Kdaj ste prvič pustili otroke več dni same doma?
Spodnja tema o mami, ki je pustila 10-letnega otroka samega doma (matr bi ji potrgala okončine!!) me je vseeno spodbudila k razmišljanju – kdaj je po vašem primerna starost, ko lahko otroci ostanejo sami doma recimo za en vikend? Pa recimo, da so povprečno (ne)samostojni, da ne bodo odgovori v tej smeri. Jaz prvič za dva dni (eno noč), ko je bila stara 14 let, pa še takrat smo ji menda vsi tako težili s telefoni, da je rekla, naj raje ne odhajamo, ker je potem še huje 🙂
Pozdravljeni,
otrok star 10 let mora biti dovolj samostojen, da za nekaj dni sam poskrbi zase. Res ne razumem teh novodobnih družin, ki ne upajo pustit otroka samega za eno noč, pa po možnosti ima ta otrok 13 let ali več (samo primer). Ne govorim na pamet. Kdaj boste začeli zaupati lastnim otrokom in jih naučili samostojnosti? Pol se pa čudite, ko vam visijo doma do tridesetega leta… Jaz sem prvič ostala sama doma pri 9ih letih, in to za en teden. Vmes je še psička skotila in sem se naučila še babištva, če se malo pohecam. Pa nisem super ženska, pa tudi super otrok nisem bila. So me pa starši naučili samostojnosti in odgovornosti. Enak namen imam jaz z lastnim otrokom. Upam, da mi bo uspelo. Začnite otroke vzgajati v samostojne ljudi pa bo vsem lažje…
Lp,
Tea
Tea,
super si napisala! Jaz sem sicer svoja dva puščala sama samo iz petka (zvečer) na soboto (zjutraj) – pač tak splet okoliščin pri starosti 14 in 10, zdaj pa, če kdaj tako nanese, vendar bolj poredko….bi si pa otroka seveda želela :-). 16-letnik pa je bil 14 dni sam doma lani poleti, ves srečen :-))).
Me je pa bivši zaradi tega, anonimno sicer, prijavil na CSD in napisal noter, da otroci do polnoletnosti ne smejo bit sami doma….hahaha….svašta…
Naši so 17 in 14 let in bosta letos za prvomajske prvič sami več dni. Onidve se zelo veselita, jaz po svoje tudi, bomo pa v stiku prek telefona.
Je pa res, da ima ena kronično bolezen in sem mogoče res bolj panična, kot bi bilo treba.
Ampak sem se odločila, da enkrat je treba začet. Moja naloga je, da jo usposobim za samostojno življenje in ne vem, kako naj to naredim drugače kot tako, da ju za nekaj dni pustim sami.
zaupaš popolno samostojnost, ko je star 16 let. Tako dokazujejo tudi statistično.
Lahko ga pustite prej, ponosni, da je samostojen, ko se nekaj zgodi, je prepozno…[/quote]
Oprosti ampak zgodi se mu lahko tudi pri 16 ih letih…. Res je, da niso vsi otroci enaki, starši pa lahko strmimo k temu, da jih naučimo samostojnosti in odgovornosti.
Lp,
Tea
Absolutno se otroci med seboj razlikujejo po fizični, mentalni ter čustveni zrelosti. Lahko govorim za svojega 10-letnika. Pozna vrednost denarja, pozna na uro, zna si pripraviti čokolino, narediti sendvič, iz hladilnika vzeti kakšen jogurt ipd, gre v trgovino iskat kaj za pod zob ipd, sam si vzame (naredi) za pit, ima občutek, kdaj je utrujen, da gre spat, zna se sam obleči/obuti, zna se sam umivati/tuširati, zbuja se na budilko za v šolo, zaklepa vrata, ko odhaja od doma, sam gre do prijateljev itd. Če pogledam na grobo, bi se naš 10-letnik teoretično znal preživeti, v kolikor bi imel denar in/ali poln hladilnik dobrot, ki jih ima rad.
Druga stvar pa je, da sama menim, da mentalno in čustveno še ni zrel, da bi ostajal predolgo sam doma (sploh pa ne čez noč), saj ga je še vedno strah in se počuti varnega, da je vsaj nekdo doma. Tudi jaz ga še ne bi silila pri tej starosti na prehudo “samostojnost”, če bi naneslo tako, da bi moral ostati sam doma (zaradi službe ali druge resne stvari – sploh pa ne zaradi moje lastne zabave), vedno bi mu uredila “varuško”, da bi se počutil varnega. Ko pa bi dozorel, bi pa lahko malo povadili, tam do 14. leta pa menim, da ne bi bilo več problema.
Jaz sem bila prvic sama doma cez konec tedna pri 13. Pri 15 pa sva bili jaz in 14-letna sestricna, ki je pri nas zivela, sami 2 meseca. Ona je sla za vikende domov, kosilo sva pa imeli pri eni gospe v bloku. Za vse ostalo sva morali poskrbeti sami. Brez telefona in brez problemov, doma in v soli. Enkrat ali dvakrat je ena teta prisla v kontrolo in je bila zelo zadovoljna z nama. Ampak v tistih casih so starsi se vzgajali svoje otroke in so bili prej odgovorni zase.
sam doma, 26.03.2012 ob 08:45
Spodnja tema o mami, ki je pustila 10-letnega otroka samega doma (matr bi ji potrgala okončine!!) me je vseeno spodbudila k razmišljanju – kdaj je po vašem primerna starost, ko lahko otroci ostanejo sami doma recimo za en vikend? Pa recimo, da so povprečno (ne)samostojni, da ne bodo odgovori v tej smeri. Jaz prvič za dva dni (eno noč), ko je bila stara 14 let, pa še takrat smo ji menda vsi tako težili s telefoni, da je rekla, naj raje ne odhajamo, ker je potem še huje 🙂
Odvisno od pameti oz. zrelosti otroka, nikakor pa ne pred 15.letom, tako vsaj sem jaz delovala in se meni zdi prav. Če moj otrok ne bi bil zadosti zrel, da bi mu lahko zaupala potem ga tudi pri 20.letih ne bi pustila samega za cel vikend, čeprav bi bil že polnoleten bi se moral tako obnašati kot mi, kot starši pričakujemo od njega. Dokler je tudi kot polnoleten še doma in odvisen od nas mora delovati po naših pravilih.
Forum je zaprt za komentiranje.