Kaznivo dejanje – Zatajitev
Moja sestra je osumljena kaznivega dejanja zatajitve. Ko sva gledali preko interneta piše, da je kazen za to dejanje do 1 leta zapora. Ona se nič ne sekira in pravi, da ji tako ali tako nihče ne more nič dokazati in da ne bo šla v zapor, poleg tega ni bila nikoli kaznovana, tako da meni da če jo bodo spoznali za krivo, da jo bo odnesla z pogojno kaznijo….kazni tudi ne misli plačati, ker je brezposelna in niti socialne pomoči ne prejema, tako da ji tako ali tako nimajo od kje vzeti in ne misli plačati nobenih stroškov postopka…..deluje res povsem brezskrbno, pravi da niti na sodišče ne bo šla. Zdaj bi morala iti na nekakšen pogovor (z državnim tožilcem ali nekaj takšnega,…) pa ne bo šla. Mene bi pa vseeno na njenem mestu bilo malo strah. A se ji lahko zgodi kaj? Kako jo lahko kaznujejo? A bo res šla v zapor zaradi 50 evrov?
Ona je našla eno torbico na parkirišču in jo je odnesla v trgovino, kjer jo je želela izročiti varnostnici. Ker varnostnice ni našla, je torbico pustila pri vhodu (tam, kjer se ponavadi nahaja varnostnica) in mirno vstopila v trgovino in šla po nakupih. Čez slab mesec dni pa so po njo prišli policisti, da je osumljena zatajitve. Baje da je nekdo iz torbice vzel denar in to približno 50 evrov, vse ostalo pa odložil na parkirišču pred trgovino. Moja sestra je torbo pobrala, ker je mislila, da jo je nekdo izgubil. To je tudi povedala policistom in za njo je stvar končana. Celo pričakovala je nagrado, za pošteno najditeljico, dobila pa bo kazen, ker policija sumi, da je ona vzela denar.
Kakorkoli, sestra se sploh ne sekira, pravi da je nedolžna, da tako ali tako ni nobenih dokazov, to da je osumljena jo sploh ne skrbi. Denarja nima namena vrniti, saj pravi, da ga ni vzela. Moja (in njena tudi) mama pa se sekira in zaradi tega ne spi. Sestri se pa sladko jebe, pravi, da ji nihče nič ne more, ker da nimajo dokazov.
A je res tako enostavno? Kaj če ji bodo nekako uspeli dokazati, a bo šla v zapor? Zaradi 50 evrov? Pa ni bila še nikoli kaznovana, niti ni v nobenem postopku, denarja da bi ga vrnila pa tako ali tako nima. Ji lahko vzamejo avtomobil? Mene in mamo skrbi, njo pač ne…..mogoče jo ne skrbi, ker pravi da je nedolžna, mama pa je rekla da sodišče to sploh ne zanima ali je kriva ali ne, in da jo bodo obtožili če bodo tako želeli, da ni ne prva in ne zadnja ki je bila po krivem obtožena.
Ima kdo kakšen nasvet, kaj naj moja sestra naredi?
Ne glede na to, ali je kdo kriv ali nedolžen, vsi pravijo isto – da so nedolžni, tako da se obnaša isto kot tisti, ki je kriv. Oni ji glede na povedano res ne morejo dokazati, da je kriva, ona pa ne more dokazati, da je nedolžna. V bistvu to, da je brez lastnine, denarja, govori v prid temu, da je kriva. Tega se poslužujejo tudi velike ribe, ki vse imetje prepišejo na bližnje sorodnike, in kao nič nimajo, da bi jim vzeli.
Če ima v svoji lasti avto, ji ga bodo v primeru, da je spoznana za krivo, zasegli in prodali na dražbi, da pokrijejo sodne stroške, globo itd.
Svetovala bi ji, naj sodeluje z oblastmi. Kazati brezskrbnost, ker itak nisi kriv, ni ravno pametna poteza…
Če sestra dobi vabilo za na sodišče, se mora obvezno zglasiti, sicer jo bodo naslednjič privedli policisti. Tam naj razloži svojo situacijo, kot je takrat bila.
Kolikor poznam sodne oblasti, če nimajo njenega priznanja o kraji, raznih dokazov, posnetkov, prič,.. ki bi videle, da je denar resnično vzela iz torbe, nimajo nikakršne podlage za obtožbo ali kazen. To kar ima policija do sedaj, so samo domneve. Torej bo oproščena.
Drugič pa naj pazi kaj dela.
čakaj malo, če je torbico pustila na pultu, kjer ni bilo nikogar, kako vedo, da je torbico ona prinesla?
sicer, ne glede na realno stanje (ali je pobrala ven 50 uer ali ne), je najslabša možnost postopek ignorirat. tako bo spoznana za krivo, sicer v zapor ne bo šla, neka kazen pa bo.
če pa se zagovarja, da je pač samo zgoraj opisano naredila, da je lahko že kdo prej denar ven vzel, ali kasneje, pa ne more biti obsojena. Seveda če ne obstajajo posnetki, ko je brskala po torbici in nato denar dala v žep….
No, glede na okoliščine je nihče pri zdravi pameti ne more obtožiti tatvine, saj imajo na posnetku verjetno videodokaz, da je torbico prinesla noter. Njena razlaga se sklada s tem in po vsej logiki je nedolžna. Če pridejo neki dokazi, ki temu kontrirajo je to drugače…..
Zdej, to je zdrava pamet, glede na okoliščine. Nočem biti smešen, ampak Slvoenski pravni sistem je ravno kontra. Tako dolgo so nam iz dediščine KP nastavljali svoje drekomazače, da je vse kontra. Koljejo malega poštenega človeka kot da so koline. Sicer, vedno izgubijo vse na mednarodnem parketu, ker, kot pravim, naš sistem je ranvo kontra, ampak domačega človeka lepo zakoljejo. To znajo početi in to počnejo.
Kaj lahko naredi? Če pride do te možnosti naj se podrobno in umirjeno pogovori s policisiti. Mogoče oni lahko zaustavijo postopek.
No, glede na okoliščine je nihče pri zdravi pameti ne more obtožiti tatvine, saj imajo na posnetku verjetno videodokaz, da je torbico prinesla noter. Njena razlaga se sklada s tem in po vsej logiki je nedolžna. Če pridejo neki dokazi, ki temu kontrirajo je to drugače…..
Zdej, to je zdrava pamet, glede na okoliščine. Nočem biti smešen, ampak Slvoenski pravni sistem je ravno kontra. Tako dolgo so nam iz dediščine KP nastavljali svoje drekomazače, da je vse kontra. Koljejo malega poštenega človeka kot da so koline. Sicer, vedno izgubijo vse na mednarodnem parketu, ker, kot pravim, naš sistem je ranvo kontra, ampak domačega človeka lepo zakoljejo. To znajo početi in to počnejo.
Kaj lahko naredi? Če pride do te možnosti naj se podrobno in umirjeno pogovori s policisiti. Mogoče oni lahko zaustavijo postopek.
[/quote]
Ta vlak je že odpeljal. Nč ne bodo zaustavili.
Ko so jo zaslišali na Policiji, so jo vprašali kako je bila tisti dan oblečena, ker se ni spomnila, so ji pokazali posnetek ko je vstopila v trgovino in so jo vprašali, če je to ona in je rekla da je.
Ampak to je samo tisti posnetek, pri vhodu v trgovino, ko nekdo vstopi v trgovino. Tam ni imela v rokah nobene torbice, saj jo je že oddložila preh vhodom (tam ko bi se naj nahajala varnostnica in ko si je potrebno razkužiti roke), nato je vstopila in kamera jo je posnela, tako kot vsakega obiskovalca. Ničesar drugega nimajo. Ko jih je moja sestra vprašala, zakaj ji ne pokažejo posnetka, kjer brska po torbici (ker ve, da ga ne morejo imeti, ker ni brskala po torbici) so ji policaji rekli, da ga imajo in da ga bo videla na sodišču. No, takrat je vedela, da lažejo, ker ni brskala po torbici, takšnega posnetka ne morejo imeti in zaradi tega ima mirno vest in potem jih sploh ni več resno jemala in sploh ne jemlje resno situacije….Policaji so hoteli nekako na silo iz nje izvleči priznanje in so ji vseskozi govorili da imajo posnetke, da imajo priče, da bolje za njo da prizna, saj da to ni nič takšnega, da boljše da prizna kot da gre na sodišče itd,….so jo imeli tam več kot eno uro, na koncu so vzeli izjavo, priznala ni,….sedaj pa je po nekaj mesecih dobila vabilo ne ravno iz sodišča ampak nekakšen postopek pred sodnikom, kjer ji bodo verjetno ponudili neko nalogo, ki jo mora izpolniti in v primeru če bo naloga izpolnjena, ji ne bo treba na pravo sodišče. Nekako tako piše na tistem vabilu. Najverjetneje bodo želeli od nje da povrne tisti znesek. Sestra pravi, da sploh ne bo šla tja in da ne misli ničesar plačevati. Moja mama ji je sama ponudila svoj denar, da ga bo ona plačala zanjo (samo da bo imela mir), pa sestra tega ne želi, ker pravi da ni kriva. Vseeno ji je tudi, če bo morala na pravo sodišče, pravi da je vse skupaj “kr neki”.
Jaz in mama pa sva vseeno zaskrbljeni, saj sva enkrat prebrali v časopisu, da so nekomu vzeli hišo, ker ni plačal 100 evrov.
Aja pa še to, na policiji so ji dali za prebrati zapisnik, kjer je polno laži. Varnostnica je izjavila za mojo sestro, da jo je že večkrat opozarjala ker da hodi po trgovini z nahrbtnikom (kar sploh ni res, ker moja sestra nikoli ne hodi po trgovini z nahrbtnikom), potem trgovke so rekle, da se jim je zdelo čudno ker je tokrat plačala z gotovino, ker da ponavadi plačuje z kartico (kar tudi ni res, moja sestra vedno plačuje z gotovino, kar se lahko tudi preveri na banki), pa potem so izjavile, da jo po tem dogodku ni bilo več v trgovino kar tudi ni res saj je bila tam večkrat (tudi na bankomat in na kavo hodi tja),…tako da očitno je res kr neki….mogoče so jo zamenjali za katero drugo, ker sedaj itak vsi nosijo maske v trgovini ampak spravili so se pa na mojo sestro. Odkar je dobila vabilo na sodišče, sestra ne želi več vstopiti v tisto trgovino, pred tem je pa hodila redno, tudi po obisku Policije je hodila, vse do zdaj ko je dobila tisto vabilo iz sodišča ali državnega tožilstva ali nekaj takšnega.
Saj po svoje jo razumem, gre se ji za princip, boli jo krivica,…vendar če bo na koncu zaradi tistih 50 evrov imela še večje težave je pa tudi boljše da jih plača, pa tudi če jih ni vzela, no ne vem,…sliši se res bedno. Ne razumem kako je lahko tako mirna, kot da ji je vseeno kaj se bo zgodilo. Mogoče naivno verjame, da bo pač resnica zmagala, ampak ni nujno da vedno zmaga, kajne?
a ne sama… če ve da ni kriva naj vztraja, dobite odvetnika in naj gre tja z odvetnikom. saj tudi policaji ne smejo kar tako krivo obdolževati ljudi in tudi ostali ne, če so lagali v zapisniku. potem pa naj toži ljudi zaradi kaznive obdolžitve. saj si ne morejo ljudje kar tako izmišljevati laži in nekoga kriviti – tudi to je kaznivo. če ve da ni kriva, naj lepo gre na sodišče in to tudi dokazuje… ne sama ampak z odvetnikom. in naj potem še toži ona zaradi lažne obdolžitve in blatenja dobrega imena.
a ne sama… če ve da ni kriva naj vztraja, dobite odvetnika in naj gre tja z odvetnikom. saj tudi policaji ne smejo kar tako krivo obdolževati ljudi in tudi ostali ne, če so lagali v zapisniku. potem pa naj toži ljudi zaradi kaznive obdolžitve. saj si ne morejo ljudje kar tako izmišljevati laži in nekoga kriviti – tudi to je kaznivo. če ve da ni kriva, naj lepo gre na sodišče in to tudi dokazuje… ne sama ampak z odvetnikom. in naj potem še toži ona zaradi lažne obdolžitve in blatenja dobrega imena.
[/quote]
Tudi na to je že pomislila, posebno zaradi tega, ker se da z lahkoto dokazati, da ni nikoli plačevala s karticami, lahko na banki pregledajo izpiske za 20 let nazaj in ne bodo našli ene transakcije ki bi to potrjevala, saj vedno dviguje gotovino na bankomatu, poleg tega lahko gredo pregledovati posnetke iz vseh trgovin in je ne bodo videli da hodi z nahrbtnikom po trgovini, prav tako lahko dokaže da se ni izogibala tiste trgovine itd,….ampak odvetnik stane in si ne želi delati stroškov. Saj na koncu če zmaga potem tista druga stran ( v tem primeru trgovina) plača stroške njenega odvetnika ampak do takrat ga mora pa sama in ti postopki lahko trajajo dolgo časa, ne vem če se ji ravno splača. Morala bi se dobro pozanimati pri kakšnem odvetniku kako te stvari potekajo, glede na to, da gre za veliko trgovsko podjetje bi verjetno lahko iztržila dobro odškodnino, ampak po drugi strani si pa lahko nakoplje dodatne stroške, ne vem če se ji ravno splača. Oziroma ne vem kakšno odškodnino lahko sploh terja od njih, saj je vse skupaj po svoje “smešno”, če pomisliš kako se je začelo, zaradi 50 evrov,…ampak po drugi strani gre pa za krivo obdolžitev, za razžalitev,….pa še mali kraj smo, kjer se ljudje med sabo poznajo, tako da niti ni tako nedolžno vse skupaj. Sestra je rekla, da bo zahtevala od njih opravičilo, ampak po mojem je boljše da zahteva odškodnino
Tudi na to je že pomislila, posebno zaradi tega, ker se da z lahkoto dokazati, da ni nikoli plačevala s karticami, lahko na banki pregledajo izpiske za 20 let nazaj in ne bodo našli ene transakcije ki bi to potrjevala, saj vedno dviguje gotovino na bankomatu, poleg tega lahko gredo pregledovati posnetke iz vseh trgovin in je ne bodo videli da hodi z nahrbtnikom po trgovini, prav tako lahko dokaže da se ni izogibala tiste trgovine itd,….ampak odvetnik stane in si ne želi delati stroškov. Saj na koncu če zmaga potem tista druga stran ( v tem primeru trgovina) plača stroške njenega odvetnika ampak do takrat ga mora pa sama in ti postopki lahko trajajo dolgo časa, ne vem če se ji ravno splača. Morala bi se dobro pozanimati pri kakšnem odvetniku kako te stvari potekajo, glede na to, da gre za veliko trgovsko podjetje bi verjetno lahko iztržila dobro odškodnino, ampak po drugi strani si pa lahko nakoplje dodatne stroške, ne vem če se ji ravno splača. Oziroma ne vem kakšno odškodnino lahko sploh terja od njih, saj je vse skupaj po svoje “smešno”, če pomisliš kako se je začelo, zaradi 50 evrov,…ampak po drugi strani gre pa za krivo obdolžitev, za razžalitev,….pa še mali kraj smo, kjer se ljudje med sabo poznajo, tako da niti ni tako nedolžno vse skupaj. Sestra je rekla, da bo zahtevala od njih opravičilo, ampak po mojem je boljše da zahteva odškodnino
[/quote]
a ste normalni res, kako se ji ne splača… nekdo jo po krivem obdolžuje kraje, ki je ni storila in ti bi kaj sedaj pustila da te krivo obtožijo… tukaj sploh ni dvoma. in potem kazensko in še zasebno odškodninsko tožiti vse ki so jo krivo obdolžili. kakšno opravičilo – kazensko morajo odgovarjati za lažno obdolžitev in tudi odškodninsko njej zaradi vseh problemov, stresa in tudi reazžalitve dobrega imena se vloži tožba. To niso heci – ne more si nekdo kar tako nekaj izmisliti in policajčki neumni kar tako obtoževati človeka brez dokazov. kazensko so odgovorni tudi vsi, ki so lažno pričali.
Sodišča ne bi jaz ignoriral. Samo zgledalo bo, kot da se kazni poskuša izogniti in bo avtomatsko kriva.
+Kazen lahko daje samo za to, ker se ne prikaže.
Moja žena je bila enkrat pozvana samo kot priča, in je pozabila. Takoj naslednji dan je dobila klic, da če se naslednjič ne odzove bo 300€ kazni. In ja če bi še ignorirala bi tudi njo prišla Policija iskat, kot da je ona kriva. Pa ni ona podala nobene prijave ali kaj takega.
Naj gre in naj vztraja, da ni nobenega denarja vzela, da ni brskala po nobeni tuji torbici.
Povej še meni, v kateri trgovini so trgovke tako umazano lagale. Da tudi jaz nikoli ne stopim v to trgovino!!
Ignorira pa naj nikakor ne sodišča. Pri nas ignoriranje pomeni, da ti lahko prišijejo vse, kar ji pade na pamet!
Nujno naj gre na ta predobravnalni postopek. , ali kar že to je. Nujno! In naj vztraja pri resnici!
Ali si bol glupa ti ali seka. Ti bi resno priznala krajo za katero nisi kriva, sploh ko je posteno vrnila torbico? Adijo ste eni. Policaj hoce cim prej zaklucit primer da nima prevec odprtih in najlazje je pac izsilit priznanje. Ce bi imel dokaz nebi rabil da priznas, tudi posnetek bi ji lahko pokazal, ampak ce tega res ni naredila potem itaq dokazov ne more imet. Vecina nedolznih v zaporu je ravno zato ker za brezveze priznajo.
Seka pa tudi da to ignorira. Gres tja, ne reces nic drugega kot pa to da zahtevas brezplacno pravno pomoc ki ti pripada. Naj si delajo stroske ce so butli, sej ne rabis dobrega odvetnika za tako bedarijo. Pa itaq nebo prislo do sodisca, kar je skif delo se rece blefiranje ker dokazov itaq nima.
Kot prvo, to, da se ona ne pojavi na obravnavo je lahko slabo, lahko dobro. Bi bilo za vprašati Jankovićeve odvetnike. Njegova familija se kirva ne pojavi na obravnavah, ker VEDO kaj počnejo. Ampak, jaz bi na njenem mestu vseno šel na obravnavo, ker ona nima Jankovićevih odvetnikov, ne njegove sodniške mreže za seboj.
Kot drugo, pomanjkanje dokazov ne pomeni popolnoma nič. Žal, večkrat videno. Zginile policijske fotografije ki se niso skladale, pa so vseno vžgali in obsodili. Saj potem, če se ti da se pritožiš v Bruselj, pa potem Bruselj reče, da je Slovenski “pravni sistem” narobe ravnal in dobiš odškodnino, ampak to je par let dela…
Je vsekakor za iti tja in mogoče z izpiski iz banke kjer se vljudno pokaže,d a nikoli ne plačuje s kartico in da so jo verjetno zamenjali za drugo gospo, potem se vljudno prosi za posnetke, ki jih seveda ne bo, nazadnje vljudno prosi za videoposnetke njenih ostalih obiskov trgovine kjer naj bi domnevno imela nahrbtnik itd itd…..
Ni pa nekaj za jo preveč sekirati, naj grer mogoče kdo z njo in vljudno prosi, če je lahko zraven. Imaš s sabo gotovino, pa se ponudiš, da plačaš.
Kot odvetnik ze dolg studiram.
Zakon pravi “kdor si prilasti tujo premicnino”
Denar je premicnina, ni dvoma. Vprasanje pa je kdo je lastnik denarja. Ljudje smo samo posestniki gotovine. Si jo izmenjavamo sem in tja. Stvar pa prodas. S pogodbo. Jaz ne sklepam pogodb z namenom, da prodam denar.
Kako torej drzava smatra bankovce kot tujo lastnino, nisem nikol ugotovil. Lastnik denarja je izdajatelj (evropska banka), potrosniki smo pa samo njegovi posestniki, ki si ga izmenjujemo.
Torej sestra naj vprasa sodnico kako si lahko prisvojis neko stvar, na kateri ne obstaja lastninska pravica. Gotovina nima gor napisano da je od Janeza Novaka. Vsi bankovci so enaki.
Ja luba gela tvoja sestra je kradla pa, če ti je to kot sestri še kako težko sprejeti, praviš da je brezposelna in ne prejema socialne od česa pa potlej živi? Brez dokazov take stvari sploh ne pridejo na sodišče, vsako parkirišče, trgovine imajo kamere in kako so sestro sploh identificirali, če je samo pustila torbico pri vhodu. Daj no mir sestra vam laže na veliko pač je kradla in so jo očitno dobili pri tem sekira se pa ne, ker ve, če ni od prej obsojena in nima kartoteke tudi sedaj ne bo neke drastične kazni.
Najprej gre k tožilcu, da se tam pomeni o poteku njene obsodbe, to je izvensodno. Tožilec ji bo v roku, ki ga izreče dal nalogo, ki jo mora opravit. Zakaj prvo k tožilcu? Zadeva se ne pravda s prisotnostjo sodišča, ampak izvensodno, tudi jo ne vpišejo v register za kazniva dejanja. Beda bo, ko bo dobila kje zapoalitev in bodo delodajalci zahtevali potrdilo o nekaznovanosti, seveda če se gre za delo, ki se to potrebuje.
Če bo odklonila tožilca, bo smatral, da je kriva, bo dal zadevo na sodišče in če se ne javlja na naroke, bo sodišče v imenu ljudstva dosodilo najprej pogojno kazen, pomoje 1 leta, kjer ne sme v tem letu narediti spet kakšno neumnost. Neumno je že to bilo, da je sploh pobrala torbico, vem da je hotela samo dobro, ampak njo imajo na podlagi videoposnetkov sedaj za prvo osumljenko,saj je na posnetku prva oseba, ki je imela v rokah tujo torbico. Kakšno tožbo in zahtevo je dala na policiji lastnica torbice se izve najprej pri tožilcu…
Moj nasvet. Naj gre k tožilcu, za odvetnika vem, da nimate denarja, s tožilcem se naj pogodi o kazni, morda da lastnica torbice zahteva tistih 50eur,pa če jih je sestra vzela ali ne, ji plača, prinese ali pošlje dokazilo nazaj k tožilcu in bo primer zaprl… brez da bo vpisana v register o nekaznovanosti.
Ja, čeprav sestra govori da nimajo dokaza, vendar je na posnetkih vidna kot osumljenka, čeprav je imela samo dobre namene, ampak žal tako je, težko bo dokazala v svoj prid, da je hotela samo vrniti torbico, kaj šele da ni vzela 50eur.
Obvezno mora imeti odvetnika. Nujno. Zarad takih betastih primerov, ki niso v sklado z zdravo pametjo, velikrat nahebe tisti, ki zeli pomagat, ni pa pravnik, da bi poznal vse detajle ali pa zdravnik, da bi znal strokovno upravicit vse kar je naredil npr. na kraju nesreče. Bedno! Jaz si obicajno ne drznem pomagat.
MENI SE JE ISTO ZGODILO!!!!!!!
pozabila sem torbico,čez 20 min šla nazaj in je ni več bilo.
notri je bilo 50 evrov,telefon in vsi dokumenti.
medtem sem šla na policijo.(zaradi telefona)na policiji sem čakala 1 uro.
dol mi je viselo za 50 evrov pomemben mi je bil le telefon z vsemi podatki gor.
tudi če bi denar izginil nebi tožila…
končalo se je tako da ko pridem domov me je vse že doma čakalo.
je neka gospa najdla in poklicala po mobiju domov.
denarja ni hotela vzeti le kavo….
Moja sestra je osumljena kaznivega dejanja zatajitve. Ko sva gledali preko interneta piše, da je kazen za to dejanje do 1 leta zapora. Ona se nič ne sekira in pravi, da ji tako ali tako nihče ne more nič dokazati in da ne bo šla v zapor, poleg tega ni bila nikoli kaznovana, tako da meni da če jo bodo spoznali za krivo, da jo bo odnesla z pogojno kaznijo….kazni tudi ne misli plačati, ker je brezposelna in niti socialne pomoči ne prejema, tako da ji tako ali tako nimajo od kje vzeti in ne misli plačati nobenih stroškov postopka…..deluje res povsem brezskrbno, pravi da niti na sodišče ne bo šla. Zdaj bi morala iti na nekakšen pogovor (z državnim tožilcem ali nekaj takšnega,…) pa ne bo šla. Mene bi pa vseeno na njenem mestu bilo malo strah. A se ji lahko zgodi kaj? Kako jo lahko kaznujejo? A bo res šla v zapor zaradi 50 evrov?
Ona je našla eno torbico na parkirišču in jo je odnesla v trgovino, kjer jo je želela izročiti varnostnici. Ker varnostnice ni našla, je torbico pustila pri vhodu (tam, kjer se ponavadi nahaja varnostnica) in mirno vstopila v trgovino in šla po nakupih. Čez slab mesec dni pa so po njo prišli policisti, da je osumljena zatajitve. Baje da je nekdo iz torbice vzel denar in to približno 50 evrov, vse ostalo pa odložil na parkirišču pred trgovino. Moja sestra je torbo pobrala, ker je mislila, da jo je nekdo izgubil. To je tudi povedala policistom in za njo je stvar končana. Celo pričakovala je nagrado, za pošteno najditeljico, dobila pa bo kazen, ker policija sumi, da je ona vzela denar.
Kakorkoli, sestra se sploh ne sekira, pravi da je nedolžna, da tako ali tako ni nobenih dokazov, to da je osumljena jo sploh ne skrbi. Denarja nima namena vrniti, saj pravi, da ga ni vzela. Moja (in njena tudi) mama pa se sekira in zaradi tega ne spi. Sestri se pa sladko jebe, pravi, da ji nihče nič ne more, ker da nimajo dokazov.
A je res tako enostavno? Kaj če ji bodo nekako uspeli dokazati, a bo šla v zapor? Zaradi 50 evrov? Pa ni bila še nikoli kaznovana, niti ni v nobenem postopku, denarja da bi ga vrnila pa tako ali tako nima. Ji lahko vzamejo avtomobil? Mene in mamo skrbi, njo pač ne…..mogoče jo ne skrbi, ker pravi da je nedolžna, mama pa je rekla da sodišče to sploh ne zanima ali je kriva ali ne, in da jo bodo obtožili če bodo tako želeli, da ni ne prva in ne zadnja ki je bila po krivem obtožena.
Ima kdo kakšen nasvet, kaj naj
Kot človek iz poklica ti svetujem, da gre sestra k tožilcu. Ta ji bo povedal, kakšne dokaze (če sploh) imajo proti njej. Po zakonu mora obtožbo dokazati tožilec. Če nič nimajo, iz tega nič ne bo. Lahko se že na tej točki konča. Če pa kaj imajo, gre lahko naprej na sodišče. K tožilcu iti je nič ne košta. Pač naj pove kako je bilo in to je to.
Sva jo z mami prepričale in je rekla da bo šla na narok, čeprav se ji zdi brezveze. Bom šla z njo, sicer ne vem ali me bodo spustili notri, če ne drugega bom šla pa vsaj do vhoda.
Obravnava je mislim da naslednji teden, če se ne motim. Je pa kar stresno, tudi zame, kot da bi nekoga spremljala k zobozdravniku, ko veš da tebi sicer ne bodo vrtali ampak veš da ni prijetno za tistega ki mu bodo in v tem primeru je to moja sestra, ki mi pomeni največ na svetu.
Forum je zaprt za komentiranje.