Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kavne usedline v odtok

Kavne usedline v odtok

Živijo!

Mami mi vedno sitnari, ko vidi, da sem usedlino turške kave splaknila kar v kuhinjskem koritu, češ, da se bo zamašilo in da naj mečem to v WC.

Zanima me, če je kdo že dejansko imel težave zaradi kavne usedline v odtokih. Jaz mislim, da je to BS…

Raje poslušaj svojo mami….

Kavna usedlina je težka in gosta, zato se rada seseda in nabira tam, kjer so kolena.

Bolj točno povedano v sifon pod koritom, tam se zadržuje tudi maščoba (če sploh kaj mastno jeste ko je kriza ;), ki se zlepi z usedlino in ko se obojega dovolj nabere se zadeva zamaši. Školjka ima pa sifon zunaj, se vidi tista voda, ki zastaja ;), premer cevi je večji, splakne se z veliko vode in ni maščobe zraven, razen, če se kdo mastno ne user****e tako, da je tam manj možnosti za zamašitev. :))))
Je pa še nekaj, če imaš odtok pomivalnega stroja speljan v sifon pod koritom je zadeva nekoliko manj “nevarna”, ker iz pomivalca odteka vroča voda z agresivnim čistilom, ki topi maščobo tako, da bi mogoče šlo skozi v tem primeru. Težava bi pa lahko bila še v položno položenih ceveh v katerih bi se voda z usedlino prepočasi pomikala in bi le ta zastala. Vsekakor smo pa danes na boljšem, ker so odtočne cevi iz plastike. Včasih so bile te cevi svinčene in se je maščoba bolj lepila na njih zaradi ohlajanja (svinčena cev je mrzla oz se težje segreje kot plastična ;).

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Tvoja mami ima prav. Sama zaradi “lenobe” večkrat kršim to pravilo. :))

pomivalni stroj je najboljši prijatelj žensk, no takoj za pralnim strojem. če imaš pomivalca priključenega na isti sifon in odtok, se ti odtok ne bo zamašil.

Še dobro, da ne pijem prave kave:). V straniščno školjko definitivno ne bi metala, pravtako tja ne mečem drugih odpadkov (kot je solata, ostanki kosila itd.). Pa saj zato imamo toliko različnih smetnjakov:).

Že že, da imamo različne smetnjake, vendar (razen v moji lenobi) je problem v tem, da tega zoca ne moreš vreč v smetnjak, ker je preveč moker.

Hvala za vse odgovore, ampak teorijo moje mami pa z dejansko slabo izkušnjo še vedno ni nihče potrdil, tako da gre morebiti tle samo za teorijo al pa “kuhinjski mit” 😉

Boš pa jo sama izkusila.

Ostane ti dvoje, lahko kavno usedlino spustiš v odtok ali pa v smetnjak. Če si samska boš morala sama počistit za sabo (odmontirat sifon, očistit nesnago) ali plačat nekoga, da to naredi in da s kakšnim strojem predreza odtočne cevi (jeklena spirala). Če pa imaš koga lahko računaš, da bo on to opravil namesto tebe, ker mama ne bo, ker ti je dovolj zgodaj povedala, da pazi in te bo pikala s tem, ko bo korito polno vode….. he,he,he….

Je pa danes veliko manjša verjetnost, da se ti to zgodi iz razlogov, ki smo ti jih napisali + danes so sifoni ena ukrivljena cev v kateri je relativno velik/hiter pretok, da za sproti odnaša talog. Včasih je pa bil sifon ena posodica pod pom. koritom, kjer je voda šla počasi skozi (zaradi obsega posodice) in se je usedlina tam lažje zbirala, posledično se je stvar večkrat zamašila in jo je bilo potrebno čistit.

Lahko pa ko/če se bo zadeva zamašila skuhaš še eno kavo in koga od nas povabiš nanjo in potem slučajno opaziš, da se je zamašil odtok, nakar se bo tisti, ki bo kavo pil sam ponudil, da te reši, če je kaj kavalirja, seveda…. 😉 :)))

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Poslušaj mamo.
Ko je treba sifon očistiti, verjemi, da je vse prej kot prijetno. Maščoba sploh dela svinjarijo, zoc pa tudi. Preverjeno.
Predlagam, da narediš tako kot jaz: ne piješ kave pa je.

Jaz že celo življenje poslušam, da bo nekaj narobe s cevmi (posebej občutljive so menda svinčene) in odtoki, če zlijem vanje “zoc”. Ker sem ljubitelj jutranje turške kave, pomeni, da zlivam svinjarijo v odtok dnevno – dobesedno desetletja. Vedno v korito, nikoli v WC.
Enkrat na leto kupim liter Cevosana ali podobne kemikalije in jo zlijem v odtok. Kavne usedline mi nikoli niso delale težav, več jih je z lasmi, drobnimi dlakami (po vsakodnevnem moškem britju) ali ostanki hrane (v kuhinji to rešujem z mrežico na odtoku).

Tko, da po “mitbustersko”: “Busted”

Ko sem bila v službi “NAJ BI SE” cev zamašila zaradi kavne usedline. Mi je bilo naročeno s strani najemodajalca prostorov, da naj to nosim na WC.

Pa sem delala po svoje, sem samo poskrbela, da me nihče direkt ni videl. Baš sem imela poleg vsega dela čas, da bom še to na WC nosila. Sem močno dvomila, da je kriva kava.

Tudi doma že celo življenje splaknem usedlino v korito.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close