kavbojke za razgovor na delo, ja ali ne? delo javna uprava, pisarna.
Zakaj je neprimerno vprašati po plači? Ne vem, kdo je začel s to prakso, da se na razgovoru ljudje ne upajo vprašati normalnih stvari, kot je plača, delovni čas, ipd. V tujini je praksa celo, da se za plačo pogajaš, pri nas pa pridejo ljudje prestrašeni in so tiho.[/quote]
Ne vem, kdo je s to prakso začel. Vem pa, da so tudi razni svetovalci za zaposlitev razlagali, da se tega ne sme spraševati. Bila sem že na ogromno razgovorih, podatek o plači mi je delodajalec dal samo v enem primeru.
Meni se zdi normalno, da bi bila okvirna plača navedena že v oglasu. Če delodajalec od kandidata zahteva to, ono, tretje … naj še pove, kaj za to ponuja.
Sama vedno povem kolikšna je začetna plača in kaj za to pričakujem.
Ni narobe vprašati po plači, vsaj takoj veš na čem si, pa še razgovor se lahko razvija dalje. Če bi jaz sama danes iskala službo, bi bila plača pomemben dejavnik. Po uvodnih stavkih bi zagotovo hotela vedeti, koliko me mislijo plačati in kaj od mene za ta denar pričakujejo.
Ne se ne čudim, da si lase umivaš 3x na teden, čudim se samo temu, da se ti zdi to tako nenavadno, da tu gor poudarjaš. Meni je to povsem normalno, nič posebnega.
Napisala sem vsak drugi dan, TUDI po 4x na teden. Torej, da bo lažje šlo: ker ima teden 7 dni, pride umivanje enkrat 4, naslednjič pa 3 dni na teden. Je zdaj logično?
Že par spraševalcev na teh razgovorih sem slišala kako se pritožujejo kaki so kandidati. Predrzneži (po delodajalčevo) si upajo vprašat po plači in take potem kar skenslajo.
Kot, da bi šli delat iz čistega veselja in ne zaradi denarja. Res, zakaj taka skrivnost glede plače?
Se pa kaj rado zgodi, da spraševalec vpraša kandidata kako plačo pričakuje. Bedno, ker eni silijo in silijo in hočejo vedet številko.
Mene zanima samo to, kako opravljajo svoje delo. Dobro ali slabo?
Če delaš na delovnem mestu, kjer je videz pomemben, potem pričakujem, da delodajalec zagotovi ali uniformo ali pa vsaj tako plačo, da se lahko kupi primerna garderoba.
Kako pa je oblečena ženska, ki v neki pisarni izdaja odločbe in nima osebnega stika s strankami, me pa niti malo ne zanima. Važno je, da dobro dela.[/quote]
Ker oseba, ki izdaja odločbe, nima stika s strankami? Kje pa ti drugače delaš? Pri nas imajo vse te sodelavke dnevno stik s strankami, vsak dan ves čas uradnih ur.
In nekatere očitno nočete (ali ne zmorete)razumeti – ne govorim o uniformi, oh in sploh kostimih za 500 eurov, govorim o splošni urejenosti in sem pač sračje gnezdo na glavi, povaljana in posvaljkana ter razvlečena oblačila ne sodijo.
Ne se ne čudim, da si lase umivaš 3x na teden, čudim se samo temu, da se ti zdi to tako nenavadno, da tu gor poudarjaš. Meni je to povsem normalno, nič posebnega.
Napisala sem vsak drugi dan, TUDI po 4x na teden. Torej, da bo lažje šlo: ker ima teden 7 dni, pride umivanje enkrat 4, naslednjič pa 3 dni na teden. Je zdaj logično?[/quote]
Poleg TUDI si napisala tudi TOREJ. Verjetno veš, kaj pomeni ta torej. Zato je tak odziv z moje strani.
Mah, pustimo to, da ne bo spet kakega pametovanja z moje in tvoje strani.
Ja, nekateri se čudijo, da si tolikokrat umivam lase. Saj zato pa pravim, sto ljudi, sto čudi. Eni se umivajo enkrat na štirinajst dni, drugi enkrat na teden, tretji pa enkrat na tri dni, četrti pa vsak dan … In vsak ima svoje mnenje.
Mene zanima samo to, kako opravljajo svoje delo. Dobro ali slabo?
Če delaš na delovnem mestu, kjer je videz pomemben, potem pričakujem, da delodajalec zagotovi ali uniformo ali pa vsaj tako plačo, da se lahko kupi primerna garderoba.
Kako pa je oblečena ženska, ki v neki pisarni izdaja odločbe in nima osebnega stika s strankami, me pa niti malo ne zanima. Važno je, da dobro dela.[/quote]
Ker oseba, ki izdaja odločbe, nima stika s strankami? Kje pa ti drugače delaš? Pri nas imajo vse te sodelavke dnevno stik s strankami, vsak dan ves čas uradnih ur. [/quote]
Da ne boš požrla vse pameti tega sveta. Obstajajo delovna mesta, kjer osebe izdajajo odločbe in nimajo osebnega stika s strankami. Ja? Samo telefon in mail.
Vsak po svoje. Zase vem, da bi vprašala. Temu je razgovor tudi namenjen, da se vidimo, začutimo, pomenimo.[/quote]
Dvomim, da bi, če bi že vnaprej vedela, da si s tem izredno poslabšaš možnosti za zaposlitev.
Povpraševanja je več kot ponudbe delovnih mest. Kandidat na razgovoru je v slabšem položaju, ker je tam zunaj še ogromno drugih brez dela (razen, če gre za zelo specifično delovno mesto). Delodajalci pa, vsaj po mojih izkušnjah, raje vzamejo nekoga, ni ne sprašuje po plači, ki je zadovoljen z vsem … To je bistveno bolj pomembno kot kvaliteta opravljenega dela. Žal.
Dejstvo je, da se v javnem sektorju ne da pogajati za placo. Vsako delovno mesto je sistematizirano s sifro, Virantova reforma je za vsako sifro dolocila placne razrede in tocno tam si. Brez moznosti pogajanj.
Bi pa sama sla v kakih malo boljsih hlacah, ne ravno v kavbojkah, ne pa tudi v ultra elegantnih.
Ker oseba, ki izdaja odločbe, nima stika s strankami? Kje pa ti drugače delaš? Pri nas imajo vse te sodelavke dnevno stik s strankami, vsak dan ves čas uradnih ur. [/quote]
Da ne boš požrla vse pameti tega sveta. Obstajajo delovna mesta, kjer osebe izdajajo odločbe in nimajo osebnega stika s strankami. Ja? Samo telefon in mail.[/quote]
Koliko časa si delala v JU in na katerem področju? Ko sva ravno pri vsej pameti tega sveta. Ti meni verjameš, da so celo taka področja, kjer imajo stike s strankami – osebne, ne samo preko nekih posrednikov.
Mi pa res ni jasno, zakaj tako žolčne reakcije s tvoje strani. Če si se v službi tako obnašala, ni čudno, da te nikjer ne zadržijo, sori.
Ne samo, da ti verjamem, tudi vem, da obstajajo delovna mesta, kjer izdajajo odločbe IN imajo OSEBNE stike s strankami. Obstajajo pa tudi taka delovna mesta, kjer izdajajo odločbe in nimajo osebnih stikov.
Poznana mantra. Vsi, ki imajo pogodbo za določen čas, so nesposobni, saj bi v nasprotnem primeru že imeli pogodbo za ndč. Ko režejo v JU, ko se kakšen projekt konča, naredijo tisto, kar je najlažje – ne zaposlujejo mladih, ne podaljšujejo pogodb za določen čas … Da bi kakšno lenobo, ki ima pogodbo za NDČ vrgli na cesto, to pa ne, je baje pretežko in se s tem nikomur ne ljubi ukvarjat.
Jaz ne sodim tebe in ne tvojega dela. Kaj ti daje pravico, da sodiš moje delo, kar tako, na daljavo?
Tudi jaz mislim, da si skrajno konfliktna in prepirljiva. Vidim, da si takoj pripravljena na prepir, če kdo ne misli kot ti. Res ni čudno, da ti ne podaljšajo pogodbe, pa ne zaradi mladosti, ampak zaradi tvoje osebnosti.
A si ti tista, ki je cel mesec morila tukaj, ker ni dobila službe po “izčrpnem” pogovoru? Ker zelo spominjaš nanjo karakterno. Težka, prepirljiva in ne odneha. Besede o tebi povedo več kot si misliš in želiš.
Mladost? Sem vse prej kot mlada. Na tvojo žalost nisem bila prekarka celo življenje. Bila sem zaposlena za nedoločen čas, več let. Dvomim, da je moja “konfliktna in prepirljiva osebnost” kaj pripomogla k propadu podjetja, glede na to, da nisem bila ne direktor, ne lastnik, pa tudi s strankami nisem delala.
Žal ne vem, o kom je govora, nisem tu vsak dan. Bi ti bila hvaležna za link do te teme, da vsaj vidim, s kom me primerjaš 😉
Kako po tvoje, se tudi za poroko ni treba lepo obleči? Bo šla zdravnica v kavbojkah? Za opero, gledališče tudi ne? Na pogreb greš tudi v najbolj oranžni in veseli obleki?
Obstajajo neke norme oblačenja. Morda je kostim za roditeljski sestanek pretirano, ni pa napačno. Osebno se mi zdijo trenirkarji na roditeljskih bolj napačni, konec koncev se tudi učiteljice za roditeljski sestanek bolj formalno oblečejo kot za navaden pouk.
Forum je zaprt za komentiranje.