Kdaj v pokoj.
Spoštovani!
Ob dopolnjeni starosti 58 let, morate imeti za izpolnitev pogojev za upokojitev dopolnjenih 40 let pokojninske dobe. Glede na to, da pogoj starosti že izpolnjujete, pogoj pokojninske dobe pa (ob pogoju, da ostanete neprekinjeno v zavarovanju) izpolnite prihodnje leto, bi lahko do upokojitve počakali tudi na Zavodu.
Glede na to, da ste delovni invalid pa vas opozarjam, da vam delovno razmerje ne sme prenehati z vašim soglasjem, sicer na zavodu za zaposlovanje ne boste pridobili pravice do nadomestila in tako torej ne boste vključeni v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar posledično pomeni, da se vam doba, ki bi jo prebili na zavodu ne bi štela v pokojninsko dobo.
Točen datum upokojitve naj vam izračunajo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer imajo točne podatke o vaših zaposlitvah in dopolnjeni pokojninski dobi. Vlogo za izračun pogojev lahko najdete na njihovi spletni strani, vložite pa jo lahko na najbližji Območni enoti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Lep pozdrav!
Hvala za informacije.
Rad bi pa vedel še nekaj, dal sem si izračunat leta pa na to čakam že šest mesecev ker mi iz Hrvaške še niso poslali potrdila o tem da sem tam delal(18 mesecev del.dobe) sam pa imam dokazila da sem tam delal.
Sedaj me pa zanima ali lahko komu dam informativno izračunat leta (“na hitro”) da si predstavljam koliko let bom imel s tistimi 18 meseci s Hrvaške.
Novi pogoji za upokojitev v 2009.
http://www.seniorji.info/POKOJNINE_IN_FINANCE_Novi_pogoji_za_upokojitev_v_letu_2010
lp Janez
Se opravičujem. Novi pogoji za upokojitev v 2010.
http://www.seniorji.info/POKOJNINE_IN_FINANCE_Novi_pogoji_za_upokojitev_v_letu_2010
lp Janez
Pozdravljeni!
Po trenutno še veljavni zakonodaji, bi pod pogoji, da bi ostali v zavarovanju, in da bi uveljavljali znižanje starostne meje za dva otroka ter z upoštevanjem dela pred 18. letom, pogoje izpolnili 06.10.2013. Takrat bi imeli 38 let, 02 meseca in 17 dni pokojninske dobe, ob starosti 54 let, 10 mesecev ter 12 dni.
Lep pozdrav!
Začel sem delat ko sem imel 15 let.Naslednje leto septembra bom imel 40 let delovne dobe( če ne bi služil vojske 14 mesecev) bi imel 40 let že letos-Problem je, ker imam sedaj 55 let in 5 mesecev.A je kakšna finta, da bi šel letos na čakanje po starem zakonu in konec leta 2012 v penzijo (takrat bom imel več kot 41 let delovne dobe:
Mi lahko prosim kdo odgovori – že v naprej hvala !
Rojena sem 23. 12.1956, v služi neprekinjeno od 24. 10. 1977 do sedaj, 3.7. 2013 in upam še naprej. V delavski knjižici imam vpisanega še od 16.2. 1977 do 24. 10. 1977 sina, ki sem ga imela še v študentskih letih in zanj nisem dobila porodniške , nič. Zanima me, kdaj, vsaj približno, se lahko upokojim in dam prostor mladini. LP, Alenka Katarina
Tule si izračunaš sama. Klikneš seveda na ZPIZ-2.
Živjo,
oče je invalid III.kategorije, za 4 ure invalidsko upokojen. Že od začetka (38 let) je zaposlen pri istem podjetju. Do upokojitve mu manjkata še dve leti. Ker je njegovo podjetje v slabem finančnem položaju, razmišlja o odhodu na čakanje. Glede tega imam par vprašanj:
– Predlagali so mu odpoved iz krivdnih razlogov – ali je v tem primeru upravičen do nadomestila?
– Kolikšna odpravnina mu pripada (ob delni invalidski upokojitvi odpravnine ni prejel)?
– Kakšno vrsto nadomestila bi prejemal na čakanju? Le nadomestilo za brezposelne ali tudi nadomestilo iz Zpiza?
– Se mu pokojnina izračuna na dan odhoda na čakanje ali na dan upokojitve?
Najlepša hvala za odgovore!
Forum je zaprt za komentiranje.