kdo podari prenosni računalnik?
Se moram žal kar strinjati – marsikatera sramota se drži naše mlade in male državice. Bi ji pa vseeno le težko kot sramoto naprtil to, da neka brezposelna oseba nima prenosnika.
V tej naši mladi državici so se njeni državljani že večkrat izkazali z nesebično pomoč tistim, kateri so to zares potrebovali. To, kar se pa bere na tem forumu, pa se žal postavlja ob bok pouličnim fehtarjem. Ali je to sramota države ali pa fehtarjev, pa ne bi ravno želel soditi.
V kolikor ste prepričani, da je prenosnik za otroka dejansko nuja, bi vama predlagal, da pošljeta svoje podatke. Z njimi se seznani socialne službe, katere bodo zagotovo znale pomagati. Sicer dvomim, da bi vam podarile prenosnike, bodo pa morda pridobili krušne starše za vaše otroke. Sami zanje očitno niste sposobni skrbeti.
Po svoje je takšne starše včasih res kar težko razumeti. Če 140 evrov ne morejo napraskat za čisto spodoben, dve leti star računalnik DELL, ki dela kot urca – potem res ne vem. Tudi tega ne razumem, zakaj vraga rabi šoloobvezni otrok prenosni za v šolo?! Malo starejši namizni računalnik pa lahko na Bolhi kupijo po smešno nizki ceni, pa bo za osnovnošolca čisto dovolj.
Poznam družino s štirimi otroki, samo oče dela, plača majhna, še mal alkoholika je – ampak računalnik imajo… Toliko v razmislek. Al pa mlado dekle, samohranilka, fant je skliznil takoj po porodu, mamica ji je umrla, oče alkoholik – a računalnik kljub temu s sinkom imata. Torej?
Včasih nam na Preverjeno in 24kur kažejo na pol podrte bajte, v katerih morajo reveži živeti, brez prihodkov in v revščini. Ampak – niti toliko ne mignejo s prstom, da bi si vsaj luknje zamašili ob vratih ali oknih, da bi jih pozimi manj zeblo. Od samega jamranja jih pobira. Potem se na osnovi teh oddaj hitro najdejo dobri ljudje in jih zasujejo z raznimi dobrinami. Vendar: ali je takšnim ljudem sploh mogoče pomagati, če sami ne pokažejo nobene prave volje po spremembi v življenju.
Milenka
Veliko ljudi v naši preljubi državici Slovenija – nekateri nimajo kaj jesti, kljub temu, da delajo…
140€ – se hecaš ali ne??? 140€ za osebni računalnik?? In to samo 1 GB pomnilnika, 80 GB trdega diska in samo 6 mesecev garancije, 2x pogledala – ne vidim nikjer monitorja, nikjer miške, nikjer tipkovnice, nikjer…nikjer…
Na hitro sem prebrala in Milenka, nikjer nisem zasledila, da je nekdo napisal, da bi nosil oš otrok prenosnik v šolo? Zakaj nekaj pišeš, kar ni? Imam otroke in vem, da za otroka osnovno-šolskega je danes NUJNO, da ima računalnik in internet, ker veliko stvari mora iskati po INTERNETU za domače naloge, kake seminarske in tudi NUJNO je skoraj imeti printer…pri tebi sta 3 možnosti, ali imaš že veliko otroke, toliko velike, da v njihovi oš šoli se pc-jev ni poznalo, ali imaš še majhne – in te to vse še čaka, ali pa tvoj otrok slikce išče po časopisih, hodi po knjižnicah po knjige in kopirat slike.
Nekatera oseba je prosila pc – po simolični ceni, ali pa slabo vidim.
Res kažejo po hišah, da nimajo za kruh…a za cigarete pa imajo??
Pravi reveži ne gredo na TV.
Za 499€, sem najdla komplet:
– računalnik pomnilnik 3 GB, trdi disk WD 640 GB 24.mesecev garancije
– monitor Monitor LG W2243S zaslon: 22″ LCD monitor
– tiskalnik HP DeskJet F2420
– miška
– tipkovnica
Kaj se bolj splača kupiti za 140€ star računalnik in poleg tega kupiti še monitor, miško pa tiskalni in samo 6. mesecev garancije, ali un za 499??
En pametn, da se kar kadi – prav zate 1a nick
Ja velikokrat v družini samo en partner dela, odvisno pa je, ker tega izgleda, da ne razumete oz, da ne veste – koliko ima ta oseba, ki edina v družini dela osebnega dohodka…lahko ima neto 1000€, pri nas navadni delavec prime okoli 420-450€, to pomeni, če oba partnerja delata, primeta MANJ!!!
Pa še to dodam…poznam družino, ki sta oba brezposelna, oba dobivata socilano pomoč…in veš kaj En pametn, da se kar kadi , prijemata več denarja, kot družina, ki oba partnerja delata in obe družini imata po 3 otroke. Zanimivo kajne?
Sramota, računalnik za 140 EUR, ki sem ga omenila, se po zmogljivosti lahko primerja s novimi v cenovnem rangu 300 do 350 eur. Ergo! Prihranek je občuten. Zmogljivost kište in diska zadošča za šoloobveznega otroka, ki ga omenja prosilka (srednja šola ni obvezna). Res pa ne bo mogel igrati novih 3D iger, naj se raje uči, da ne bodo njegovi otroci živeli v enakih mizernih razmerah in bo njegova plača morda nekoč tudi 1.000 eur…
V isti firmi lahko dobiš tudi solidne LCD zaslone raznih velikosti. Tipkovnico in miško ti bodo pa podarili. Z malenkostnim doplačilom lahko dobiš DVD pekač ali dodatni ram. Ergo! Kaj nam še manjka? Aja, tiskalnik, ti so danes vse cenejši, že laserca dobiš za 90 EUR, ink jet pa še dosti ceneje.
Še malo matematike:
– rabljen računalnik 140 €
– dokup DVD pekača (če slučajno že ni vgrajen) 10 €
– tiskalnik 60 €
– rabljen 19 colski LCD zaslon Viewsonic 75 €
SKUPAJ: 285 EUR (možni prihranek 220 EUR, kar le ni tako malo, vsaj za tiste, ki se ne valjajo v denarju).
Rabljen prenosnik pa si v isti firmi lahko privoščiš že od 200 eur naprej (potem ne rabijo prostora za namiznega, ne zaslona, ne tipkovnice, še mišona ne. Ergo! Če to ni ugodno, potem bo že mene postalo sram, da vam o tem pišem. (Pred dnevi so imeli čisto novo Toshibo za 350 eur, taka nova je v Comtronu več kot 800 eur – kar lep prihranek, mar ne???
Čemu le, vas vprašam??? Če se nekaterim že delat ne izplača več. Dobro, naj potem kar lepo čepijo doma in tukaj prosjačijo za rabljene prenosnike po simbolični ceni. Za take je Bolha, da bodo spoznali, kaj tam ljudje nudijo po simbolični ceni.
Samo še besedica o ‘kratki’ garanciji. Skorajda dam roko v ogenj, da bo rabljen DELL zdržal dosti dlje kot razni PC Pluski iz BigBanga, Merkurja, Spara, Tuša. Crkne pa lahko vsak trenutek seveda vsak, tudi zadnji model Appla.
Pa brez zamere. Odločijo naj se prosilke same, za rabljenega ali nov komplet za 500 EUR 🙂
Odvisn kak prenosnik si kdo želi, prenosnike s 1gb 160gb trdega diska, se najde tudi za cca 260-270€ novega, ti prenosniki so tisti mini 10′ monitor, čist dost ga je.
Glede tega, ko si napisala, da se njihovi otroci naj učijo, da ne bodo v revščini, kot starši, ma se zavedaš, da veliko ljudi je visoko izobraženih, a dela ne dobijo za svojo izobrazbo in morajo sprejeti vsako delo, ki jim je ponujeno, ponavljam VSAKO DELO a ponavadi najslabše. Imam kolegico univ.dipl.glasbeni pedagog oz profesor glasbe, odličen uspeh in trenutno dela za cca 560€ neto na mesec, ima VII stopnjo in dela za V…Kaj boš pa rekla na to, glede na to, da se je učila in, da ni igrala iger? Otrok se mora učiti in poleg tega MORA tudi igrati igrce,kako misliš,da se počuti otrok, ko drugi govorijo, kako so igrali igrce…on jih pa ne more?
Najdla sem enega v neckermannu za 399€
Ja, vse je odvisno od tega, kakšen raćunalnik si kdo želi. Povedala sem svoje. Cene rabljene opreme niso pretirane, zmogljivost pa čez glavo za osnovnošolce. Igrice pa otrokom prej škodijo kot koristijo, bolje da se znorijo zunaj, športajo ipd. Računalnik in internet jih prepogosto preveč zasvaja in poneumlja. Streljačine so nekaj drugega kot real life, čeprav je dandanes oboje res kruto.
Razmere v različnih družinah dobro poznam, zato se mi je moj predlog zdel primerna varianta tudi za manj premožne, ki si res teže privoščijo novo opremo. Več pa na to temo nimam namena pisat. Vsake oči majo svojega malarja.
‘En pameten, da se kar kadi’ …. mislim, norčevat se pa tukaj ni treba iz ljudi, kaj praviš fantič?!
Morda si ravno sam kreten, delomrznež ki bi lahko pa noče delat ali pa kateri izmed Strojanovih?!
Toliko nizkotnega, podlega in zajedlivega težko vidiš, kot je bilo v tem članku. Bi rekel, da je to kar Slovenija v malem! Bo še kako res, da sita vrana lačni ne verjame!
Precej sem v dilemi, ali naj se sploh spuščam v to izventemsko debato.. pa naj bo še en post.
Za začetek prilagam en že hudo zguljen vic, kateri pa vseeno vsebuje kako majčkeno zrno…
—————————————————-
Pride en možakar k dohtarju, pa mu reče, da ima težave s sexom. Dohtar ga posadi na stol, pred tablo na njem pa nariše obline ene bejbe in ga vpraša, na kaj ob tej slikci pomisli…
Odgovor je: na sex.
Potem nariše dva kroga v vodoravni liniji in na isto vprašanje je enak odgovor.
Nato nariše navpično črto.. in ko naredi le še piko in na enako vprašanje spet dobi isti odgovor: na sex! se zaprepadeno zgrozi in mu uide: Mater, pa vi ste zares sexualni manjak!
Na to se razburi možakar: A jaz? Meni to pravte? In kdo mi to pravi? Kdo je risal tam po tabli tiste fukarije, a vi al jaz?!
—————————————————–
Ja, dragi Parafino, povsem verjamem, da vidiš masikje kako norčevanje, pa podlost, nizkotnost… imaš vso pravico do tega. Če se pa vrnem na svoj post, pa res ne razumem, kje naj bi vseboval tvoje opočitane lastnosti. Morda ne razumem zaradi tega, ker sem morda po tvoje kreten?
Če želiš kako sporočilo razumeti, je smiselno prebrati tudi predhodna sporočila, da vsaj veš, na kaj se nanašajo. To, da je janja spet dobesedno fehtarila
mi je seveda moteče, pa vseeno.. sem šel dalje. Ko pa je začela
mi je pa nekoliko dvignilo pokrovko, pa sem se pač oglasil.
Če malo analiziramo tisto gospo Rabim:
– doma ima star računalnik ( namizni? ), rabi pa prenosnik, ker za namiznega nima prostora.
– je brezposelna ( torej ne dela nikjer in nič ) , rabi pa orodje, prenosnik.
– prenosniku daje večjo vrednost kot hrani in napoveduje lakoto, zato da si bo lahko omislila prenosnik.
– ugotavlja, da otrok nujno rabi dober prenosnik, iz prej opisanega pa je razvidno, da mu ga ona ne more nuditi – z lakoto bo kvečjemu prišparala za slab penosnik.
Sedaj me pa zanima, kje sem bil v svojem postu nizkoten, podel, kje sem se norčeval? Zadnji nasvet je bil le nasvet na podlagi njenih argumentov. Če pač trdi, da otrok nujno potrebuje dober računalnik in če obenem pravi, da ga mu ne more priskrbet.. a ni logična izpeljanka, da potemtakem ni sposobna skrbet za svojega otroka?
In še nekaj o meni, ko vidim, da te tako hudo motim.
Ja, sem delomrznež. Ne delam rad, veliko raje grem na špancir, pa z biciklom, pa smučat… pa .. veliko reči bi se našlo. Ampak zaradi tega ne prosijačim za “nike” čevlje, za “scoot” bicikle, za smučke, za goratexe… ampak si nekako vse priskrbim sam. To, da mi dobro služijo recimo 25 let staro gorsko kolo, okoli 30 let staro smučarsko okovje, računalnik pentium III, 700 mhz in 17 palčni CRT ekran… je morda že druga zgodba – pa še to nisem ničesar izfehtaril. Moj status je le eno švoh stopničko nad prej omenjeno gospo in ni rečeno, da se ji v kratkem ne bom pridružil. Z ženo vred. Pa čeprav se zarečenega kruha veliko poje, si upam vseeno trditi, da nikoli ne bom fehtaril za prenosnik ali pa recimo kak camper…
Mimogrede – če rabiš računalnik, rabiš največkrat tudi net. In ker ne sme biti počasen, so pač na voljo razni adslji, kabli.. pa zraven seveda še “siol tv” itd. ja.. to je že kar nekakšen standard postal, cena za to je recimo tako čez palec kakih 30 € na mesec. Malo? Veliko?
Če recimo pogledaš “ponudbo za reveže” -http://www.mercator.si/aktualno_v_mercatorju/novice_in_obvestila/clanek?aid=3652 – vidiš, da lahko dobiš kilo kruha že za manj kot 1 €, še liter mleka zraven, pa malo več kot 1 €. Torej.. za ceno interneta in TV bi lahko vsak dan prinesel v hišo kilo kruha in vsak drug dan liter mleka. Hja.. če bi taka ponudba veljala tudi kje v kakih afriških deželah, bi že samo s tem precej ljudi preživelo.
Seveda mi nismo v afriki in se ne sme težiti k temu, da bi se minimalni standard nižal. Ampak.. če pa mi hoče nekdo opočitat, ker njegov otrok nima življensko pomembnega prenosnika… je pa res vse skupaj precej nesramno.
Sita vrana lačni ne verjame. Koliko je kaka vrana sita je sicer že drugo vprašanje, ampak veliko lačnih vran ni lačnih, le tulit znajo, kolk so lačne. Žal je bilo že veliko takih primerov, nekaj sem jih imel celo sam. Nekemu “revnemu otroku” sem zrihtal zastonj ( res staro, ampak za učit se pisat je bilo čisto ok ) računalo, ga inštaliral, jim odpeljal na dom, … čez kak mesec me pa kličejo, da jim tiskalnik ne deluje. Hm.. kak tiskalnik? Pa grem k njim in opazim, da so kupili en nov in precej drag model ( recimo kot sedaj kakega barvnega laserca), kateri je seveda za sam zagon potreboval precej močnejši mlinček od tistega. za računalo ni bilo denarja, so ga pa vrgli za tiskalnik… katerega tako ali tako niso mogli uporabljat. In naj bi jim še verjel, da nimajo .. ?
Takih in podobnih primerov je žal veliko. Seveda je tudi veliko takih, katerim dejansko in dobesedno zmanjka za kruh, obenem pa se jim doma bohoti razna tehnika… lepo opisano razmišljanje o tem najdeš tudi http://www.zeleni-avto.si/zeleni/node/1
In za konec še kuk v SSKJ:
kretén -a m (ẹ̑) 1. med. človek, ki je telesno in duševno nerazvit zaradi pomanjkljivega delovanja žleze ščitnice: otrok je kreten 2. pog., slabš. omejen, neumen človek: ta kreten bi rad še ukazoval / kot psovka poberi se, kreten ♪
Ker ni nobenega dokaza, da mi žleza ščitnica ne bi delovala in niti ni potrjeno, da bi bil duševno ali telesno nerazvit, je potemtakem lahko tvoja domneva o mojem stanju le še psovka ali žaljivka. Seveda me v tem primeru ne gane toliko, da bi ti karkoli zameril. Ti pa vseeno svetujem, da se v bodoče in predvsem pri kakih bolj občutljivih ljudeh nekoliko bolj prevdno izražaš, saj se zna zgoditi, da ti bo kdo potem pobral še tisti ostanek… ( http://med.over.net/forum5/read.php?27,5747434 )
LP
En pametn, da se kar kadi…ponavljam še 1x, čisto pravi nick zate
Verjetno nikoli niso okusil pomankanja…,kot so ga nekateri ljudje, danes si bogat, jutri si lahko reven, danes imaš lahko super službo, čisto, dobro plačano…naslednji dan čistiš wc-je…,pazi se, ker lahko nekoč boš ti tista oseba, ki boš rabila nekaj, kar si ne boš mogel privoščiti in drugi se bodo delali norca s teboj. Za OŠ je računalnik danes nujen, nekatera je prosila po simbolični ceni in, če nekdo živi v majhnem stanovanju in ima stisko s prostorom, je lažje imeti prenosnik, kot pa namizni računalnik, saj zanj moraš imeti še mizo, za prenosnik so dovolj kolena.
Tole postaja že malce dolgočasno… Draga mami Sramota, s takim stilom pisanja pa res ne moreš pričakovati, da ti bo kdo od uporabnikov tega foruma ‘šenkal’ prenosnik. Sicer pa: kaj je zate ‘simbolična cena’? Povej nam, prosim! Zame je npr. simbolična cena za rabljen notesnik Fujitsu Life Book npr. 180 eur. Koliko sploh še lahko odšteješ zanj? Prepričan sem, da bi ti namiznega že kdo podaril, takole kot si si ti stvari zamislila, se tvoja želja najbrž ne bo uresničila.
Poleg tega sem prepričan, da vsi slovenski osnovnošolci nimajo doma prenosnega računalnika. Hmm, računalnik na kolenih? Saj si bo pokvaril oči in držo. Za učenca je namizni računalnik gotovo boljša rešitev, pa makar sedi on najmanjši rač. mizici iz Dipota. Tudi slika namiznega zaslona je bistveno boljša z ergonomskega vidika in tudi za šolarjeve oči.
Gospod Sigma12, ne vem kje, me pa le zanima, kje si zasledil, da jaz prosim za prenosnik? Še enkrat si natančno preberi kdo prosi za prenosnik, jaz na tej temi nisem prositelj, ampak samo povem, da danes je za učenca nujen računalnik in nekateri ljudje, si ga pač ne morejo privoščiti – to sem jaz pisala, ne pa prosila. Naslednjič preden, ko kaj izrečeš – preberi natančno pa magar 5x.
ali ima kdo za podarit osebni racunalnik ki bi drugace ga vrgel stran. hodim w racunalnikarsko solo pa nimam nebenega da bi lahko doma malo razstavljal ci ima kdo naj mi prosim sporoči na msn luzer2@hotmail.com
Precej časa je minilo ampak tudi mi smo eni izmed takih ki potrebujemo prenosnika za sinovo učenje…če ga kdo podari bi bili zelo veseli..
llavinialava@gmail.com
Pozdravljeni!
Zanima me, če ima kdo morda kakšen računalnik, ki mu je doma v napoto? Starša sta imela starejši računalnik, ki ga je prijatelj poskušal popraviti, vendar več ne deluje. Ker je finančna situacija takšna kot je-slaba (kljub temu, da oba delata, si ne moreta privoščiti novega ali rabljenega). Zato me zanima, če ima kdo kakšen računalnik, ki bi ga bil pripravljen podariti in je iz štajerskega konca bi bila izredno hvaležna!
Lep dan!
Nadja
Forum je zaprt za komentiranje.