kdo od Slovencev vas navdihuje?
Na tem forumu pogosto beremo o znanih osebah v naši deželi. Največkrat gre za ti. “rumeno sceno” in za kritike na račun njihovega obnašanja, oblačenja itd. Skratka precej banalne zadeve.
Zato me, za protiutež, zanima, ali vas kdo od (znanih ali manj znanih) Slovencev in Slovenk tudi navdihuje, in zakaj. Namreč, sama sem takšne narave, da raje vidim dobro v ljudeh kot pa slabo, in ko tisto dobro najdem, ga poskušam prenesti tudi v svoje življenje. Zato raje kot o tem, kdo je na kakšni prireditvi slabo zgledal ali kako afnast je po TV, razmišljam o presežkih in o tem, kako jih doseči tudi pri sebi. S presežki ne mislim nujno samo intelektualnih dosežkov ali uspehov v poslu, ampak tudi uspešen, ljubeč dolgoletni zakon, uravnoteženo življenje ali kaj podobnega.
Pred kratkim mi je spet enkrat prišel na misel Križnar; navdihuje me v tistem delu svojega delovanja, ki nam kaže, da materialno še zdaleč ni vse na svetu. Pa v tistem, ki nam kaže, kako preseči ozkosrčnost in zapiranje med lastne plotove.
Pa dr. Jože Felc; ker je na tako redko viden način bil hkrati velik strokovnjak in velik človek, in ker je znal preseči omejitve svoje bolezni.
Neža Maurer, z vso svojo bitjo. Ker je še v starosti ohranila toliko otroške radosti, in ker zna še zdaj tako čudovito pisati o erotiki 🙂
Neca Falk, nekako se mi zdi, da še vedno ohranja tisto lepo divjost izpred toliko let, ob tem, da je še mama in žena in občutek imam, da je tudi uspešna v tem. Med pevkami tudi Alenka Godec, ki ji dobre volje, kot se zdi, nikoli ne zmanjka, pa ima poleg družine še kužka (ali prav zato? 🙂 Tudi Darja Švajger – ko ona zapoje, se mi zdi, da se odprejo neka skrivna vrata in nekaj zažari.
Pa včasih Manca Košir – s kakšno energijo zna ta ženska povezovati različne svetove in se poglobiti v njih…
Na kratko. Jih je pa še in še jih je, iz vseh področij življenja, od popularne kulture do znanosti in gospodarstva.
Kaj pa vi, vas kdo iz te naše male dežele navdihuje in zakaj?
In naj tema ostane samo pri vzpodbudnih lastnostih; slabe imamo tako ali tako vsi in že tako ali tako se o njih ogromno piše. O dobrih manj.
Dejan Zavec – ker je s trdim delom prišel zelo daleč
Katarina Čas – ker je lepotica brez primerjave
Miha Remec – najljubši pisatelj ZF
Matjaž Kek – glej Zavca!
Alma Karlin – daleč pred svojim časom, sama prepotovala cel svet
Ivan Hribar – legendarni župan Ljubljane
na prvi dih…mogoče se še kakšnega spomnim
goran vojnović ker je car! skuliran dečko, tih a prodorn k voda, brihten, razgledan, ambiciozen, preprost, uspešen … kapo dol. brez predsodkov, ne obsoja, odličen sogovornik, sprejema drugačnost … ne sodi, posplošuje …
petra majdič ker resično gara, verjame v svoje sanje, vztraja …
svetlana makarovič … ima svoje mnenje, hrbtenico, živi in jo briga kaj si drugi mislijo
skupno tem osebam je, da imajo lastnosti, ki so meni daleč najvišje na lestvici.
in še to:
Katarina Čas – ker je lepotica brez primerjave
kaj te tukaj navdihuje, lepota? v kakšnem smislu si želiš da bi bila ti tako lepa, ti je v tem vzor? pa sej pri lepoti ne moremo 0
Tudi mene Ivan Hribar, pokončen mož, ki je tudi iz svojih slabosti znal narediti kaj dobrega.
Včasih me navdihnejo tudi zgodbe povsem neznanih ljudi, ki zmorejo v svojem življenju neverjetne stvari. Nekoč sem slišala takšno zgodbo o mami Roka Petroviča. Če je bila resnična, potem je ta gospa zagotovo zame velik zgled.
– Mene navdihuje recimo pisanje Varje Kališnik, Mance Košir, Svetlane Makarovič, Gorana Vojnoviča, Vesne Milek in še….
– Navdihovali sta me v službi 2 “beechy” šefinji, ki sta bili strogi do amena, a obenem dejansko polni znanja, nasvetov, skratka naučili sta me ogromno…
– Navdihuje me vsak pozitiven človek, ki žari, ki je dobre volje, nasmejan
Zgoraj sem naštela osebe, o katerih ne vem nič, razen tistega kar o njim pišejo “svakojaki” cajtungi, ampak oni osebno meni pišejo fenomenalno, zato vsako njihovo objavo, pisanje, članek, knjigo, če se le da preberem o A do Ž.
Čudovito pa pojejo, res je, Alenka Godec, Darja Švajger, ki jim “učke” kar svetijo in žarijo ko pojejo, in to sem jim na “izdelkih” pozna….
Od politikov mi je všeč Miran Potrč, ker je umirjen, galanten gospod, ker ogromno ve, in ni pokvarjene vrste politik, pa Janez Potočnik, Samuel Žbogar, ker delujeta zelo iskreno, trudita se vsak na svojem področju narediti vedno nekaj več….
Od gospodarstvenikov pa ne vem, jih premalo poznam, vse kar o njih pišejo cajtungi, pa se še mal politika vmeša in nastane cela zmešnjava, potem več ne veš kaj je res in kaj ni….če sem pa še pred kratkim verjela da nekatera znana imena odlično vodijo svoja podjetja, se je v tej krizi izkazalo da temu ni tako, torej……….
Odlična tema, sem morala prav pomisliti:
Pritrdim Miran Potrč: starosta med politiki, vedno na nivoju, dovzeten do nasportnih mnenj!
Dejan Zavec : borben, še nepokvarjen, vztrajen…
Katja Fašink: mlada, delavna, vztrajna, prodorna, ……………
Jagoda Štrukelj in JUrij Batagelj: uspešna, vztrajna, diplomirana, ….
Marko Bitenc in Katarina Osolnik: zdravnika, hvala, ker obstajata….
Katarina Kresal: odločna, pametna, jeklena………
Forum je zaprt za komentiranje.