kazensko pravna odgovornost za mladoletnika
Sin je v šoli, 3. razred, ob sporu s sošolcem – prepir je prerasel v fizčni obračun, je sošolca poskodoval po obrazu. Ali nas lahko, v primeru, da ostanejo sošolcu brazgotine, njegova družina toži? Iztoži odškodnino za lepotni poseg?
Čutim se odgovorno, a kot vemo taki spori nikoli niso enostranski ‘napadi’, obe strani nosita odgovornost. zanima me kako je, po črki zakona, to urejeno.
Če me morda lahko poleg odgovora tudi usmerite k zakonom in aktom, ki to področje urejajo.
Hvala lepa
Spoštovani!
Glede na to, da je vaš sin še mladoleten, sicer v skladu z obligacijskim zakonikom odgovarjate vi v njegovem imenu – ker pa je bil sin zaupan v varstvo in vzgojo šole, odgovarja tudi šola, razen, če dokažejo, da so opravljali nadzorstvo z vso dolžno skrbnostjo ali da bi škoda nastala tudi pri skrbnem nadzorstvu. Starši oškodovanca lahko zahtevajo povrnitev škode od šole oz. od vas (če je škoda nastala zaradi slabe vzgoje mladoletnega otroka, slabih zgledov in grdih navad ali če se lahko škoda pripiše krivdi staršev). V primeru, če odškodnino povrne šola, lahko le-ta terja od vas izplačan znesek. Seveda se v tovrstnih postopkih dokazuje tudi soodgovornost oškodovanca, ki je lahko izzval prepir – v tem primeru se odškodnina zmanjša za odstotek ugotovljenega soprispevka oškodovanca. Če bi res zoper vas sprožili kakršenkoli postopek, takoj obiščite odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo pomagal pri uveljavljanju vaših pravic.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Z možem živiva v hiši moževega očeta že 20 let. Imava svoje gospodinjstvo in tast se stalno vtika v naše življenje. Pred 13 leti je z mačeto prepodil moje starše. in od takrat nista bila niti enkrat pri nas , tako mi tudi mami ni mogla pomagati, ko sem rodila. Tako že leta in leta poslušam kako otrokom govori, če sem jih jaz naščuvala, da ga grdo gledajo. Naj povem, da nisem otrokom nikoli nič prepovedala in sem jim vedno dovolila, da lahko gredo k njemu. Naj povem tudi tole, ko sem bila v 8 mesecu nosečnosti sem belila kuhinjo in on je skozi okno videl, da jo je belila moja mami, čeprav že 13 let ni bila pri meni. Za mojega očeta pa trdi še danes, da se je nekoč skrival v kopalnici kar tudi ni res. Kot sem že napisala sem stalno poslušala da sem otroke naščuvala proti njemu in moža sprašuje, če se on mene boji, ker mu lastni sin ne odobrava njegove ene ideje, ki naj ne bi delovala. Vse kar se je tast lotil pri hiši je bilo treba popravljati 2x VSE. Po 13 h letih pa mi je prekipelo in sem mu povedala svoje. Sedaj grozi, da bo nas vrgel ven in da bo vse prepisal karitasu. Sedaj pa me zanima ali nas lahko vrže ven saj smo vsa leta samo mi skrbeli in vzdrževali hišo ter gozd. Na žalost, če smo kaj možem plačala je rekel, če lahko napišemo račun na njega, da je imel takrat olajšavo. Ima tudi še eno hišo ki pa ji je 30% lastnik ( ločitev). Ima še dva otroka ,ki bosta prav tako dedovala to hišo v kateri živimo. Moji otroci so stari 21, 20 in 7 let. Naj zapišem tudi tole, ko je bil moj mož star 14 let ga je on lastni oče napadel z nožem, lastnemu bratu je na glavi razbil steklenico. Govori okoli koliko je naredil. Naredil ni nič vse smo mu drugi delali on pa je sam financiral. Napisala bi še marsikaj pa ne bom. Obiskov nimava nobenih, ker je vse prepodil in dan za dnem poslušam:”TO JE MOJE, TO JE MOJE…!” Kaj lahko storim, da me bo že končno pustil na miru, naj še napišem, da sem pri svojih 44 h letih zbolela na srcu, verjetno zaradi živcev. Ali lahko prepiše na karitas in nas tako dokončno vrže ven? Nikoli nisem rekla, da ne bom skrbela za njega- bom skrbela samo dokler bo lahko hodil iz gostilne v gostilno (sej drugam sploh ne gre) jaz za njega ne bom skrbela saj dokler lahko hodi bo zase skrbel sam!
Spoštovani,
načeloma je to možno. Kolikor bi se to zgodilo, imate na voljo tožbo na povrnitev vlaganj v nepremičnino.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.