Kdaj lahko začnem koristiti nov dopust
Spoštovani,
zaposlena sem za nedoločen čas. Trenutno sem v 13. tednu nosečnosti, hodim normalno v službo. 28.6.13 bom nastopila porodniški dopust. Zanima me sledeče -kdaj lahko začnem koristiti nov dopust? Sedaj sem za preglede dajala dopust in glede na to, da imam doma majhne otroke sem lanskega seveda pokoristila. Prenesla sem dva dneva, ki pa sem ju kot že povedano potrebovala za preglede. Sedaj pa nastane problem – naslednji pregled imam februarja in mi nočejo odobriti dopusta – novega – češ, da mi pripada šele z dnem, ko dobim odločbo o letnem dopustu – pri nas je to šele konec marca – in da v minus ne morem it. Prosim za pomoč, kako je s tem, ker na žalost tega še nikjer nisem zasledila.
Dopust tza leto 2013 ti delodajalec seveda lahko odobri že pred marecem 2013, drugo pa je, če to hoče. Zdej, možno je, da ti mal nagajajo, al pa da dejansko narobe mislijo. Pač, pojdi še enkrat tja in jim reči, da si se pozanimala in da zagotovo lahko koristiš dopust še preden dobiš obvestilo o odmeri dopusta, vprašanje je samo, če te takrat potrebujejo.
V skrajnem primeru pa se sklicuj na 3. odstavek 163. člena ZDR, ki določa, da lahko 1 dan dopusta koristiš, kadar hočeš, delodajalca pa moraš o tem obvestiti najmanj 3 dni pred izbrabo.
Zadeva je zelo preprosta. Ne obstaja noben zakon oz. nobena zakonska določba, kjer bi pisalo, da delavec ne sme koristiti letnega dopusta pred izdajo obvestila o trajanju letnega dopusta. Mimogrede, to ni odločba, to je obvestilo o odmeri letnega dopusta (2. odstavek 160. člena ZDR).
V 1. odstavku 165. člena ZDR pa je določeno, da se letni dopust koristi upoštevaje potrebe delovnega procesa ter možnosti za počitek in rekreacijo delavca. To je zakonski temelj za koriščenje letnega dopusta, ne glede na mesec v letu.
Zdej, čisto po domače, kaj še nikoli niste slišali, da je kdo koristil tekoči dopust v januarju ali februarju, se pravi še pred izdajo obvestila o odmeri letnega dopusta?
Zakon o delovnih razmerjih določa tudi pravico delavca do dopusta:)
http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/
Členi 159 do 166.
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede koriščenja (novega) letnega dopusta. Zaposlena sem za določen čas od 10. 12. 2012 do 31. 8. 2013 in ostalo mi je še 23 dni letnega dopusta. Je res, da lahko (po nekih izračunih) jaz koristim do 31. 8. 2013 samo 17 dni ld? Kaj pa z ostalih 6 dni? Konec septembra namreč nastopim s porodniško in v naslednjem letu ne bom imela zaposlitve. Kdaj bi potem lahko koristila teh 6 dni?
Forum je zaprt za komentiranje.