ne vem, kaj je z naslovi mailov. Mislila sem, da sedaj po novem klikneš na ime (če je podčrtano) in da se sporočilo preko portala prenese na moj mail, ki je vpisan v profilu uporabnika. Tudi tisto kljukico “želim sporočila na moj mail” sem odkljukala. Pa na tvojem imenu vidim, da ne gre.
Halo, kako si lahko sedaj pišemo?

Če ti ni problem, ga napiši na forum in ti odpišem

Seveda ni problema (mimi6x3@yahoo.com), pisala pa sem ti že tudi na tvoj mail.
Halo, vseeno me zanima, kako lahko na tem forumu nekomu prijavljenemu pišeš mail. Prej (in še vedno na drugih formumih) je bil spodaj izpisan naslov… Ali kdo ve? Mogoče jaz ne znam pogledati?

Vsak od nas, ki se je registriral je moral vtipkati tudi svoj E-Naslov. Vendar če pustiš kljukico pri [Skrij moj E-Naslov pred drugimi uporabniki], se ga potem ne vidi. To se da naknadno popraviti tako, da greš v [Moj profil] in kljukico odstraniš. Potem lahko vsak, ki klikne tvoj podčrtan vzdevek, vidi tudi tvoj E-Naslov. LP Daša

Daša, hvala. Sedaj vem.

Draga Tora!
Upam, da boš videla sporočilo. Sem iz Kranja (bližnje okolice) in že nekaj časa iščem gobico za kefir. Če mi lahko odstopiš gobico bom z veseljem prišla ponjo. Pošli mi e-mail.

helena

Tudi jaz iščem kefirjevo kulturo.Mi jo lahko kdo odstopi en košček?

Živjo! Gobico imam tudi jaz. Sporoči mi iz kje si, pa se dogovoriva, da ti jo odstopim. Lp

0

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close