Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev kdo kontrolira neizplačilo letnega regresa?

kdo kontrolira neizplačilo letnega regresa?

lepo pozdravljeni
morda ste o tem že pisali, pa vendar nisem našla na brskalniku. Prebrala sem kar nekaj zakonov o izplačevanju letnega regresa, obveznosti delodajalca itd…, pa vendar nisem nikjer zasledila, kdo kontrolira če delodajalec ne izplača letnega regresa. Vem da obstaja možnost da se delodajalca prijavi, vem tudi da ga v tem primeru čaka denarna globa, zanima pa me ali kakršnakoli drž. inštitucija kontrolira izplačila regresov in kako ukrepajo. Vem da mojemu delodajalcu AJPES pošilja opozorila, da jim še ni poslal podatka o izplačanih plačah in letnem regresu, zato me zanima ali mogoče AJPES reagira po 1.novembru ali se bo moj delodajalec izmuzni.

vnaprej se zahvaljujem za odgovore
lep večer želim
vesna

Nihče tega ne kontrolira in če ga ti sama (ali kdo od ostalih prikrajšanih) ne boš prijavila, ne bo nič.

Ajpes je samo statistika in nič ne reagira. Durs je par let nazaj delodajalce opozarjal na regres, celo klicali so tiste, ki ga niso izplačali, zdaj tega ni več. Zdaj ne reagira nihče, ampak se mora pobrigati delavec sam. Ponavadi je že dovolj, če da delodajalcu vedeti, da pozna svoje pravice. Regres je zakonsko predpisan in iztožljiv. Če se ne da dogovorit, pa se obrni kar na inšpektorja za delo.

A ni zanimivo, kako smo lojalni do ljudi, ki nas prinašajo okoli? Nas skrbi, da ne bi delodajalec plačal kazni, ker nam ne da regresa… Njega očitno za delavce skrbi približno eno figo…

delodajalec ne dobi nobene kazni, če ne plača regresa. delavec ga mora iztožit, če ga hoče dobit.

žalostno

oj hvala za odgovore, medtem pa sem tudi jaz obrnila nekaj telefonov in dobila odgovor, da MI je delodajalec dolžan izplačati regres če ga pa ne ga pa nobena državna inštitucija ne bo kaznovala, če delavec sam ne bo dal tožbo na delovno sodišče, oziroma inšpektorat za delo ga kaznuje od 750 do 2000 EUR, A s tem še ne izterja tvoj regres temveč pobaše kazen v žep in adijo. to je vse. Ma ne morem verjeti, da naša država lahko nekoga kaznuje ker je oškodovana tretja oseba,IN SEVEDA JAZ OD TEGA NIMAM NIČ LE SLABO VOLJO DELODAJALCA, ne more pa ti zagotoviti da boš regres dobil. edini ki izterjajo regres je delovno sodišče po lahko tudi kar dolgotrajnem postopku. absurd

lo
vesna

Ti resno pričakuješ, da se bo kdo drug brigal za tvoje pravice? V nobeni drugi državi se za pravice ne briga nihče drug kot izključno vsak sam. Edina razlika Slovenije z drugimi državami je, da imajo efektivna in hitra sodišča, ki s problematičnim delodajalcem vključno z izvršbo opravijo v pol leta. Pri nas pa prej rodiš in spraviš otroka k kruhu, ko da se lene sodniške riti spomnijo odločiti o tvojih pravicah.

Pa tovrstni postopki so v tujini bistveno cenejši.

V drugih državah v teh postopkih pomagajo sindikati, ki v primerih sporov zaradi ali iz delovnega razmerja delavcu-članu plačajo stroške sodnega postopka in delavcu pa izplačajo iz svojih sredstev s strani delodajalca neplačane obveznosti.

V mojem bivšem sindikatu smo imeli v statutu to pravico tudi zapisano, pa kaj ko je sindikat ni priznaval in si moral odvetnika plačati kar sam. Slaba izkušnja bivše sindikalne čanice, ki je več kot 15 let redno in solidarno plačevala članarino. Ko pa bi rabila njihovo pomoč in pravice pa niso bili nič boljši kot delodajalec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close