kavina torta-želatina
Imam krasen in enostaven recept za kavino kremo, če ne bi vseboval želatine- ta mi dela nemalo preglavic. In sicer gre takole:
2 lističa želatine namočim v mrzli vodi
3 sveža jajca zmikšam, med mešanjem dodam
3 žlice sladkoraja in
3 dcl vrelega mleka + 1 žlica nescafe.
V to maso dam ožeto in nabreklo želatino. Nato pa zadevo nad paro mešam, dokler se želatina ne stopi.Masa je po vrhu penasta, spodaj ne vidiš nič in nikoli ne vem kdaj je dovolj vroče, da ni preveč, če zavre beljakovine zakrknejo in je zanič.
Jaz se potem mučim nad šibko paro kar pa vzame ogromno časa in na koncu že živcev želatina pa še kar ni stopljena.
Ima mogoče kdo kak enostaven predlog kako naj rešim problem z želatino?
Ko je želatina stopljena maso postavim v mrzlo kopel-kar v korito nalijem mrzlo vodo in v ohlajeno maso zamešam še eno stepeno sladko smetano.
To kremo uparabimo tako kot za tiramisu ali pa jo damo kar v skodelice. Jaz naredim torto v skledi tako, da skledo obložim z tenkimi rezinicami rolade v kar vlijem malo kreme potem dam plast bebi piškotov ali biskvit-namočen v kavi pa spet krema pa spet biskvit, dokler vsega ne zmanjka in postavim v hladilnik
(v sobotah zvečer-v nedeljo zjutraj pa zvrnem na krožnik in režemo).
Želatino najprej razmoči v mrzli vodi, nato jo BREZ VODE stopinad paro. Saj veš: kozico z malo vode daš na štedilnik, da zavre, nato vanjo postaviš drugo skodelico z zmehčano želatino. Ko se želatina stopi, vzemi s pare, dodaj nekaj žlic (2-3) mase v katero nameravaš vmešati želatino,zmešaj in nato vlij v maso.
Ta postopek je 100% uspešen. To, da najprej zamešaš malo mase v tekočo želatino pa prepreči nastajanje grudic in odpade mešanje kompletne mase nad paro. Če recept dopušča, daj želatino v hladno maso, se hitreje trdi.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.