Katero valuto imamo uradno v Sloveniji?
Ampak eni ste pa res trdi!
Ce dobis denar, imas moznost izbire, kje bos trosil svoj denar in ti ni doloceno, da moras nakupovati v Tusu ali Mercatorju! Imas moznost izbire! Jaz naprimer iz principa ne kupujem v Tusu in ce bi mi kdo dal Tuseve bone namesto denarja, s temi boni ne bi imela kaj, kot da jih nekomu v glavo vrzem (pa se obtezim s kaksnim kamnom, da bo vsaj nek ucinek).
Ce imam v sluzbi toplo malico, ima moj delodajalec tudi moznost izbire dobavitelja te malice!
Z boni pa se trgovci delajo norca iz placilnega sistema v drzavi!
Po takem sistemu se jutri lahko jaz spomnim in Elektru ali Vodovodu posljem bon, da bom opravila x ur ciscenja ali pisarniske pomoci namesto da placam racun. Na Petrolu bom pa za tank bencina 2 dni pucala sipe. Svasta!
Ce dobis denar, imas moznost izbire, kje bos trosil svoj denar in ti ni doloceno, da moras nakupovati v Tusu ali Mercatorju! Imas moznost izbire! Jaz naprimer iz principa ne kupujem v Tusu in ce bi mi kdo dal Tuseve bone namesto denarja, s temi boni ne bi imela kaj, kot da jih nekomu v glavo vrzem (pa se obtezim s kaksnim kamnom, da bo vsaj nek ucinek).
Ce imam v sluzbi toplo malico, ima moj delodajalec tudi moznost izbire dobavitelja te malice!
Po takem sistemu se jutri lahko jaz spomnim in Elektru ali Vodovodu posljem bon, da bom opravila x ur ciscenja ali pisarniske pomoci namesto da placam racun. Na Petrolu bom pa za tank bencina 2 dni pucala sipe. Svasta![/quote]
Glej, tudi sama ne kupujem v Tušu. Če bi pa dobila bone Tuša, bi šla pač tja. Vsekakor raje, kot pa jih nekomu vrgla v glavo. Bi imela več od tega. Ali pa bi jih dala sosedi, za katero vem, da kupuje tam, ona pa bi mi dala denar, saj je ista figa. Trdi ste pa tisti, ke ne uvidite, da s temi boni dobiš isto, kot če bi z denarjem šla v trgovino. Samo…treba je komplicirat pa neke principe špilat, popolnoma brezvezne. Meni se veliko bolj problematična zdi topla malica, ti definitivno nimaš izbire, če jo ima tvoj delodajalec, pač on izbere, ampak tisti dan je za jest to in to in nič drugega. če tebi vampi ne pašejo, izvoli biti lačna. Za bone si pa kupiš po svoji izbiri. Vidiš razliko?
Po takem sistemu se jutri lahko jaz spomnim in Elektru ali Vodovodu posljem bon, da bom opravila x ur ciscenja ali pisarniske pomoci namesto da placam racun. Na Petrolu bom pa za tank bencina 2 dni pucala sipe. Svasta![/quote]
Glej, tudi sama ne kupujem v Tušu. Če bi pa dobila bone Tuša, bi šla pač tja. Vsekakor raje, kot pa jih nekomu vrgla v glavo. Bi imela več od tega. Ali pa bi jih dala sosedi, za katero vem, da kupuje tam, ona pa bi mi dala denar, saj je ista figa. Trdi ste pa tisti, ke ne uvidite, da s temi boni dobiš isto, kot če bi z denarjem šla v trgovino. Samo…treba je komplicirat pa neke principe špilat, popolnoma brezvezne. Meni se veliko bolj problematična zdi topla malica, ti definitivno nimaš izbire, če jo ima tvoj delodajalec, pač on izbere, ampak tisti dan je za jest to in to in nič drugega. če tebi vampi ne pašejo, izvoli biti lačna. Za bone si pa kupiš po svoji izbiri. Vidiš razliko?[/quote]
Je res isto? Je z boni res enako kot z denarjem? Zakaj potem sploh imamo denar?
Potem lahko vsi mi zacnemo izstavljati bone. V trgovini bom izstavila bon, da pridem police filat, v soli za solsko malico da pridem posodo pomivat, za ogrevanje bon da bo moz prisel dezurat v toplarno… Potem lahko zacnemo vsi izstavljat bone za usluge, namesto da placujemo poloznice.
Glej, tudi sama ne kupujem v Tušu. Če bi pa dobila bone Tuša, bi šla pač tja. Vsekakor raje, kot pa jih nekomu vrgla v glavo. Bi imela več od tega. Ali pa bi jih dala sosedi, za katero vem, da kupuje tam, ona pa bi mi dala denar, saj je ista figa. Trdi ste pa tisti, ke ne uvidite, da s temi boni dobiš isto, kot če bi z denarjem šla v trgovino. Samo…treba je komplicirat pa neke principe špilat, popolnoma brezvezne. Meni se veliko bolj problematična zdi topla malica, ti definitivno nimaš izbire, če jo ima tvoj delodajalec, pač on izbere, ampak tisti dan je za jest to in to in nič drugega. če tebi vampi ne pašejo, izvoli biti lačna. Za bone si pa kupiš po svoji izbiri. Vidiš razliko?[/quote]
Potem lahko vsi mi zacnemo izstavljati bone. V trgovini bom izstavila bon, da pridem police filat, v soli za solsko malico da pridem posodo pomivat, za ogrevanje bon da bo moz prisel dezurat v toplarno… Potem lahko zacnemo vsi izstavljat bone za usluge, namesto da placujemo poloznice.[/quote]
Ma daj, bone so dobili kot nadomestilo za prehrano. In v trgovinah dobiš hrano. Kaj ti ni jasno? Namesto, da bi bili hvaležni, da sploh kaj dobite. Poglej Vegradove delavce, oni so lačni.
Potem lahko vsi mi zacnemo izstavljati bone. V trgovini bom izstavila bon, da pridem police filat, v soli za solsko malico da pridem posodo pomivat, za ogrevanje bon da bo moz prisel dezurat v toplarno… Potem lahko zacnemo vsi izstavljat bone za usluge, namesto da placujemo poloznice.[/quote]
Ma daj, bone so dobili kot nadomestilo za prehrano. In v trgovinah dobiš hrano. Kaj ti ni jasno? Namesto, da bi bili hvaležni, da sploh kaj dobite. Poglej Vegradove delavce, oni so lačni.[/quote]
Tipicno slovensko! Poglej tiste, ki jim je se slabse! Pa je prav tako?! Teh Vegradovih delavcev sploh ne bi smelo biti, ce bi imeli urejen plačilni sistem! Verjetno je tudi Vegrad sodeloval pri kaksni gradnji ali obnovi kaksne trgovine in dobil del izplacila v bonih (poleg tega, da je zagonil tudi denar…)! In po moznosti so bili se kaksni boni kaksne nezivilske trgovine!
Trgovci s temi boni se bolj rusijo placilni sistem v drzavi! Namesto dennarja se obracajo boni! Sori no, ampak ali nam je cilj vzdrzevati samo trgovino? Ker z boni gremo tocno v to, kar se zadnje case dogaja v Sloveniji: cveti trgovina, vse ostalo pa umira (poglej Zasavje in Kocevski konec!). Koliko casa pa se lahko vzdrzi tak sistem? Denar se mora obracat na vec koncih!
In jutri lahko zacneva jaz in ti izstavljat bone za nakupe v trgovini. Namesto da placava kruh, izstaviva bon, da bova 1 uro pomagala v pekarni. Pa saj si ga bova sama spekla…
Vegradovih delavcev ne bi smelo biti, ampak so!! To je njihova realnost! Avtorica posta pravi, da so bone dobili kot nadomestilo za prehrano. In boni so za živilske trgovine. Spomnim se 20 let nazaj, ko smo tudi dobivali bone za Mercator, to ni novodobna izmišljotina. In kaj, smo šli in jih zapravili v Mercatorju. Nihče se ni pritoževal.
Že precej let se govori, da se bodo nadomestilo za prehrano in potni stroški ukinili. Namesto, da bi bili veseli, da se še kaj dobi, se pritožujete. Moje mnenje je, da ste razvajeni in sploh ne veste, kaj je revščina in lakota, ali kriza. Kriza je pa tudi za delodajalce, misliš, da je lahko vsak mesec spraviti skupaj za plače, prehrano,…? Ni.
Oh, zdaj pa mogoce koncno prideva do konca in do pointa zakaj se jaz razburjam zaradi bonov.
1. Politika placevanja je v Sloveniji katastrofalno slaba, roki nemogoci.
2. Delodajalec za svojo storitev dobi placilo od trgovskega podjetja v obliki bonov.
3. Te bone razdeli med svoje delavce za nadomestilo za prehrano (ker placo ne more)
4. Delavci te bone porabijo v trgovskem podjetju, ki je bone izdalo.
5. Trgovsko podjetje spet ne pride do denarja, ampak dobi vrnjene bone, ki jih je izdalo.
6. Delodajelc ponovno dobi od trgovskega podjetja placilo v bonih in ne v denarju.
7. Druga podjetja delodajalcu ne placujejo, ker ravno tako dobivajo placila v bonih ali pa sploh ne, ker nimajo denarja, ker se vse vrti v trgovini.
8. Placilni sistem je se slabsi kot je bil v tocki 1., ker nihce nima denarja, tisti, ki ga ima, pa placuje z boni.
Oh, zdaj pa mogoce koncno prideva do konca in do pointa zakaj se jaz razburjam zaradi bonov.
1. Politika placevanja je v Sloveniji katastrofalno slaba, roki nemogoci.
2. Delodajalec za svojo storitev dobi placilo od trgovskega podjetja v obliki bonov.
3. Te bone razdeli med svoje delavce za nadomestilo za prehrano (ker placo ne more)
4. Delavci te bone porabijo v trgovskem podjetju, ki je bone izdalo.
5. Trgovsko podjetje spet ne pride do denarja, ampak dobi vrnjene bone, ki jih je izdalo.
6. Delodajelc ponovno dobi od trgovskega podjetja placilo v bonih in ne v denarju.
7. Druga podjetja delodajalcu ne placujejo, ker ravno tako dobivajo placila v bonih ali pa sploh ne, ker nimajo denarja, ker se vse vrti v trgovini.
8. Placilni sistem je se slabsi kot je bil v tocki 1., ker nihce nima denarja, tisti, ki ga ima, pa placuje z boni.[/quote]
In kaj boš z denarjem? Denarja ne moreš pojesti. Denar je samo sredstvo za zamenjavo. Saj veš, v starih časih je nekdo, ki je imel odveč kozlička, le-tega zamenjal s sosedom, ki je imel na pretek zelenjave. In sta bila oba zadovoljna. Boni so zame = denar.
Problem pri bonih je ta, da se jih da zapraviti le v TOČNO DOLOČENIH TRGOVINAH.
Npr. dobiš bon za 100€ za trgovino X, kjer stane sendvič 10€ – tvoji boni so vredni 10 sendvičev.
Če pa dobiš bon za 100€ za trgovino Y, kjer stane ČISTO ENAK sendvič 2€, so tvoji boni vredni 50 sendvičev.
Ampak, če tvojemu delodajalcu trgovina X plačuje storitve z boni, potem težko, da boš dobila bone za trgovino Y, s katero po možnosti sploh ne sodelujete.
Tocno to! Denar je sredstvo za menjavo!
In denar lahko zamenjas za karkoli kar hoces!
Bon pa lahko zamenjas samo za tisto, kar v tisti trgovini nudijo.
In z boni se vracamo v sistem blagovne menjave![/quote]
Pa saj v teh trgovinah, Mercator, Tuš, Špar, imajo vse, ni da ni!! Ne zdaj s takimi, da nimaš kaj kupit. In da ne moreš porabit bonov. Če ne drugega, kupiš osnovna živila, ne mi rečt, da jih ne rabiš. Kupiš lahko tudi čistila in mila, šampone, kreme, toaletni papir,….
Saj ti ne predpisujejo, da moraš kupiti 10 sendvičev. Enkrat tedensko pa že opraviš nakup za 20 €, sem prepričana. Samo….treba je komplicirat in metat polena pod noge po možnosti delodajalcu, ki pač skompenzira za bone, ker v tej krizi DENARJA NI
Forum je zaprt za komentiranje.