Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Kazala knjig

Kazala knjig

Nekaj jih najdete na strani siol bloga[/url], na tej strani pa najdete še druge povezave na spletne strani.

Odločila sem se, da bom na svojem blogu začela objavljati kazala knjig.
Za to sem se odločila, ker ima na primer katalog Newyorške splošne knjižnice v opisu knjig vsebino (contents), kot je na primer v primeru knjige Marka Tungatea Luxury World. Povezava: http://nypl.bibliocommons.com/item/show/18441667052907_luxury_world.
S tem ne želim kršiti nobenih avtorskih pravic, ampak pomagati vsem uporabnikom spleta, da s pomočjo kazal najdejo ustrezno gradivo, ki ga potrebujejo.
Odločila sem se za strokovne knjige. Pravilnik o pogojih za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe (2003) v 12. členu pravi: »Splošna knjižnica ima ustrezen izbor gradiva, kadar letni prirast gradiva sestavlja 60% naslovov strokovnega in 40% naslovov leposlovnega gradiva na tiskanih in drugih medijih.«
Izbrala sem samo knjige, ki so izšle od leta 2009 naprej.
Za začetek sem izbrala skupino 005, torej management.
Vsako kazalo knjige ima trajno povezavo na COBISS zapis o tej knjigi.
Vsako kazalo knjige ima tudi prepisan UDK iz naslovnih strani. Poleg tega pa je, če se ta UDK ne začne s skupino 005, zraven dodan še UDK 005. To je postavitveni UDK izbrane knjižnice.
Nekatera kazala imajo tudi kratko opombo, na primer, če so v knjigi dodatna manjša poglavja, ki niso zajeta v kazalu knjige ali pa če ima knjiga kazalo slik, tabel ipd.
Ob tem se je postavilo tudi vprašanje, ali bi kazalom knjig dodala še prepis seznama preglednic, seznama tabel ipd., kajti v nekaterih naslovih preglednic oz. tabel so zanimive ključne besede, katere bi ljudi napotile na pravo gradivo, ki ga potrebuje.
Nekateri naslovi imajo še dodatek k naslovu in je dodan v besedilo objave. Ponekod so ti naslovi spuščeni. Ali bi bilo bolje, da se dodatke k naslovu piše ali pa je dovolj, da se to vidi v COBISSu?
Številke strani so označene s tremi pikami in numerično. Čeprav so v nekaterih kazalih knjig številke strani zapisane pred naslovom poglavja ali kako drugače, v vseh kazalih dosledno upoštevam izmišljeno pravilo, da za številko strani zapišem tri pike in numerično oznako.
Številke poglavij so označene tako kot so zapisane v originalnem kazalu.
Tagi objav: Mislim, da ima vsaka objava v tagih »kazala knjig«, »kazalo knjige« ali kaj podobnega. Za tage nimam vnaprej izdelanih pravil, kako se jih dodeljuje. Kasneje sem se spomnila, da bi za tage dala predmetne oznake, ki so v COBISSu. Ideja še ni bila izpeljana.
Nekatere druge dileme pri zapisovanju kazal knjig:
Ali se besedilo oblikuje tako kot je v kazalu (krepki tisk, poševni tisk, ipd.)?
Ali se poglavja številči tako, kot je v knjigi ali pri vsakem kazalu na enak način?
Ali se morebitne jezikovne napake v kazalu v prepisu popravi ali pustimo originalno besedilo?
Ali upoštevamo morebitne velike tiskane črke v kazalu ali vsa kazala prepišemo enako z malimi tiskanimi črkami?
Pri eni knjgi se mi je dogodilo celo, da je hierarhija poglavij označena z zamikom v desno, vsa podpoglavja pa niso oštevilčena. Tu sem prepisala kazalo brez zamika v desno.
Odločila sem se, da bom oblikovanje besedila, kot je krepki tisk, poševni tisk ipd. pri prepisu izpustila.
Poglavja sem številčila tako, kot so zapisana v kazalu knjige.
Morebitne jezikovne napake sem spregledala in pustila originalno besedilo.
Pri kazalih sem upoštevala velike tiskane črke.
Na moj blog še ni bilo odziva. Zelo pa bi me zanimalo število obiskovalcev bloga. Dobro bi bilo vzpostaviti kako diskusijo na to temo. In pa kakšne želje, ki jih imate.

Spletno povezavo na moj blog sem objavila že 7.10., to je še vedno ista povezava: http://nonblonde28.blog.siol.net/[/url].

Najdete me tudi na strani PublishWall

Na mojem blogu najdete tudi objave pod kategorijo “Spletne strani[/url]“.

Najnovejša objava[/url] govori o informacijskih virih, do katerih lahko dostopate od doma s člansko izkaznico naslednjih knjižnic:

Lavričeva knjižnica, Ajdovščina
Knjižnica Brežice Knjižnica Jožeta Udoviča, Cerknica
Knjižnica Črnomelj
Knjižnica Domžale
Knjižnica Dravograd
Občinska knjižnica Gornja Radgona
Mestna knjižnica Grosuplje
Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Knjižnica Makse Samsa, Ilirska Bistrica
Mestna knjižnica Izola – Biblioteca civica di Isola
Matična knjižnica Kamnik
Knjižnica Kočevje
Osrednja knjižnica Srečka Vilharja – Biblioteca centrale, Koper
Valvasorjeva knjižnica, Krško
Knjižnica Lenart
Knjižnica Lendava – Konyvtar Lendva
Knjižnica Litija
Mestna knjižnica Ljubljana
Splošna knjižnica Ljutomer
Knjižnica Logatec
Mariborska knjižnica
Knjižnica Medvode
Ljudska knjižnica Metlika
Pokrajinska in študijska knjižnica, Murska Sobota
Goriška knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Knjižnica Franca Ksavra Meška, Ormož
Mestna knjižnica Piran – Biblioteca civica Pirano
Knjižnica Bena Zupančiča, Postojna
Knjižnica Ivana Potrča, Ptuj
Knjižnica Radlje ob Dravi
Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Ravne na Koroškem
Knjižnica Ribnica
Knjižnica Sevnica
Kosovelova knjižnica, Sežana
Knjižnica Ksaverja Meška, Slovenj Gradec
Knjižnica Josipa Vošnjaka, Slovenska Bistrica
Knjižnica Cirila Kosmača, Tolmin
Knjižnica Pavla Golie Trebnje
Cankarjeva knjižnica Vrhnika

Geslo si izmislite sami, posredujete pa ga bibliotekarju/ki v knjižnici. Le-to geslo je enako kot geslo za storitev Moja knjižnica v COBISS-u (za podaljševanje gradiva).

Več preberite v objavi[/url].

Pozdravljeni, danes sem objavila veliko kazal knjig na PublishWall.

Če želite seznam objavljenih kazal knjig za lažje iskanje, mi lahko pišete zs ali mi pišeta na nonblonde28@gmail.com

Za kakršnakoli morebitna vprašanja, komentarje sem dostopna na zgoraj omenjenih kontaktih in pa seveda tu na forumu.

Rada bi vam sporočila, da sem na svoj blog[/url] dodala kategorijo Kuharija, v kateri objavljam kazala kuharskih knjig in vas vabim, da mi pošljete mail na nonblonde28@gmail.com če želite kakšen recept iz objavljenih knjig.

New Report

Close