Kdo so jugosi, Jugoviči?
Ločim pa recimo nemško in avstrijsko nemščino, ampak nemško znam govoriti in tudi nemško bolje razumem kot srbohrvaško. Srbohrvaško za silo razumem, ne znam pa govoriti.
Ločim tudi recimo ameriško in anleško angleščino. Avstralsko, irsko pa še kako drugo verzijo pa ne.Tudi škotske različice ne poznam pa je verjetno tudi drugačna kot angleška angleščina.
Eeee moji vi… Je tako da formalna sistemska izobrazba ni dovolj?
Pac po naglasu se najbolj slisi. Crnogorci majo najbolj poseben naglas ? planinski…. Hrvati najbolj seljackega
Na hitrco ce se spomnem… Ampak to so take male stvari… Naglasuje vsak drugace
Npr hrvati govorijo bok, idem doma itd…
Srbi majo bre
Bosanci bona… Al pa “vala”… Od Vallahi…
Crnogorci majo tudi bre samo naglasujejo drugace…
Eeee moji vi… Eeeeee moji vi
Somebody705, 27.06.2021 ob 17:06
Eeee moji vi… Je tako da formalna sistemska izobrazba ni dovolj?
Pac po naglasu se najbolj slisi. Crnogorci majo najbolj poseben naglas ? planinski…. Hrvati najbolj seljackega
Na hitrco ce se spomnem… Ampak to so take male stvari… Naglasuje vsak drugace
Npr hrvati govorijo bok, idem doma itd…
Srbi majo bre
Bosanci bona… Al pa “vala”… Od Vallahi…
Crnogorci majo tudi bre samo naglasujejo drugace…
Eeee moji vi… Eeeeee moji vi
Hja, in ti misliš, da smo vsi preučevali vaše naglase?
V naši občini je bilo ogromno južnjakov a so se držali zase pa ti opravlajli bolj svoja dela.
Smo pa v šoli imeli tudi par južnjakov, ki so pa perfektno govorili slovensko in jih nismo imeli za jugoviče, ker so sprejeli naš jezik in kulturo. Mi smo jih smatrali za naše, Slovence in tudi, kolikor se spomnim, so se tudi sami smatrali za Slovence (čeprav sta bila oba starša recimo Makedonca) in mi smo to spoštovali.
Tisti, ki se pa niso hoteli naučiti jezika, so se pač zase držali in mi smo jim pač rekli Bosanci, jugoviči.
Aja, pa v šoli so se nekoč učili srbohrvaško. In vsak je rekel, da pač govori srbohrvaško.
Pač je tako, da nemško smo se učili v šoli, nemščino veliko uporabljam in posledično ločim avstrijsko in nemško nemščino.
Srbohrvaščine se nisem učila, je ne uporabljam, zato pojma nimam kdo kaj govori. Jih pa razumem. Vsaj za silo. Hrvati tudi nas razumejo, Srbi pa pravijo, da ne pa potem pač govorimo angleško, če to razumejo. Če ne pač ne.
kak je to, 27.06.2021 ob 19:00
Hja, in ti misliš, da smo vsi preučevali vaše naglase?
V naši občini je bilo ogromno južnjakov a so se držali zase pa ti opravlajli bolj svoja dela.
Smo pa v šoli imeli tudi par južnjakov, ki so pa perfektno govorili slovensko in jih nismo imeli za jugoviče, ker so sprejeli naš jezik in kulturo. Mi smo jih smatrali za naše, Slovence in tudi, kolikor se spomnim, so se tudi sami smatrali za Slovence (čeprav sta bila oba starša recimo Makedonca) in mi smo to spoštovali.
Tisti, ki se pa niso hoteli naučiti jezika, so se pač zase držali in mi smo jim pač rekli Bosanci, jugoviči.
Aja, pa v šoli so se nekoč učili srbohrvaško. In vsak je rekel, da pač govori srbohrvaško.
Pač je tako, da nemško smo se učili v šoli, nemščino veliko uporabljam in posledično ločim avstrijsko in nemško nemščino.
Srbohrvaščine se nisem učila, je ne uporabljam, zato pojma nimam kdo kaj govori. Jih pa razumem. Vsaj za silo. Hrvati tudi nas razumejo, Srbi pa pravijo, da ne pa potem pač govorimo angleško, če to razumejo. Če ne pač ne.
Asimilirali so se. Obicaje tradicijo praznike kulturo kot pravis itd pa dvomim.
Somebody705, 27.06.2021 ob 19:07
*da so sprejeli…
Lej, kaj počno doma, ni moja stvar. Če govorijo po njihovo, berejo njihove knjige, gledajo njihove programe…, vse ok. Zakaj pa ne?
Ampak nobena ni zavita v ruto, ko je na ulici. Po ulici ne nabija bosanske, srbske… muzike. Ne razobešajo svojih zastav (ja, še danes se pojavlja,d a po več tednov sredi mesta visi srbska pa albanska pa jugoslovanska … zastava). Predvsem pa govorijo po naše.
Če pa, kaj vem, ne je svinjine,ker je nekdo musliman. To mi pa ni moteče. Edino to, da ne dela kakih scen zaradi tega. Pač zavrne svinjino in to je to. Brez izpadov.
Aja pa, da se zadrži poljubljanja, vsaj na usto. Namreč južnjakinje imajo pogosto navado, da voščijo za novo leto in poljubijo na usta. To pa fuj in fej. Ampak sem pozorna na to in se pravi čas umaknem. Pa večina jih je to itak pogruntala, da pri nas to ne gre.
Somebody705, 27.06.2021 ob 19:18
Ne morem ti napisat vsega.
Na kratko…. Nimas pojma.
Pa misliš, da me zanima tvoje mnenje? NIti malo :). Jaz spoštujem južnjake, ki živijo v Slo in govorijo slovensko. Takih, ki pa živite v Slo in po slovenskih forumih po srbohrvaško klatite, do taki pa nimam spoštovanja. Da ne omenjam vseh tvojih pljuvanj po Slovencih, Sloveniji. Ne, do ljudi tvoje baže, nimam spoštovanja.
Čefurka, 27.06.2021 ob 19:22
V Nemčiji si ti čefurka, pač sprijazni se ali pa ne hodi gor.
Hm, vidiš, te besede pa še nisem slišala v Nemčiji, ne v Avstriji :).
V bistvu tudi v Slo nisem še slišala,d a je kdo komu rekel čefur. Veliko pa to besedo slišim po TV, vidim na netu. Me prav zanima od kje se je pojavila in kdaj ta beseda. Mogoče veš?
Jaz sem jo prvič slišala v povezavi z nekim slovenskim filmom.
kak je to, 27.06.2021 ob 19:28
Hm, vidiš, te besede pa še nisem slišala v Nemčiji, ne v Avstriji :).
V bistvu tudi v Slo nisem še slišala,d a je kdo komu rekel čefur. Veliko pa to besedo slišim po TV, vidim na netu. Me prav zanima od kje se je pojavila in kdaj ta beseda. Mogoče veš?
Jaz sem jo prvič slišala v povezavi z nekim slovenskim filmom.
Nimam pojma.
Majo pa Nemci svoje besede za pritepence (tipa gastarbeiter – no to je bilo včasih, sedaj majo verjetno tudi kako novo). S tem da jih imajo oni na milijone in iz vseh vetrov – Truki, Kurdi, Poljaki, Rusi, Jugoviči, itd.. in se jim še manj da razlikovat med njimi kot tebi. Da kdo sploh ve, da si ti Jugovička je po moje že višje izobražen.
Ne obremenjujte se s prišleki, 27.06.2021 ob 19:54
Vprašajte jih če poznajo Kekca, pa bo vse jasno. Tudi v tujini je tako, prišleki se držijo zase domorodci pa zase. To ni nič nenavadnega in je povsem ok.
Tile moji sošolci z juga, ki se jim omenila, seveda poznajo Kekca, takrat smo ga vsi gledali :).
Drugače pa ni res, da se prišleki in domorodci držijo vsak zase. Eni ja, drugi ne. REcimo na našem koncu se Bosanci res bolj kot ne držijo zase. Hrvati pa se pomešajo s Slovenci.
V Avstriji recimo živi veliko Slovencev v mešanih parih. Ne živijo tako kot po getih. Turki, ti pa živijo kot v nekem getu.
Poznajo. ?
Enkrat me je en uprasu… Prav ne spomnim se kje…
Ce je kekec narodni heroj?
Eto za kaksne veljate.
Mi je bilo kar neugodno. Pac neugodno. Tisto s kaksnim imam opravka? Kaksen to misli? Od kje ti to?
Sicer ne vem ce se je hecal…
Sem obrazlozil kdo je kekec… Fant ki je ugnal mileta in dobil od replike kapljice za mojco.
Eto sLuvenci. To pa ne. To pa ne bom dopusti’o! Kar pa ni res pa ni res! Sam vas brani’o!
Socialko mi dajejo jadan ja za jesti neb imao pa da mi bodo lazni sterotipi kroziLi… NE!
kak je to, 27.06.2021 ob 19:58
Tile moji sošolci z juga, ki se jim omenila, seveda poznajo Kekca, takrat smo ga vsi gledali :).
Drugače pa ni res, da se prišleki in domorodci držijo vsak zase. Eni ja, drugi ne. REcimo na našem koncu se Bosanci res bolj kot ne držijo zase. Hrvati pa se pomešajo s Slovenci.
V Avstriji recimo živi veliko Slovencev v mešanih parih. Ne živijo tako kot po getih. Turki, ti pa živijo kot v nekem getu.
Ja. Sej sem rekel kak dan dva nazaj da ste u rangu z hrvati. Nasla bena benu… Sraka sraki ne izkoplje… Pa tote fore, ne…
Somebody705, 27.06.2021 ob 20:04
Poznajo. ?
Enkrat me je en uprasu… Prav ne spomnim se kje…
Ce je kekec narodni heroj?
Eto za kaksne veljate.
Mi je bilo kar neugodno. Pac neugodno. Tisto s kaksnim imam opravka? Kaksen to misli? Od kje ti to?
Sicer ne vem ce se je hecal…
Sem obrazlozil kdo je kekec… Fant ki je ugnal mileta in dobil od replike kapljice za mojco.
Eto sLuvenci. To pa ne. To pa ne bom dopusti’o! Kar pa ni res pa ni res! Sam vas brani’o!
Socialko mi dajejo jadan ja za jesti neb imao pa da mi bodo lazni sterotipi kroziLi… NE!
Kake pa ti kvasiš?
Kak Mile, o kaki Repliki ti?
Glede česa si nas branil? Ne vem, če veš, ampak mi smo na Kekca ponosni. To spada med najboljše slovenske filme. Tudi knjige so odlične. Ogromno generacij nas je to bralo in gledalo.
kak je to, 27.06.2021 ob 20:13
Kake pa ti kvasiš?
Kak Mile, o kaki Repliki ti?
Glede česa si nas branil? Ne vem, če veš, ampak mi smo na Kekca ponosni. To spada med najboljše slovenske filme. Tudi knjige so odlične. Ogromno generacij nas je to bralo in gledalo.
Meeeeeen… Shut the fuck up. Who gave u permission to speak? Hoe.
Forum je zaprt za komentiranje.