Kazenski pregon
Pozdravljeni! Sem študent. Imam eno vprašanje v zvezi s kazenskim pregonom. Starši me doma konstantno zbadajo, psihično mučijo, ter ponižujejo. Sam imam težave s živci. Od domačih mi noben ne stoji ob strani. Kadarkoli pride do konflikta vsi obtožijo mene, za primarnega krivca. Včeraj nas je obiskala policija in izjavila možnost kazenskega pregona. Mi lahko kdo na kratko obrazloži kaj to natanko pomeni? Kam naj se obrnem zaradi teh laži, ki krožijo okoli. Vsi družinski člani so proti meni. V naši hiši se pije veliko alkohola. Posledice imam iz preteklosti. Sam ne vem kam bi se obrnil? Prosim za nasvet hvala!
Spoštovani!
Predlagamo, da se nemudoma obrnete na pristojni Center za socialno delo, kjer vam bodo pomagali izpeljati ustrezne postopke. Center za socialno delo je po proučitvi okoliščin primera dolžan nuditi žrtvi oblike pomoči po zakonu, ki ureja socialno varstvo in oceniti, ali je potrebno oblikovati načrt pomoči žrtvi, ki ga oblikuje skupaj z žrtvijo. Načrt pomoči oblikuje, če je za vzpostavitev varnega okolja žrtve potrebno dlje časa trajajoče ukrepanje oziroma je potrebnih več ukrepov pomoči in v drugih primerih, če oceni, da je to potrebno.
V skladu z Zakonom o preprečevanju nasilja v družini imate namreč kot žrtev psihičnega nasilja pravico do zagovornice oziroma zagovornika ki v skladu s posebnimi predpisi ščiti vaše koristi v postopkih in aktivnostih, ki vas zadevajo. Kolikor bo za vas podana ocena o ogroženosti, pa vam pripada tudi brezplačna pravna pomoč.
Kazenski zakonik pa na to temo pozna tudi kaznivo dejanje nasilja v družini: »Kdor v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče ravna, ga z grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja iz skupnega prebivališča ali mu omejuje svobodo gibanja, ga zalezuje, ga prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v skupnosti v podrejen položaj, se kaznuje z zaporom do petih let«. Kolikor bi želeli vaše starše ovaditi za navedeno kaznivo dejanje, lahko to storite na policiji, kjer vam bodo tudi pojasnili nadaljnji postopek. V vsakem primeru pa se čim prej obrnite na pristojni CSD.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.