Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kdo lahko lektorira…

Kdo lahko lektorira…

…diplomsko delo na višješolskem študiju?
Zanima me, ker me je za lektoriranje svoje diplomske naloge prosil sorodnik in jaz sem mu uslugo z veseljem naredila. Naloga je “šla skozi” tudi jezikovno brez pripomb, sedaj bo pa imel zagovor in mi je prinesel v izpolnitev in podpis obrazec, ki zahteva podatke o lektorju, navesti je treba tudi strokovni naziv lektorja. Imam univerziteto izobrazbo, vendar niti blizu slovenistike, niti stroke, ki jo študira omenjeni fant.
Sicer sem ga povprašala, če imajo na šoli kakšna interna pravila glede lektoriranja, pa mi ni vedel odgovoriti.
Morda veste, kako je s pravili na tem področju?

Uf, ne znam ti odgovoriti. Sama sem lektorirala kolegici diplomsko napisano v tujem jeziku (ker je mentor zahteval lekturo in je bilo res precej dela), ampak na koncu nisva dobili nobenega takega obrazca. Najbolje, da se on malo bolj pozanima, kako je s tem.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Ni opredeljeno. To je samo administracija, ta obrazec. Podpiši in pošlji.

Vsak pa ravno ne, kot nekateri mislijo.

Hja, en mora pa vedno zamoralizirat … 🙂

Strokovno lekturo lahko opravi za to usposobljen lektor. Ta lektor pa naj bi končal univerzitetni študij slavistike (po starem) ali slovenistike (po novem). To, da študij še ne naredi lektorja, pustimo ob strani, osnovna izobrazba pa je ta, kot sem navedla.

Ja, obrazci so dandanes že kar razširjeni, šole želijo s tem preprečiti, da bi nepoznavalci “lektorirali” oz. da ne bi prijatelji/sorodniki/znanci itd. popravljali vejic. Pustimo ob strani, kaj kdo ob tem misli, to zdaj ni relevantno.

Moj nasvet v tej situaciji bi bil: prosita kakega prijatelja/znanca, kogar koli pač, ki ga poznata in je doštudiral slovenistiko, naj podpiše ta obrazec. Osebi, ki ni lektorirala, lahko mirno pojasnita, da gre le za formalnost in da ne bo nič narobe, če pač podpiše to. Verjemi, to gre samo v fascikel in je to to. Lahko pa tudi ti podpišeš, samo ko boš navedla svojo izobrazbo, bodo v referetu skočili prav na tisto vrstico, kjer bo pisalo vse kaj drugega kot študij slovenistike.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Odvisno od fakultete oz. visoke šole, sem pa jaz na isti visoki šoli enkrat morala izdat ta obrazec, v drugem primeru pa ne. Imam pa “samo” humanistično izobrazbo, ne strogo slovenistične.

Hja, en mora pa vedno zamoralizirat … :)[/quote]

Samo to sem hotela povedati, kar je napisala Lektor’ca, pa se mi ne da toliko pisati, in ne vem, kje vidiš ti moraliziranje.

Čisto odvisno od faksa, brat in partner sploh nista potrebovala lektoriranja, jaz sem imela obvezno + potrdilo o ustrezni izobrazbi lektorja.

Sama sem morala imeti fotokopijo lektorjeve diplome in izponjen nek obrazec. Pač na našem faksu so take zahteve.

To čisto resno? Jaz svoje diplome nisem dala lektorirat in bi se mi to zdelo trapasto.

To čisto resno? Jaz svoje diplome nisem dala lektorirat in bi se mi to zdelo trapasto.[/quote]

Čisto resno!

Tudi meni se je zdelo po eni strani zelo trapasto, vendar ko sem gledala nekatere nelektorirane diplome, mi je jasno, zakaj zahtevajo lektoriranje…

Je pa tudi res, da je še lektorica sama povedala, da z mojo diplomo ni imela kakega posebnega dela, še posebej, ko sva razčistili, da so pripoznanje, prevrednotovanje, voditi odmike… in podobno pravilni izrazi :))

To čisto resno? Jaz svoje diplome nisem dala lektorirat in bi se mi to zdelo trapasto.[/quote]

Saj lahko daš za foro popravit par strani, pa ti bo jasno, ali bi se ti upravičeno zdelo trapasto.

Čisto resno!

Tudi meni se je zdelo po eni strani zelo trapasto, vendar ko sem gledala nekatere nelektorirane diplome, mi je jasno, zakaj zahtevajo lektoriranje…

Je pa tudi res, da je še lektorica sama povedala, da z mojo diplomo ni imela kakega posebnega dela, še posebej, ko sva razčistili, da so pripoznanje, prevrednotovanje, voditi odmike… in podobno pravilni izrazi :))[/quote]

Jaz sem vsekakor za to, da morajo biti diplome napisane tako, kot je treba. Dejstvo je, da veliko ljudi ne zna pisati, čeprav jim je nekako uspelo prilesti do diplome.
Ampak … Drugi pa znamo. Zakaj bi torej jaz morala dati svojo diplomo lektorirati samo zato, ker DRUGI niso sposobni sestaviti enega odstavka v slovenščini?

Čisto resno!

Je pa tudi res, da je še lektorica sama povedala, da z mojo diplomo ni imela kakega posebnega dela, še posebej, ko sva razčistili, da so pripoznanje, prevrednotovanje, voditi odmike… in podobno pravilni izrazi :))[/quote]

Jaz sem vsekakor za to, da morajo biti diplome napisane tako, kot je treba. Dejstvo je, da veliko ljudi ne zna pisati, čeprav jim je nekako uspelo prilesti do diplome.
Ampak … Drugi pa znamo. Zakaj bi torej jaz morala dati svojo diplomo lektorirati samo zato, ker DRUGI niso sposobni sestaviti enega odstavka v slovenščini?[/quote]

Tudi slavisti in slovenisti dajo svoje pisanje lektorirat, ne boš verjela. Ker svojih napak enostavno ne opazimo – če bi jih, jih ne bi naredili, kajne?

Kaj pa v primeru, da daš diplomsko lektorirat v neko podjetje oz. prevajalsko agencijo? Je potem dovolj, da ti obrazec izpolnijo tam? Imena lektorja v tem primeru verjetno ne moreš dobiti??

Lahko, seveda. Tudi v agenciji morajo v takem primeru “razkriti” ime lektorja, saj tudi sicer ni to nič skrivnostnega in nenavadnega. Verjetno bodo najprej poskušali s splošnim potrdilom, torej potrdilom z navedbo agencije. Toda v primerih, ko šola zahteva še kopijo diplome, je treba navedsti zadevnega lektorja in priložiti ustrezne papirje.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Pozdravljeni. Mene pa zanima za kakšna potrdila to gre? Vem, da imajo nekatere fakultete pripravljene obrazce, ki jim morajo lektorji izpolniti, kaj pa tiste fakultete, ki tega nimajo, vendar bi jaz kot stranka vseeno želela neko potrdilo? Hvala in lep pozdrav.

New Report

Close