Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kdaj dejansko postanemo zavezanci za ddv?

Kdaj dejansko postanemo zavezanci za ddv?

Lepo pozdravljeni, jasno mi je, da je to znesek 5.mio sit, vendar kaj to pomeni….mi lahko kdo razloži….jaz razumem, da je to obdavčljiv promet…se pravi izdanih računov za 5 mio….
kaj pa je z donacijami, ki jih plačujejo člani in posamezne firme – tukaj ni izdanih računov, so le pogodbe, ki pa nimajo veze z ddv ali pač????

Torej pomeni tistih 5 mio le vsota izdanih računov ali se šteje kar ves priliv na trr??

najlepša hvala za pomoč

če bi si prebrala zakon, bi videla, da je izrecno govora o znesku obdavčljivega prometa in takih dilem, kot jih imaš zdaj, ne bi imela.

Ja točno to pomeni 5 mio izdanih računov v roku 1 leta.

Lp, moni

Nikica zakon govori o obdavčljivem prometu, torej gre za promet blaga ali storitev. Vsi prilivi na TRR ni nujno da so samo plačila za opravljen promet ali storitev, ampak so še druge stvari ki pa se ne vštevajo v določbo o 5 mio sit.

Določba pravi da registracija glede zavezanosti za DDV ni potrebna če ne presežeš prometa 5 mio SIT v zadnjih 12 mesecih. Torej to ne pomeni od jan-dec. ampak vedno šteješ zadnjih 12 mesecev.
Nov zakon(oz. nove določbe v ZDDV) ki začne veljati z 1.1.2007 pa že zvišuje mejo na 25.000 EUR= 6.000.000 mio SIT.

Vsak mesec vas torej čaka to preračunavanje ker morate poslati sami na davčno registracijo in to vsaj en mesec preden dosežete določeno mejo!!!

LP

Pravilnik o izvajanju Zakona o DDV določa, da se kot “obdavčljiv promet” šteje promet, ki je obdavčljiv z DDV IN TUDI oproščen promet. Donacije so oproščen promet in se torej vštevajo v tistih 5 mio SIT. Prav tako članarine. Donacije upoštevaš na osnovi sklenjenih pogodb. Ne moreš pa enostavno gledati promet na transakcijskem računu, saj tam imaš lahko tudi n.pr. nakazilo kredita, plačilo računov iz prejšnjih let…

Po 1.1. 2007 pa bo drugače, upoštevali bomo res samo obdavčljiv promet in le del oproščenega prometa 52-do55 čl. novega zakona). Tudi prag za vstop v sistem DDV se zvišuje. Še vedno pa bo treba spremljati obdobje 12 mesecev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close