Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija kazen z internetom v nemčiji!!!POMOČ!

kazen z internetom v nemčiji!!!POMOČ!

lep pozdrav,

imam eno vprasšanje,če mi lahko kdo pomaga..Bila sem pri prijatelju v Nemčiji in sem uporabljala njegov brezžični internet.Na svojem računalniku sem imela nek album,zaradi katerega so sedaj mojemu prijatelju poslali domov kazen 5000€,da je nekdo jemal z interneta ta album z istega IP naslova..In ker nisem bila jaz,je očitno nekdo drug.Je kdo imel že težave kot je moja in mi lahko da kakršen koli nasvet prosim?

najlepša hvala

Pet tisoč evrov? Kaj so v Nemčiji spet Stazi in Gestapo vpeljali? Verjetno ti je prijatelj to obvestilo poslal prvega aprila, preveri datum. Ne bodi smešna, take kazni zato ker imaš nek album na računalniku ne obstajajo. Ali si imela kakšne torente pa mule aktivne na njem? Postopek mora steči na sodišču, ne pa takole s kaznijo na domači naslov. Ali gre morda le za zagroženo kazen, ali pa za ponudbo o poravnavi? Obstaja tudi možnost, da jo je tvoj prijatelj že prej imel za ušesi, pa so ga sedaj privili, on pa hoče del stroškov nate prevaliti.

Premalo podatkov…

ja nekdo je preko mene očitno downloadal eno pesem,ki je last sony music, preko bittorrenta,ampak nisem imela vec kot 2-3 albume za deliti.tocno so poslali datum kdaj je bilo vzeto z neta in poslali so še 20 strani nekih zakonov in z grožnjo na koncu,če ne bomo plačali,da bomo šli na sodišče.kjer lahko pripelje do kazni 25000€.sreča je bila da sem uporabljala wireless. me pa zanima kaj lahko vse izsledijo?Samo IP naslov ali kater računalnik je bil,itd?

hvala

ps:na žalost ni bila prvo aprilska šala:)

V Nemčiji obstajajo podjetja, ki se načrtno ukvarjajo s tem kar si opisala. Pretvarjajo se, da so običajni torrent piratski uporabniki, ko pa si z njimi začneš izmenjevati datoteke, ti na dom preko odvetnika pošljejo predlog za poravnavo in seznam groženj, če jih ne boš sprejel. Za njimi stojijo medijske hiše in ne država. Nimajo nikakršne možnosti, da te kar tako na lepe oči kaznujejo, krivdo ti morajo dokazati na sodišču. Kako so sploh iz prijateljevega IPja dobili njegove osebne podatke?

Predlagam sledeče, prijatelj naj jim pošlje dopis, v katerem naj jih z lepimi besedami pošlje nekam, pove da ima doma odprt wireless in jih usmeri na sodišče. Tam nimajo nobene možnosti. Nemogoče je dokazati kdo je bil tisti, ki je na tem IP naslovu uporabil torente, lastnika priključka pa ne morejo kar na počez obsoditi.

Kaj zdaj to pomeni? A tisti, ki smo bolj neuki in naivni in vlečemo pesmi zinterneta, se nam lahko zgodi, da se bomo po sodiščih srečevali? Vem, da je to nelegalno, ampak, a moramo biti pazljivi? Pri čem?
Za 5000 evrou bi pa bilo CDjk, a? 😉

ne vem kako so dobili preko IP naslova še podatke o njemu..me pa zanima!
najlepša hvala za nasvet..

Hja, to je pač kazen za neumnost… Zakaj pa imaš tako naštimano, da se ti torrent zažene hkrati z operacijskim sistemom? V SLO zaenkrat take kazni niso možne….skrajno nesramno pa se mi zdi, da prideš k nekomu na obisk, rečeš, da boš samo mejle prečekiral, pa hkrati začneš na polno dolvleči !?! Nesramno in neobzirno do tvojega “frenda”….

Drugače pa se podpišem pod post “sistemca”: brez sodišča ne morejo zahtevati nikakršnega plačila. Lahko le upajo na naivnost… V primeru sodišča, se lahko zgovarja na odprti WLAN…

“o ti hudič”: ja, pazljivi morjo biti (zaenkrat) tisti, ki hodijo z laptopi po tujini. Najlažje je, da odstanijo kljukico v nastavitvah tam, kjer piše, da se torrent odjemalec zažene hkrati z operacijskim sistemom. Tako se nevede ne moreš spraviti v težave…

Je pa tudi opcija, da je “prijatelj” iz Nemčije ugotovil da si dolvlekla (mogoče zato njemu ni vleklo???) in se ti poskuša s tem malce maščevati!?!

Osebnih podatkov (mislim) tudi v tujini operaterji ne posredujejo nobenemu brez sodnega naloga!

Kako, kako… To pa res ni problem, svoj comp si imela povezan v spet prek njegove povezave. Imetnika IP pa res ni težko dobiti. Tvoje vprašanje je pomanjkljivo, niti ne omenjaš ustanove, ki je poslala prijatelju kazen v višini 5.000 eur… tako da… In kaj sedaj, ti frend teži, da ti plačaš kazen, al kaj??? Za tujino taka kazen verjetno niti ni velika, naši uporabniki spleta, ki veselo vlečejo filme, musko in softver z neta, se tega niti ne zavedajo. Je pa tudi pri nas že marsikdo nasrkal zaradi tega. Pobrskaj malo po straneh BSA.

Ne vem, kakšne zakone imajo Nemci, pa tudi ne, kdo je poslal “grožnjo” za plačilo 5000 evrčkov.
Vem pa, da sigurno ni res, da moraš nujno najprej na sodišče. tako, kot ni mus, da greš na sodišče, če te policaj kaznuje za vožnjo v rdečo, ali pa davčni inšpektor za neizdajo računa…
Seveda pa imaš pravico pritožbe in greš na sodišče, kjer pa so (skoraj po pravilu) kazni višje – tako je tudi pri nas.

Policaj te kaznuje za prekršek, katerega si storil. Težko te pa kaznuje za prekršek, katerega je storil tvoj avto, pa da tebe ni bilo noter.

Vsekakor pa so to le ena razmišljanja, bo pa zanimivo slišat razplet. Upam, da bo ugoden za fizične osebe in hkrati opomin, da so ti “partisi” le postali nekoliko preveč samoumevni.

Aja, še to:
“… Imetnika IP pa res ni težko dobiti…. “

To naj bi bil vseno en osebni podatek in v kolikor je bil naslov pridobljen po ilegalni poti… zna biti seveda spet zanimivo. Bi pa o tem vsekakor vedeli več ( in se tudi veselili ) odvetniki.

------------------------------------------------------------------------------------------- Na svetu so tri ( 3 ) vrste ljudi. Tisti, ki znajo šteti in tisti, ki ne znajo šteti

primerjava s prometnim prekrškom morda res ni najboljša, ampak vseeno: ja, policaj te kaznuje za prekršek, ki ga je “storil” tvoj avto – pri napačno parkiranem avtu je po zakonu kriv lastnik, dokler on ne dokaže, da avta tam ni parkiral. Podobno je pri prehitri vožnji, ko te posname fiksni radar.

glede podatkov o imetniku IP pa tako: seveda je jasno, da lahko prekrškovni organ te podatke dobi legalno, če pa to ni bil prekrškovni organ, pač pa neka privatna organizacija, je pa seveda popolnoma druga zgodba.

podoben zakon se pripravlja tudi pri nas..tako,da po pameti…saj še odstajajo videoteke in big bang…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close