katero vino
Žal bi nam morala malo več povedat kakšen je topel sendvič. Torej s čim.Če imaš rada primorska vina ti svetujem kakšen cabernet frank, morda merlot od vinarja Ščurek. seveda še njihovo staro brajdo ti priporočam,
Belo kranjska vina pa so zeloo dobra modra frankinja/ vinar Prus,frankinja iz kleti krško pa tudi.
Iz koprkega okoliša je vinar St. Tomas in njihov antonius (iz sorte refošk) je tudi prvovrsten.
če te še kaj zanima me povprašaj.
topli sendvički so lahko razlićni, tako da ni smiselno priporočati nobenega vina, dokler ne znano s čim so polnjeni.
lahko so s piščancem,ribo,svinjskim mesom,govejim mesom,pršutom,salamo,sirom…………………………………..
pa tudi pri siru je zelo kompleksna zadeva, ali je sir mlad, star-staran, kravji,ovčji,kozji…generalno pa si že sama povedala, da kislih vin ne maraš, torej polsuha bodo morda zate v redu in še sprejemljiva poleg sendvičev.Sicer pa itak veš verjetno, da poleg belega mesa ribe,puran,piščanec gre belo vino, poleg temnega mesa pa rdeče (ne črno).
Kraševci bi ti poleg sendviča s pršutom svetovali teran, jaz pa ne-jaz bi ti svetoval kakšen sauvignon.
Jaz se pri najboljši volji ne morem spomniti nobenega slovenskega, ki bi ti ga priporočila zraven.
Sama bi odprla en dober, a nezahteven, cianti. Verjetno ga dobiš v Mercatorju, v Šparu pa sigurno.
Ker gre bolj za lahko hrano, bi se izogibala ‘težkim’ vinom ala zgoraj omenjena stara brajda oz. antonius.
Je pa z mladimi rdečimi vini v Sloveniji bolj tako-tako, zato pri nas v tem segmentu prisegamo na tujino (konkretno Italijo).
Gre pa seveda izključno za osebni okus. In mislim, da ti mora biti vino predvsem všeč.
Vina, ki jih je zgoraj naštel swarovski (razen brajde in antoniusa, ki pa ju ne bi pila k brusketam) sama osebno ne bi nikoli kupila, ker mi enostavno niso všeč, pa če se še tako lepo ujamejo s hrano. Če bi mi ga ponudili, ga pa tudi ne bi zavrnila.
jaz bi ti vseeno predlagal slovensko vino poleg te bruskete in sicer eno zelo lepo MODRO FRANKINJO morda kar iz kleti KRŠKO, lahko pa tudi kak lep modri pinot, ali pa npr, maceriran SIVI PINOT (v bistvu je to rdeče grozdje, ki ga vinarji sicer delajo na belo,torej brez maceracije) no naš vrhunski vinar BATIČ iz Šempasa pa ga macerira in je eno tako lahko rdeče vino, ki bi šlo zelo lepo poleg.No naj na koncu povem, da poleg te bruskete sicer ni preveč za komplicirati in lahko postrežeš tudi kakšno belo -suho vino, saj to ni kdo ve kako zahtevna jed.Pri kombinaciji vina in hrane je treba pazit samo to, da eno ali drugo preveč ne izstopa.
Za mlada vina se reče, da so mlada vsa do tekočega novega leta. To so vina, ki so letna in niso primerna za staranje. Imajo svetlejšo barvo, manj tanina in večjo vsebnost CO2, ki daje svežino. v Franciji imajo posebno vino, ki se mu reče božule(beaujalais),ki gre na trg tretji četrtek v novembru.
Starejša vina so žlahtejša. Že po globoki barvi jih spoznamo. Tukaj barvo opišemo kot rubinasta, granatno rdeča…
Vina starajo v glavnem v hrastovih sodih(3-6 tednov) in jim rečemo bariq. V vsakem bariqu je 225l vina. Doge soda morajo biti ožgane, da se izluži karameliziran sladkor pentoz, ki se s tekom zorenja pretvori. Ta daje vinu dodatno aromo po sveže pečenem rženem kruhu.
nato taka vina pretočijo v dober star lesen sod za 3-5 let, da se trpke snovi izlužijo. Vino tako izgbi na robatosti nastajajo pa nove aromatične snovi, ki dajo bariqu značilno noto.
No to bi bilo na kratko kar si spraševal.
Če ti tako praviš, da je kr neki, pol pa naj bo zate kr neki. Pojdi malo okoli vinarjev, takih ki kaj vedo, pa se pozanimaj, predno kaj pišeš.Da ne bo blamaže. še dobro, da te ne poznamo, ko trosiš neumosti. Pa tale nick še nisi nikoli uporabila.
Da ti povem še nekaj o maceraciji rdečega vina. Da boš še to spljuvala.
Maceracija po modificiranem klasičnem postopku.
Najprej trgatev, nato pecljanje in drozganje, nato MACERACIJA( 2-3 dni).
Potem je stiskanje drozge nato tiho vrenje, po vrenju dolitje soda in biološki razkis, nato 1.pretok zatem sledi 2. pretok in sterilna filtracija.
swarovski …
iz prve roke ti povem, da kvasiš neumnosti (še dobro, da takih ne kvasijo naše kvasovke po naši kleti).
Ne vem, kje si prebrala vse te kozlarije (predvidevam, da v kakšni “strokovni” vinarski slovenski knjigi datirani tja v leto 77), ampak če bi pri nas tako delali vina ne bi šla zraven nobene bruskete; kvečjemu v kakšen bambus al pa na solato.
Le čevlje sodi naj kopitar… Brez zamere.
Jaz bi k brusketam pila kakšno bolj kompleksno (starano) belo vino. če je tvoj domet Mercator, potem def. ne moreš zgrešit s kakšno belo zvrstjo goriških brd (quercus) ali pa bagueri chardonney, drugo . … Tudi vinakoper ima kaj primernega – glej linijo capris. Tudi ščurek se najde v mercatorju.Prekisla sigurno ne bodo; alkoholna pa ravno prav za ženski “off evening” (stopnja po zaužitju – “rahlo okajena & razigrana”).
Glede na to, da bodo s česnom je pa prav vseeno, ker česen itak izniči vse ostale okuse 🙂
Tudi maceracija 2-3 dni je zelo vprašljiva.Kompleksna rdeča vina se macerirajo lahko tudi do 30 dni, odvisno od sorte in vinarja.2 do 3 dni danes macerirajo tista rdeča vina, v katerih ne želijo taninov, razni rosseji in podobno, ali pa npr. sivi pinot,katerega delajo na rdeče.Danes že bela vina nekateri-sicer redki vinarji (jih je pa vedno več) macerirajo do 5 dni.
Tako da s tvojimi podatki res nekaj ne štima.3-do 6 tednov staranja v bariku je pa tudi malo.
Forum je zaprt za komentiranje.